Ева Майдел: Атентатът срещу Фицо е шок за Европейския съюз

В политиката не трябва да се стига до крайности
16 май 2024 10:12, Инна Ангелова
50
Ева Майдел: Атентатът срещу Фицо е шок за Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

Ева Майдел, която отново е кандидат за евродепутат, каза, че в политиката по никакъв начин не бива да се стига до крайности, а политиците не трябва да се радикализират. Майдел коментира вчеращните събития и определи атентата срещу Робърт Фицо като "шок за Европейския съюз".
 
"Това е личностна трагедия за семейството му. Близките му минават през голямо изпитание. Надявам се Фицо да се пребори и да се възстанови", коментира Майдел пред bTV.

Тя коментира и наближаващите избори в Европа.

"Много хора очакват след европейските избори Европа тотално да се промени и трудно да се стига до решения. Не мисля, че ще стигнем до тези крайности“, подчерта Ева Майдел. Според нея крайнодесните партии ще имат по-голямо представителство в  европарламента след изборите. На мнение е и, че политическите групи ще успеят да се сработят.

"Не можем да предлагаме цели и идеи, само защото звучат добре. В Европа има консенсус – не можем да оставим Украйна да не победи, не можем да оставим Украйна без нашата помощ. Различията идват по това каква да е помощта и кога да бъде изпратена. Европа трябва да бъде до Украйна и да подкрепя Украйна", допълни кандидатът за евродепутат.

Когато се говори за санкции, е добре да се знае, че те не се случват смо и единствено на хартия, а работят реално. Според Майдел Европа трябва да търси нови начини, за да помага на Украйна. "Може би не само от нашия бюджет, но и от имущества и имоти на Русия в Европа, както и техните печалби. Част от тези средства трябва да подпомагат Украйна. Това е европейско предложение, което се обсъжда в момента", каза още тя.

За еврозоната
Преди три години България беше по-напред в изпълнението на критериите от Хърватия, припомня Майдел. Днес Хърватия вечер е в еврозоната, а също и в Шенген.

"Загреб следваше една доста ясна последователна политика с бюджетите, които се предлагаха. У нас много хора се обявиха, че са евроатлантици, но с действията си показваха друго. Те казваха – "Ние сме за еврозоната", но предлагаха бюджети, които ни отдалечаваха", обясни тя.

Според Майдел европейската икономика се задъхва и затова в Брюксел се водят дебати как да се пренастрои. Същото трябва да се случи и по отношение на догонването на българската икономика спрямо средните равнища в ЕС, открои тя.

В заключение Майдел сподели, че ако искаме нещата в България най-накрая да потръгнат, икономиката ни трява да е по-конкуретноспособна. “Ние имаме този инструмент – План за възстановяване и устойчивост, по който само в частта за общински проекти имаме 1% усвояване. Представете си с останалите 99% какво бихме могли да направим. От оперативните програми и Плана за възстановяваме имаме по-малко от 5% усвояване. Това са инструментите, които можехме да използваме за догонване. БВП от глава на населението през 2007 година е 45%. Сега е над 60%. Догонването се случва, но с бавни темпове. Дебатът за растеж е за това как да взимаме по-големи заеми и как да даваме по-големи помощи“, каза още Ева Майдел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Избори 2024
Борисов: Този кабинет беше на компромиса, сглобен от Алексей Петров и свърши някои добри неща
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ми е симпатичен Фицо, но никой не заслужава атентат. Освен убиецът Путин.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шокирани са, че един от най-големите им противници, ако оцелее, ще е в болница с месец и бащ на евро изборите, което е добре-дошло за тях.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КАТО не гласувате, по-наивната половина от народа ще избере пак тези от сглобката. Сърдете се на вас си после. Не е вярно, че няма алтернатива, има и в ляво и в дясно да се направи промяна на тези самозабравили се хорица.
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази да каже за майка си Зоя Паунова тогавашен представител на Астра Зенека за България през 2021г., която тогава сумати хора натръшкаха с тази ваксина, а привилигированите с Пфайзер. Преди седмица Астра Зенека отегли ваксината си срещу Ковид, защото е опасна за здравето... *ерберастки ***...
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европейски ценности: ако искаш мир в Украйна тогава ти пращат някой да те очисти
42
1
 
14
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 седмици
Я някаква от кохорта безделлници на еднокнижния си отворила устата и казала...... бау!
41
1
 
12
 
! Отговори
шок и ужас преди 2 седмици
Ами щото се питате какво е работила тази - малко, ама на " правилното" място. И Станишев нямаше трудова биография, но го туриха да управлява държавата, а после и той беше с европейска депутатска заплата. Много се надявахме, че след бай Тошо ще стане различно. Да, ама не. Затова всякаквите политици в Европа трябва да ги е еня, че и с други ще стават случки.
40
1
 
15
 
! Отговори
Бай Марин преди 2 седмици
Тоя *** тотално съм забравил, че съществува. И сега като я видях се сетих, не беше ли майка ѝ там нещо директорче в Астра Зенека ли къде беше, където прибираше комисионна, а се оказа, че ваксината хич не е доизтествана и безопасна. Този европарламент е най-голямата подигравка с всички европейци, които плащаме за тоя масраф на хора, които искаме да заплюем в лицето и да ритаме до откат. Най-жалкото е, че я чакат нови 5 години айляк, пари на корем, командировчици, а ние ке бачкаме като луди!
39
1
 
8
 
! Отговори
Тиква преди 2 седмици
***::нямам стаж, имам 11 класа ,имам тяло и усмивка, гласувайте за мен, същите и в България калинки, едната Сиди и разпределя еврофондовете на фермерите, сигурен съм,че не знай на какво дърво растат картофи.
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази невзрачна женица в грандоманското си самозабравяне се опитва да говори от името на ЕС,който бил в шок! Точно еврилиберастите не са в шок,а подличко подскачат от радост заради терористичния опит за убийството на политик,който не споделя сатанинските им похвати и не е с превит гръбнак като тях! А голяма част от европейците също не са изненадани,защото знаят,че тези носят само насилие, страдание и терор върху народите си и унищожават Европа по заповед на шошоро господарите си!
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** Майдел,Мария Габриел-тия нема да ги видиш да хванат мотиката.. Сущински европейци...
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Противни фльорци,които се усмихват,дори когато трябва да са сериозни и съпричастни към случирото се с премиерът Робърт Фицо.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде бе , сериозно ли и какъв ви е тоцно " шокът " ?
34
4
 
38
 
! Отговори
От Ева преди 2 седмици
Искам да ви благодаря, че ме пратихте в ЕП! Натрупах политически връзки и вече имам работа в голяма компания, защото гласувах "правилно" няколко пъти. Отделн помогнах на много мои приятелки и роднини! Имам и милион евро, напълно легално и доказуеми, защото ми е голяма заплата, а разходите ми - хотели, транспорт, храна, дрехи и прочие, си вядя фактура и ги плащате вие! Бyнaци загубени!
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази пък коя е?
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По голям шок е, че те се изниза на службица и има още 600 хрантутника, като тебе.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
точно ултра зелените либерари са виновни за възхода на ултранционалистие, а когато в държавата няма правосъдие, се стига до този момент. Така че либерал депутатите в ЕС да се замислят чия ръка стискат по срещите с компоментирани политици.
30
2
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Даваме ли си сметка, че някаква никому неизвестна как, заради кой-зне какви "заслуги без ръце" ни представлява в Европа. А ние дори не знаем има ли положен и един ден труд или изработени 2 лева в живота си!?!? И аз съм шокиран!
29
1
 
13
 
! Отговори
Разбира се, преди 2 седмици
но кой е виновен за възхода на крайно десните и "популистките" партии? Либepаcтите-глобалисти нямат ли заслуга, хм?
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Онзи ден гледах по БНТ едно предаване за ЕС. Все едно гледах дърти фашисти, които се оптиват, да ми кажат, че не са фашисти. Както и да е ... Най-лошо впечетление ми направи един, който твърдеше, че едва ли не, пращаме евродепутати, да бранят "европейския", а не българскяи интерес. То там, било само за Европа! За всички нас. Да ме прощаваш деде, но това са ГЛУПОСТИ! Защо ще пратя човек, който ще брани "някакви си интереси", вместо нашите? ИЗпушили каски, до последната. Вярваши в утопии.