ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от Избори 2024
Борисов: Честен човек е Петков, не знае нищо за кеша
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идеално герб и дпс ще управляват а лумпенисар ще си режат вените
376
0
 
1
 
! Отговори
спилий преди 1 седмица
много е важно дпс да имат 10 депутата и да не определят играта, днес си давам сметка за ИНТ когато се отказаха да направят правителство. ИНТ какво получиха за да има нова избори и пренареждане на депутатите. смятам, че е много важно да има висока избирателна активност и да се вкарат много депутати който не са от дпс
375
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди избори има "СТАТИСТИКА". По време на избори има "СТЪКМИСТИКА".
374
1
 
1
 
! Отговори
иво преди 1 седмица
Истината е във Величие.Платените социолози не смеят да споменат организацията на полковника.Ще има изненади.
373
0
 
1
 
! Отговори
Ahmed преди 1 седмица
DPS I GERB SUPER
372
3
 
2
 
! Отговори
НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ преди 1 седмица
БойкоТ на изборите ! ЗАПОМНЕТЕ ГО - БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ , НИКОЙ ДА НЕ ГЛАСУВА ! НЕКА ПОКАЖЕМ ЧЕ ПОНЕ В ТОВА СМЕ ЕДИННИ ! НЕКА СВЕТА ВИДИ ТОВА ! ТАКА ЩЕ ПРЕДИЗВИКАМЕ ТОВА ОТ КОЕТО СЕ СТРАХУВА ВЪРХУШКАТА - ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ! ПРОМЯНА НА БРОЯ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ И Т.Н. НЕКА БЪДЕМ ЕДИННИ ВЕДНЪЖ И ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ ! ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ ДА ИМА АДЕКВАТНИ НАКАЗАНИЯ - НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ ! ОБЪРЗВАНЕ С МРЗ НА ЗАПЛАТАТА НА ДЕПУТАТИ И ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ
371
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
заслужаваме си съдбата щом избираме герп-дпс за пореден път, нали при тях цъфнахме и вързахме... жалко, помислих си че в този живот ще се оправим, но неее, пак герп
370
1
 
4
 
! Отговори
Хектор преди 1 седмица
Полковник Крали Марков и Цар Ивайло Ивелин Михайлов ( Величие) са 3-ти, а нещо не ги виждам ??????????? Възраждане, герпс, Величие са първите 3 .
369
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изкуствената деформация на черепа абсолютно изключва хунската ули тюркската принадлежност на прабългарите!!! В масовия гроб край с. Кюлевча, Шуменско, където са погребани 25 мъже, вероятно прабългарски войни загинали в битка, дължината на скелетите се движи около 175 - 195 см, което е невероятно много за представителите на монголската раса. Това, което е странно в това погребение е, че българите нямат практика да погребват мъртвите си като животни, гърци или цингурели на куп, а всеки си има гроб
368
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е що само на тракия - има добро вино и от мизия, че и от македония? И понеже си фен на изводите тип "*** влачи рейс" те ти малка занимавка: Древните са познавали химията перфектно и имената Хор и Амон идват от имената на газовете Хлор и Амо-як - виждаш ли сега извода - в древен египет е имало и якове. Който не е с мен, е против мен! Магията е в какво равновесие се намират Хор и Сет в човешкото тяло? По принцип не би следвало да има има антагонизъм между тях.
367
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забележка: Еврипида е погърченото невероятно произношение на трако-българското: ЕВРОПЕЯ. През 14 век Тракия е наричана "Велика Европея". Мизия - "Велика Търновия", а западните български предели "Велика Сардикоя". България не случайно е наричана "Родина или Лоно на всяка ерес".
366
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както и че доброто и злото, тъмното и светлото, Слънцето и Луната, са свързани в един ненарушим вечен съюз. А не като някой монотеисти да твърдят за ад, мъки и други глyпoсти!
365
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Злото му е работа да убие духът в човека преживе, а на Доброто да го съхрани след телесната му смърт.
364
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 15) "Космическата идея е пламтящ огън. Духовете са огън от огъня - пламък от пламъка и един ден те ще светнат и ще станат като пламъци. Ще разкъсат илюзията и ще възкръснат по-живи от всеки друг път във висините на седмото небе."
363
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 14) "Всички са произлезли от свещеният пламък, който е първоначалната светлина."
362
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 13) "Божествеността е вечна и безкрайна, а човечността е крайна."
361
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 12) "Истините, това са силите на светлината."
360
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 11) "Пламъка е който възпроизвежда в нас Божественото."
359
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 10) "Истинската любов, това е неизменният етер, а чистото сърце се превръща в пламтящо слънце. Такова всъщност е сърцето на Бога."
358
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 9) "В разгръщането на пламъка е всяко истинско постижение."