ВМА предлага физиотерапия с робот

Има няколко модула
24 ное 2023 16:15, Стела Стоянова
4
ВМА предлага физиотерапия с робот
Снимка БГНЕС, архив

ВМА предлага рехабилитация чрез роботи, съобщиха от болницата..

Роботизираната рехабилитация е най-съвременен подход, който предлага високоефективна и персонализирана терапия за редица неврологични и ортопедични състояния, а ВМА разполага с модерни апарати, съобщиха от лечебното заведение. Специалисти от няколко клиники на Военномедицинска академия, имащи отношение към лечението на тази група пациенти, се запознаха на място с възможностите на иновативния сектор за робот-асистирана рехабилитация към Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина, посочиха още от болницата.

Роботизираната рехабилитация е иновативна терапия, базирана на упражнения, използваща роботизирани устройства, която навлиза в клиничната практика през последните две десетилетия. Използването на рехабилитационни роботи позволява прилагането на високорепетитивно, интензивно, адаптивно и количествено измеримо физическо обучение. „Последни проучвания върху ефекта от роботизирана терапия доказват, че роботизираните рехабилитационни системи подобряват качеството на лечението и повишават продуктивността на терапията“, обясни доц. Христина Миланов, началник на клиниката, в която разполагат с робот-базирани рехабилитационни технологии тип екзоскелет и крайни ефектори за долен и горен крайник, за когнитивна рехабилитация, за трениране на постурална стабилност и координация и дейности от ежедневния живот.

Robogait представлява екзоскелет-симулатор за роботизирано ходене, който се адаптира към тялото на пациента и неговите нужди. Роботът осигурява високо интензивно, индивидуализирано функционално обучение в мотивационна среда и обективна оценка на състоянието на пациента с помощта на усъвършенствани инструменти за обратна връзка. Роботизираната локомоторна рехабилитация, осъществявайки многократно повторение на един “идеален” модел на походка, постига добри функционални резултати чрез оптималното използване на невропластичността и потенциала за възстановяване на пациента.

Широката гама апарати на Tyromotion предоставя решение за повлияване на ежедневната двигателна активност при пациенти със сензомоторни дефицити, дължащи се на неврологични и ортопедични заболявания. Рехабилитацията се адаптира спрямо индивидуалните потребности на пациента. Мотивиращите упражнения за усъвършенствана обратна връзка, подобни на игри, са проектирани да тренират основни модели на движение, които обикновено се използват в дейностите от ежедневния живот. Незабавната обратна връзка за ефективността мотивира пациентите и помага за подобряване на двигателните им способности.

Апарат AMADEO с фокус зона пръсти и длан е насочен към възстановяване на фините движения на ръката, увеличаване обема на движение в пръстите, увеличаване силата на захвата, подобряване на сетивността и намаляване на спастичността. Интелигентният софтуер и игровият подход подобряват ефективността на терапевтичната процедура.

Апарат DIEGO с фокус зона горен крайник е насочен към подобряване обема на движение на горни крайници и мобилност на торса при пациенти с неврологични, ортопедични и гериатрични заболявания. Подобрява контрола и координацията на движенията на горен крайник, дейностите от ежедневния живот и проприоцепцията. Намалява компенсаторните движения и заученото неизползване на засегнатия крайник. Чрез интелигентна гравитационна компенсация DIEGO улеснява активните движения и насърчава пациента да постигне по-голям обем движения въз основа на специфични терапевтични цели с различна степен на свобода. Иновативното устройство на робота позволява на пациента функционална тренировка във виртуална реалност с необходимото подпомагане.

Апарат MYRO осигурява целевоориентирана рехабилитация на горни крайници, тренировка и контрол на силата, подобряване на когнитивните умения. Сензорно-базираният екран с реални обекти е основа за креативна и забавна терапия за подобряване на ежедневната активност. MYRO позволява рехабилитация на груба и фина моторика, стимулира използването на двете ръце, трениране на всички видове захвати, подобрява концентрацията и паметта, мотивацията, двигателната координация и визуална перцепция.

Рехабилитационната роботика през последните години включва програми за виртуална реалност и упражнения за стимулиране на когнитивните функции, които могат да се изпълняват по време на двигателни упражнения. Когнитивното лечение е съществен елемент при пациенти с когнитивни и двигателни нарушения.

PABLO е сензорно базирано устройство, осигуряващо рехабилитационни упражнения за увеличаване обема, координацията и плавност на движенията. Позиционните сензори и множеството допълнителни приспособления осигуряват различни терапевтични опции в сигурна среда за пациенти с различно ниво на увреда.

Апарат TYMO с фокус зона координация и равновесие дава възможност за упражнения за баланс и правилна стойка. Подобрява издръжливостта и мускулната сила на долни крайници, постуралния контрол, увеличава скоростта на двигателна реакция.

Робот-медиираната рехабилитация може да се инкорпорира ефективно в общия рехабилитационен план, като осигурява стандартизирана среда за обучение, адаптивна подкрепа, мотивираща обратна връзка и възможност за увеличаване на интензивността и дозата на терапията за постигане на по-добри функционални резултати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новото секси тупаш се по десния джоб, оназ ти хвърля поглед, отиваш в хотела, малко попейва, снимат я с и фон и като го напуска я поства и говори за чуства, това е момичета сами си го направихте.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма лошо...стига в даден момент на робота да не му залепне релето....