Доц. Киселова: След 9 юни НС ще е с изтекъл мандат

Оставам с впечатление, че няма съгласие кой да остане на мястото на Желязков
26 апр 2024 16:50, Инна Ангелова
11

Каква ще е процедурата след отстраняването на Росен Желязков като председател на НС и кога ще може да бъде назначен нов - отговорите дава доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право пред Bulgaria ON AIR.

"Тъй като поведението на председателя на Народното събрание беше в доста сериозни отклонения по политически причини от разбирането, че господин Желязков е пръв между равни, можеше да се очаква, че усилията ще бъдат увенчани с успех след присъединяването на ПП-ДБ към опозицията, за да бъде свален председателят. За съжаление, създаденото мнозинство не беше проведено докрай, за да изберат нов председател", заяви доц. Киселова за "България сутрин".

Киселова сподели, че е предвидено Росица Кирова да заеме поста на председател и да ръководи заседанията.

"Съгласно тълкувателното решение НС определя кой от заместниците изпълнява функциите на председател докато се избере нов. Те решават дали да се избере днес, или в някакъв бъдещ момент до 9 юни. Оставам с впечатление, че няма съгласие кой да остане на мястото на Желязков. Росица Кирова е предвидено да ръководи заседанията, няма да изисква кой знае какви усилия, освен ако няма необходимост от извънредни заседания", добави Киселова в ефира на телевизията.

"Ако проследим хронологията, ще става въпрос за 50-ото Народно събрание, надявам се, че там ще има председател. Ако търсим някой, който би бил потенциален кандидат за министър-председател, то това би бил председателят на 50-ото Народно събрание, а не в сегашния състав", коментира още доцентът.

Киселова отбеляза, че след изборите на 9 юни Народното събрание не е добре да заседава, защото ще е с изтекъл мандат.

"Изглежда сложно как едновременно съществуват две Народни събрания, но в действителност става друго. На 9 юни ориентировъчно ще се знае кой потенциално влиза в Народното събрание. На 18 юни списъкът с новоизбраните ще бъде публикуван в държавен вестник. Това ще даде основание на президента на 19 или на 20 юни да свика 50-ото Народно събрание. В този период между 9 и 20 юни все още старото събрание хипотетично би могло да се събере. Но след 9 юни не е добре да се събират, защото са с изтекъл мандат и само клетвата на новоизбраните не ги е оставила в историята", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: НСизборипредседател
Още от Избори 2024
Политолози: Свалянето на Желязков е опит за надмощие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ама теб пък той те пита та коментираш бъдещи несигурни събития.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гнома чака за пенсия 10 бона, ей на теб не ти ли дадоха 20 хиляди да хвалиш Промената, да не ги връщаш?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И да обясняваш на пп ,те никога няма да са власт ,народа на България че ги прати на луната на изборите там да командват довиждане пп тарикати и народни предатели
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нямаме сигнал на Бг он еър от 01.02.2024г. Много нечестно към хората които разчитат на цифровия пакет. Това е подигравка.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съда наложил наказание на Семерджиев 20 години затвор или 20 години семеен живот с киселова, да си избере сам, Семерджиев избра затвора
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според мен 50-ото Народно събрание ще съществува рекордно кратко, като за кръгло число. Тези не могат да направят нищо смислено, чуйте ги как говорят само. Говорят си кой бил скимтял и се молел и кой имал голям врат. Не са годни за нищо.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но депутатите, освен че се месят в работата на Служебният кабинет ще си вземат и 3 заплати за Нищо правене!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
баго преди 1 седмица
у вапиро
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая Киселова що е злобна