Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ

Никола Минчев ще се бори само за ЕП, повечето от колегите му и за двете листи
27 апр 2024 09:30, Анисия Иванова
144
Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Освен двойните по традиция водачи за национални листи се очаква да има дублаж в имената при някои формации и за българския парламент и за европейския. Това е поредната безпрецедентна ситуация за вота на 9 юни. До нея се стигна, тъй като двата вида вот се разглеждат отделно, независимо от съвпадението на датата им тази година, и не е нарушение едни и същи хора да кандидатстват в две листи и дори да са едновременно водачи и за Европарламента, и за 50-ото НС.

А мераклии за Брюксел и за София едновременно има във всички партии, показа сондаж на “24 часа”. Имената на кандидатите още са на ранен етап, тъй като нито една от формациите не е окончателно готова със списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и приключва на 7 май.

Светли вторник е последният ден, в който кандидатските листи за Европарламента трябва да се регистрират в ЦИК, а тези за българския парламент - в РИК-овете.

Няма нормативна пречка за първи път да има двойни кандидати/водачи. “Кандидат за народен представител, предложен от партия или коалиция, може да бъде и кандидат за член на Европейския парламент”, гласи решение на ЦИК от 19 април.

“Всеки вид избор трябва да се разглежда самостоятелно, няма ограничение в закона. Не бива да се смесват изборите за Народно събрание с тези за членове на ЕП. Общото между тях е, че се гласува в един и същ ден. Така че се спазват изискванията на Изборния кодекс за участие съобразно разпоредбите за съответния вид избор”, обясни наскоро шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Подреждането на кандидатските листи в изборите за членове на ЕП и за народни представители е изцяло в преценката на партиите и коалициите.

Най-голямо дублиране на имената се очаква при ПП-ДБ. Причината е, че от “Продължаваме промяната” вкарват в евролистата си много от настоящите си депутати.

Изключение е само водачът Никола Минчев, който вече казал на съпартийците си, че ще се бори само за Брюксел. Досега Минчев беше водач в Пловдив. Очаква се първото място там сега да е за Асен Василев.

Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков - освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

Трудно вървял в момента пазарлъкът между ПП и ДБ за водачите в страната. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов искали повече от досегашните, разкри запознат с разговорите.

Не е ясно кого ще изпрати коалицията например в Благоевград. Предишният водач там Андрей Гюров стана подуправител на БНБ. Спряга се досегашният регионален министър Андрей Цеков.

За разлика от водача за Брюксел Минчев, останалите в евролистата на “Промяната” вероятно ще са и в списъците с кандидати за НС. Причината е, че прогнозите отреждат на ПП-ДБ до 4 места в Брюксел, а с преференции листата ще се размести, т.е. ничий мандат не е гарантиран и водещите фигури си правят и “българска” застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от Избори 2024
Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Мира преди 6 часа
ПП-ДБ пеят лебедовата си песен вече
114
0
 
0
 
! Отговори
Милена преди 2 дни
ПП-ДБ са алчни за постове, власт и пари.
113
0
 
1
 
! Отговори
Асен преди 1 седмица
Тези са най-гладните и при тях борбата ще е най-жестока
112
1
 
0
 
! Отговори
4 боклука преди 1 седмица
Тия четиримаа да поведат листа към някой затвор. Щяха да променят държавата към п-добро, щяха да чегъртат, да връщат нормалността ... и кво стана. Бяха сол таш... съюзници на президента, после той каза, че са шарлатани... и сега накъде? Тези са олицетворение на приказката "Крадеца вика - дръжте крадеца". А честита промяна. Направо ни таковаха таковата.
111
1
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 1 седмица
На снимката леле мале кой туй нещо Кокор,Водолаз,Гном и Лъжец е ами това е лицето на ПОДМЯНАТА.
110
1
 
2
 
! Отговори
Ивайло преди 1 седмица
Ми те ПП-ДБ са пред пропастта, нормално
109
1
 
6
 
! Отговори
Пешо от с. Мечка преди 1 седмица
А има ли мераклии да додат да копат на село да работат по строежи и фабрики за благото и просперитета на България ??? Има ли такива или са само крадци и лъжци....
108
0
 
2
 
! Отговори
Тия защо не преди 1 седмица
са се записали на трудовата борса все още?
107
0
 
5
 
! Отговори
аноним преди 1 седмица
И за какво толкова напират?Водени са от мерак да защитават нашите интереси,или от мерак да бездействат няколко години,но подплатено това бездействие с милиони!!!!
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 99Президенто ти каза кои са шарлатаните. Не че чуди повече.
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Повечето са готови да напуснат потъващия кораб на провалените политици.
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хитлер е балерина в сравнение със Руската комунистическа машина Кремъл. Каквото са направили Ленин, Сталин и Путин и още се прави от Кремъл, светът страда и ще страда още дълги години. Виновни са и нашите управляващи комунисти за геноцида срещу българския народ!
103
1
 
3
 
! Отговори
Всичко е точно преди 1 седмица
Ще вземат хляба на гръцките депутати , катарските щейхове прави при ПП ще отидат там всичко е точно и изпипано , не е като при гъркинята с куфари под леглото, наще бръмчат с биткойни и комисиионни всичко е скрито покрито и изпрано после . Имот от 150к става на 3 милиона за една година ;)
102
2
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 1 седмица
Само се моля да не пропуснат да впишат в листите и фамилия Лорер,че е крайно време да им се намери постоянна работа/хранилка.
101
0
 
5
 
! Отговори
007 преди 1 седмица
До 123.И те не са по-различни приятелю.
100
8
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Ето затова ще гласувам за Възраждане!
99
0
 
18
 
! Отговори
И Вазов службогонци преди 1 седмица
Има ли още наивници, които смятат, че на някой от тези му пука за народа??? Дълбаем дъното. Наскоро излязох от една от големите софийски болници - нещата са трагични. Здрав да влезеш там, след три дни си болен заради нечовешките условия . Персонал няма. Който е останал след пенсия е толкова натоварен и изнервен, че направо се чудя как издържат. Няма санитари, хигиената е пълна скръб. Ремонти не са правени от десетилетия. Те обаче се кандидатирали за водачи в европа и Бг.! ДЪНО!
98
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ще гласувам за ПП/ДБ за национални, но НЕ и за европейски избори. Там моят вот отива при Възраждане!
97
8
 
8
 
! Отговори
Точен преди 1 седмица
Заглавието не е точно - във Възраждане няма никакво дублиране на кандидати за ЕП и за българското НС.
96
1
 
11
 
! Отговори
БАЙ ГАНЯ БАЛКАНСКИ преди 1 седмица
И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА МАСКАРИ > МАСКАРИ СА ДО ЕДИН