Русия създава кибервойски в Крим

Целта им ще е нарушаване работата на информационните мрежи на противника
17 апр 2015 19:51, Елка Василева
16
Русия създава кибервойски в Крим
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната ще създаде в Крим отделно подразделение войски за информационни операции, съобщи ТАСС, като се позова на източник от военното ведомство.

„Новото формирование се планира да се разгърне напълно през октомври-ноември тази година“, каза източникът.

По думите му задача на подразделението ще бъде „нарушаване на работата на информационните мрежи на вероятен противник и в резултат нарушаване на функционирането на неговата система за управление на войските“, както и „обезпечаване на киберсигурността на собствените информационни мрежи“.

През май 2014 г. беше съобщено за създаването в Русия на войски за информационни операции, предназначени за защита на руските военни системи за управление и свръзка. В техния състав ще влязат части и подразделения от военните окръзи и флота, окомплектовани с висококвалифицирани специалисти в областта на математиката, програмирането, криптографията, комуникациите, радиоелектронната борба.

В САЩ аналогичната структура се нарича „Кибернетично командване“ (USCYBERCOM). То е създадено през 2009 г. в състава на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ за централизирано управление на всички операции в областта на киберсигурността. USCYBERCOM се ръководи от директора на Агенцията на национална сигурност, която отговаря за спецвръзките, защитата на информацията, радиоелектронното и радиотехническото разузнаване на комуникационните мрежи на вероятен противник, посочва Лента.ру.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Русиякибервойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
GRN преди 9 години
Пак имитация.
6
3
 
10
 
! Отговори
Кореспондент от Слив преди 9 години
Рамо до рамо с американските "Братя по оръжие" българските войни показаха на учението "ЩИТ 2015", че са винаги готови да защитят ...евроатлантическите безценности. На края на учението млади герберчета поднесоха цветя на бойците от братските армии и се качиха на танковете. Дружбата ни с великите САЩ е необходима както ... Слънцето и Водата за всяко живо същество. Защитата на американските интереси е въпрос на Дълг и Чест за всеки български гражданин.
5
1
 
24
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До Анонимен 4Вашингтон остана тези дни без ток. Ужас! "Доналд Кук" се запозна с "Хибины". Направо екологична катастрофа - воня, рядка диария, оставки. В Иран с "Автобаза" приземиха най-модерния им дрон "Сентинел", "невидим" суперстелт, каца и на самолетоносачи. Какво ли го чака F-22, дето има по-голямо ЕПР от дрона? Отговор - далекобойни ракети "въздух-въздух". Е, и най-добрите зенитни ракети в света. Не ми се мисли за кибервойските на Русия! "Тъпите и вечно пияни руснаци" имат най-добрите!
4
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега тия като се напият и издънят нещо и туристите в Крим няма да могат да си пуснат игричките на смартфона.
3
2
 
30
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
БГ НЕЯМАТ НИЩО ДОРИ И ВОЙСКА.ЩЕ ЧАКАТЕ САШ ДА НИ ЗАЩИТАВА НАЩА РОДИНА СЛЕД КАТО НИЕ СМЕ НЕСПОСОБНИ ДА СИ ПАЗИМ НАЩА БЪЛГАРИЯ
2
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Крим сигурно ще правят курортен комплекс, а не кибер рота. Тия работи са толкова дълбоко секретни, че едва ли ще се пишат из нета. *** плакненето с хладка водица. Очаквам някой журналист да напише колко и къде са подземните силози за стратегически ракети на Русия.
1
8
 
35
 
! Отговори
ОТ ОФШОРКОВО преди 9 години
Ами сега?... КРИМ е близо. Да не вземат да правят пропаганда и в БЪЛГАРИЯ, че съвсем ще закъса ФАШИНГТОНСКИЯ ОБКОМ

Спонсорирани публикации