Политолози: Свалянето на Желязков е опит за надмощие

За пореден път обществото е публика на сеира
26 апр 2024 16:31, Инна Ангелова
14

С гласовете на ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН парламентът гласува отстраняването на Росен Желязков. Това гласуване срещу председателя на НС показва, че е налице ново парламентарно мнозинсто.

“Това е индикация, която досегашният партньор дава, че вече няма да подкрепя кабинета. Това са едни функционални знаци, които удрят председателя на парламента, но реално погледнато са насочени към управляващите" заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

Според Коларова действията на ПП-ДБ показват ирационалност.

Политоголът Георги Киряков каза пред Bulgaria ON AIR, че е трудно да се разбере какви са целевите мотиви на партиите. “Това не е част от законодателните инициативи, които всяка една партия има. В момента се пропускат гласуването на множество закони, затова не разбирам тези мотиви на партиите сега да демонстрират някаква сила и някакви възможности или нови коалиции, един ден преди края на това Народно събрание", каза политологът.

Според него по-добър знак към електората на партиите би било гласуването на някои от четирите важни закона за обществото, които бяха част от процедурата на парламента. "Парламента може да даде предизборна заявка или по един конструктивен начин, или по деструктивен начин. Не мога да разбера защо избраха деструктивния. Да бяха гласували един от тези закони. Не мисля, че е необходимо да се гласуват всичките, но един да бяха гласували, щяха да дадат позитивен сигнал към избирателите си", допълни проф. Коларова.

Според анализаторите отлагането на либерализацията на тока с една година, както и гласуването на пари за "Мини Марица-Изток" е част от стратегическа предизборна кампания на партиите. Според Киряков и Коларова не е важно какво ще стане след изборите, защото до голяма степен е ясно, че ще трябва да се направи коалиция. Важно е какво ще се случи в този месец и малко преди самите избори.

"За съжаление, това, което виждам, не ме прави оптимист. За пореден път обществото ще съучаства като публика на сеира или цирка, който партиите ни предлагат. Вчера беше такъв тип представление", коментира още Киряков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: НСпредседателпартии
Още от Избори 2024
Първан Симеонов: Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП явно са платили на възраждане ,а Костадинов как се крие сега след вота
12
4
 
5
 
! Отговори
Росен Отиде преди 1 седмица
В Украйна и видя какво е война от първо лице със сигурност не иска и в България да е така и затова правеше всичко което зависи от него да не го допусне.А то е подкрепя помоща за Украйна да се бори да своята свобода срещу руския агресор.
11
4
 
5
 
! Отговори
Деди преди 1 седмица
Най-после, Желязков-Костинбродският разбра какво е да си слуга на много господари! Костинбродската афера се позабрави, но сега "освободен" Росенчо може да спретне нова за изборите!
10
8
 
10
 
! Отговори
КОАЛИЦИЯ КОПЕЙКИТЕ.. преди 1 седмица
ПП + ВЪЗРАЖДАНЕ + БСП + ИТН...........
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
демократична процедура, проявява своеволие и го свалиха, да можеха и главчев да свалят
8
1
 
5
 
! Отговори
Не беше опит преди 1 седмица
Успяха.
7
0
 
3
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Вие като патерици ли се явявате или като независима медия?
6
0
 
4
 
! Отговори
А,ха преди 1 седмица
Ние сме прости и политолози трябва да ни внушават какво се случва?Всички тези социолози,политолози,социални антрополози носят вина за ниската избирателна активност .Отвращават хората,точно колкото и политиците .Особено като започнат да се правят на врачки.
5
6
 
3
 
! Отговори
До Така е преди 1 седмица
Желязков си е унижен по рождение с тая глава на костенурка.
4
0
 
3
 
! Отговори
до така е.. преди 1 седмица
Проблемъ на Бг държавъ е в зомбирания "Матрял", който се нарича "Електорат", та, този "зомби матрял" не вижда истинската първопричина, която се нареча - МАФИЯ, а търси под "вола - теле", нещо което го нема у природата!!!
3
4
 
5
 
! Отговори
муньо преди 1 седмица
ПЛАТЕНИТЕ *** НА ГРОБ.
2
4
 
4
 
! Отговори
Владимир преди 1 седмица
ДПС вече купи Копейкин на добра цена, следващата сглобка ГЕРБ-ДПС-Възраждане ще затрие България окончателно, коалицията ще е явна веднага след изборите, Костадинов от Възраждане ще обяви че участва във власта наравно с ГЕРБ и ДПС, Вие гласувалите за Възраждане можете да си го псувате следващите 4 години, на Копейкин не му пречи
1
7
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 1 седмица
Единствения смисъл да се свали Желязков два дни преди закриване на НС ,е да бъде унизен.Показа и втора много неприятна и опасна тенденция.Русофилията надига опасно глава. За това чуждите инвестиции отиват в Румъния и Гърция.