Венелин Новаков: БСП има добри идеи за пенсионерите, но ѝ трябва мандат, за да ги реализира

БСП е единствената партия, която може да защити интересите на народа, смята кандидатът за депутат
Спонсорирано съдържание | 3 окт 2014 14:28, Екип на Dnes.bg
Венелин Новаков: БСП има добри идеи за пенсионерите, но ѝ трябва мандат, за да ги реализира
Снимка: БСП

Венелин Новаков e кандидат за депутат на "БСП Лява България" в 23-и МИР-София. На 65 години е, по образование е инженер химик на ХМТУ София. Доктор – кандидат на техническите науки, старши научен сътрудник II ст. на ВНИИ Министерство на отбраната-ГЩ. Национален координатор на Национална инициатива "Социална солидарност" и координационен зам.-председател на "Конфедерацията на пенсионерите и възрастните хора в България".

- Г-н Новаков, защо решихте да се включите в листите на "БСП Лява България" и като коалиционен партньор на БСП?

- Основното, което ме мотивира да участвам като кандидат депутат в изборите на 5 октомври, е, че единствената партия и коалиция "БСП Лява България" може да защити интересите на голяма част от българския народ – започвайки от младежта, възрастните хора, трудещите се за една по-добра социална България. Нямаме друга партия, респективно коалиция, която така пълноценно защитава идеята за социална справедливост. И въпреки че не бяха постигнати всички предвидени в програмата и платформата на БСП политики, при предишното управление на Орешарски се направиха важни пробиви: увеличиха майчинските, увеличиха пенсиите, макар и с малко, но беше възстановено "швейцарското правило" за индексирането им. Евентуалното осигуряване на пенсионерите и възрастните хора с коледни надбавки беше заложено като мярка на предишното управление и ако беше продължило, БСП беше гарантирала тези коледни и великденски надбавки, както и осъвременяване на пенсиите, на нивата по време на управлението на Тройната коалиция. Сега ние също считаме, че това ще бъде сред основните приоритети на БСП по отношение на реализиране на социалната й политика, респективно и на "БСП Лява България". Аз излизам като гражданска квота в листите от името на "Социална солидарност", където се обединяват интересите на пенсионери и възрастни хора. Социални групи, които са най-ощетени от годините на прехода, а това са реалните строители на съвременна България. В днешно време с хищнически темпове се разграбва всичко, построено в държавата – предприятия, енергетика, банки, да не споменавам последния наболял случай с една банка (КТБ), която можеше да бъде спасена, без да се ощетяват стотици хиляди хора.

- Колко важни са тези избори?

- Тези избори са важни, защото трябва да осигурим бъдещото развитие на България, защото не можем да живеем при тези условия повече, в които бяхме през последните 25 години. Трябва да се реши категорично дали България ще бъде социална държава, а именно като се въведе в по-голяма степен социална справедливост в страната или ще продължим да бъдем на последните места в Европа по ниво на работни заплати, пенсии, по достъпност и качество на здравеопазването, образованието. Това са показателите, които гарантират социалната стабилност в страната. Когато в една държава хората са бедни, ограбени и се чувства остро социалната несправедливост, тогава е възможно в нея да се разклати държавният механизъм, да започнат бунтове, протести. Помните миналогодишните февруарски протести за цената на тока, когато хората излязоха на улицата, защото физически лица трябваше да плащат сметки за ток от по 300-400 лева. Тези сметки бяха повече от една пенсия и заплата. Имаше самозапалили се граждани, три-четири случая. Това беше недопустимо.

- В момента служебното правителство на г-н Близнашки също повишава цената на тока. Как ще коментирате тези решения?

- Не съм съгласен с това решение. Многократно съм заставал на тази позиция, лично съм водил шест протеста пред ДКЕВР. В четири от тях сме искали конкретно оставките на членовете на регулатора, защото тази комисия не е независима! Практически тя се явява някакъв политически израстък, който осигурява на политическите партии удобство в енергийната система с цел да гарантират било своите печалби или на своите "спонсори" от енергетиката. Тези, които бяха членове на тази комисия също много забогатяха в резултат на своите консултанти услуги към енергийните босове и системи. Има възможности за намаляване цената на тока дори и сега, тъй като се плаща (по данни на Министерство на икономиката и енергетиката) между 1,3 милиарда за възобновяеми енергийни източници. А в пъти по-малко се плаща за ток от АЕЦ "Козлодуй", т.е. с тези пари за 3-4 години ние изплащаме една нова ядрена централа като "Белене". Случай, в който явно непровокативно, а криминално са дадени едни високи цени за тока от ВЕИ-ата и затова сега има протести. Защото тези цени през миналата година бяха слезли надолу, на някакви по-търпими нива от 700-800 лв. на 280-300 лв. А сега би имало тенденции да са още по-ниски, защото всички средства, използвани за изграждането на ВЕИ-ата, практически са се изплатили като инвестиция. Там няма и висока цена за поддръжка, има само техници, специалисти, които ги поддържат и сменят само тези елементи, които са излезли от строя. Възниква и дълбокото подозрение, че тези енергийни системи използват евтин ток, за да поддържат своите инвертори и да превръщат тока в съответните стандарти за подаване във високоволтовата мрежа.

- Как може да се осигури по-добър живот на пенсионерите?

- БСП има добри идеи по отношение на пенсионерите. Трябва обаче мандат, за да се реализират. Ние поддържаме тезата, че трябва да се върнат коледните и великденски надбавки на пенсионерите, колкото и малки да са те. Отделно искаме да бъде гарантирано действието на швейцарското правило и ако не може да се постигне пълно осъвременяване на пенсиите, това швейцарско правило да се приложи за изминал период. Т.е да се даде междинна стойност на средната работна заплата, при която се извършва изчисляване на пенсиите и да бъдат осъвременени спрямо това, което позволяват икономическите и финансови условия. Също така има редица направени промени и в здравеопазването – знаете, че в предишното управление се намали таксата при общопрактикуващия лекар от 3 на 1 лв. Много от нашите искания са свързани и с това, че пенсионерите имат нужда да се разшири списъкът с лекарства, които са безплатни. Те са в пъти по-скъпи от цените, които може да си позволи един пенсионер да плаща. До известна степен трябва да се поддържа и социалният живот на българските пенсионери чрез клубни бази, където да се събират да обменят мисли и да се социализират. Много от тях все още са жизнени, имат позиция и идеи по различни теми, може да бъдат полезни не само да си гледат внуците. Установено беше преди дни, че една трета от пенсионерите работят най-вече заради ниските си пенсии. Работят при минимални заплати и лоши условия на труд. Убеждават ни управляващите сега, че имало дефлация, цените намалявали, но аз не я усещам, нито моите приятели. И сега като ни увеличат цената на тока, това ще бъде окончателен удар за нас. Това е именно нашата борба - за по-спокоен и справелив живот!
 


Още по темата: БСПизбори 2014
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации