Варуфакис зове: Да спрем играта на Черен Петър!

Министърът призовава за край на омразата в Европа
Обновена: 30 мар 2015 13:16 | 30 мар 2015 13:00, Бойчо Попов
30
Варуфакис зове: Да спрем играта на Черен Петър!
Снимка: Ройтерс

Германският телевизионен водещ Гюнтер Яух неотдавна показа по телевизията редактирано видео с участието на Янис Варуфакис от времето преди да стане гръцки министър на финансите, в което Варуфакис е показал "среден пръст" на страната му. Реакцията на това показва потенциалното въздействие на предполагаем жест, особено в трудни времена. Преди финансовата криза от 2008 г., която подчерта слабостите на европейския паричен съюз и настрои редица горди страни една срещу друга, излъчването на клипа със сигурност не би предизвикало подобно вълнение, пише в своя блог самият Варуфакис.

„Когато в началото на 2010 г. гръцкото правителство вече не можеше да обслужва дълговете си към френски, германски и гръцки банки, се изказах против ангажимента за огромен нов заем от европейските данъкоплатци, за да се изплати този дълг. И показах три причини за това“, пише още гръцкият министър. 

На първо място новите кредити не представляват спасение за Гърция, а по-скоро цинично прехвърляне на частните загуби от отчетите на банките върху плещите на най-уязвимите граждани на Гърция. Колко от европейските данъкоплатци, които плащат сметката за тези заеми, знаят, че над 90 на сто от 240 милиарда евро, които са предоставени на Гърция, отиват във финансови институции, а не стигат до гръцката държава или нейните граждани, пита реторично Варуфакис.

На второ място предвид факта, че Гърция дори и тогава не може да си изплаща съществуващите кредити, очевидно става ясно, че принудителната политика за строги икономии, които беше в основата на "спасяването", ще тласне номиналните доходи на гърците до дъното - което би направило националния дълг още по-неустойчив. Когато гърците няма да успяват да правят погашения по своя колосален дълг, германските и другите европейски данъкоплатци ще трябва да се намесят отново. (Богатите гърци, разбира се, отдавна са изместили своите депозити във финансови центрове като Франкфурт и Лондон).

И най-накрая това всичко попречи на сближаването на еврозоната. Защото бяха измамени хората и парламентите, като на тях спасяването на банките в Гърция им бе представено като акт на "солидарност", без да се помогне на гръцките обикновени хора. Да, тези граждани действително бяха използвани, за да се наложи на германците още по-тежко бреме. Германците се обърнаха срещу гърците, гърците - срещу германците, а когато и други страни попаднаха във фискална беда, Европа се обърна срещу себе си, пише още Варуфакис.

Факт е, че Гърция не е имала право да поема повече дългове от германски или други европейски кредитори във времена, в които общественият дълг не е управляем, признава финансистът. Преди страната да вземе нови кредити, е трябвало да договори преструктуриране, а по отношение на парите, които дължи на кредиторите от частния сектор, да наложи „подстрижка на дълга“. Но този „радикален“ аргумент тогава е бил игнориран, съжалява финансовият министър.

По същия начин европейските граждани е трябвало да настояват техните правителства да се откажат да предприемат трансфера на частните загуби върху себе си. Но не се е случило и така този трансфер се е осъществил скоро след това.

Резултатът е най-големият подкрепен от данъкоплатците кредит в историята, и той е бил предоставен при условие, че Гърция ще трябва да следва такава строга политика на разходите, че нейните граждани са загубили една четвърт от доходите си - нещо, което прави невъзможно изплащането на какъвто и да е частен или публичен дълг. Получилата се и все още продължаваща хуманитарна криза е трагична, смята Варуфакис.

Пет години след отпускането на първия спасителен пакет Гърция затъва още повече в кризата. Враждебността между европейците е по-силна от всякога, а най-вече гърците и германците падат до точката на моралното самоизтъкване, взаимните обвинения и враждебност.

От тази токсична игра на Черен Петър полза имат само европейските врагове. Трябва да се сложи край на това, убеден е Варуфакис. Само тогава Гърция може, с подкрепата на европейските си партньори, които проявяват интерес към нейното икономическо възстановяване, да се съсредоточи върху прилагането на ефективни реформи и политики за насърчаване на растежа. Това е от съществено значение, за да може Гърция най-накрая да е в състояние да изплати дълга си и да изпълни задълженията си към своите граждани, пише още финансовият министър.

Според него от практическа гледна точка споразумението с еврогрупата от 20 февруари, което предвижда четири месеца отсрочка за погасяването на кредитите, предоставя важна възможност за постигане на напредък.
„В дългосрочен план европейските лидери трябва да работят заедно, за да променят валутния съюз, така че да се насърчи общия просперитет вместо взаимното недоволство. Това е трудна задача. Но със силното чувство за обща цел, единна стратегия и може би един или два положителни жеста, това може да се постигне“, пише още Варуфакис.

Всичко по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
слави преди 9 години
иска инвестиции човека,нали европейския съюз винаги обещаваше работа,инвестиции и равни права,ами кога ще стане,колко години вече чакаме,гърция испания и италия,на тях пък им падна стандарта,ако ще караме на обещания как ще стане
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Янис е пич и финансов рокер. Нуй за баба мракл.
19
1
 
8
 
! Отговори
GR. PATRON преди 9 години
Набирам РАБОТЛИВИ българи за работа в маслинено ТКЗС в Гърция. Заплащане срещу прехрана. Закуска,обед и вечеря (морска водица с лед, маслини и солена хамсийка) на тумбак. All Inclusive!
18
2
 
4
 
! Отговори
! преди 9 години
Споко, българи. Скоро и ние ще сме в черния списък на ЕС и ние ще сме лоши пройдохи.
17
0
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Кой е писал книга за хазартните игри, бре, Фифифакис? Да не съм аз? Ама Шойбле си е дървен немец, можеби, ама не е глупав грък, нали, Фифи?
16
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
сега 100 000 българи като се изтресат в гърция ще им вдигнат стандартана братовчедка ми трети месец не и превеждат пенсията за 15 год трудвгърция
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Абе да не би банките да са ги насилвали гърците да вземат заеми ?Да не би банките да са фалшифицирали отчетите на правителството за реалните дългове ?Аман от глупости.
14
1
 
17
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Гърците почиват в сряда ,събота и неделя .Защитавайте ги ,но няма да получите ни почивен ден ,нито техните заплати.
13
3
 
7
 
! Отговори
Алтай преди 9 години
Трябваше да ги дадат на България. Ние сме работливи хора.
12
3
 
28
 
! Отговори
Айде олан бе преди 9 години
човека си пее мантрата че 90 % от заемите не стигнали до хората а потънали някъде. Ами заплатите от по 3000 евро откъде дойдоха? Високия стандарт на живот на средния грък откъде дойде?
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И отново няма отговор на въпросите: защо, как, кой е причината да се стигне до тук? Само общи приказки и виновен е някой друг и е добре този друг да плаща! Гръцки тарикатски номера!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцките тарикати по колко ли плащат за да излизат подобни манипулативни статии ?
9
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако долу писалите коментиращи бяха прочели статията, сигурно нямаше да правят такива изказвания. За никого вече не е тайна, че Гърция беше пожертвана,за да се спасят германските и френските банки, както и за огромната печалба на Германия от лихвите, които спечели от даваните заеми на Гърция. А относно средния пръст на Варуфакис, имаше признания и официално извинение от сатирично германско предаване, направило монтажа на видеоклипа.
8
7
 
11
 
! Отговори
Тошо преди 9 години
Има една латиноамериканска страна / не мога да си спомня коя/, обяви -т.н омразен дълг към световните кредитори , и отказа да го плаща.Е, и, тази страна още си стои страна, и още не е фалирала, въпреки че това се разглеждаше като прецедент...
7
2
 
21
 
! Отговори
Европеец преди 9 години
Да бе да,те не са искали 240 милиярда ,ама на ,насила са им ги набутали лошите европейци.Истината е че трябва да се работи.Коя страна в Европа има почивен ден в сряда освен събота и неделя,е това е Гърция,построили комунизма и сега им е трудно в демократична Европа.
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е политик който защитава страната си.А не като нашите дупедавци които са съгласни още преди да ни кажат какво искат от нас. За едно потупване по рамото са готови да продадат и майка си и да се откажат от баща си .
5
25
 
11
 
! Отговори
лили преди 9 години
Страхотен мъж! Интелект, мъжественост, осанка, всичко което се иска от един мъж! Да не говорим за безупречното му облекло - голяма класа е!
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чернана оФца на Европа вика: "Да спрем играта на Черен Петър!"
3
4
 
25
 
! Отговори
да, бе да преди 9 години
А защо нашият гръцки приятел не упомене и факта, че с тези опрощения които е напарвил ЕС, те, гърците плащат много по-малки лихви върху средствата , които са взели от Испания Италия и Ирландия--на които не се опрости и никакъв заем.
2
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Варуфакис е пич.

Спонсорирани публикации