Путин ще надвие корупцията, вярват руснаците

Хората са убедени, че той е намалил апетита на бюрократите
Обновена: 17 юни 2015 09:53 | 17 юни 2015 09:45, Елка Василева
95
Путин ще надвие корупцията, вярват руснаците
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Жителите на Русия "повярваха в успехите на Владимир Путин, ограничил апетита на бюрокрацията, и в способността му да надвие корупцията", пише "РБК дейли" в коментар за анкета на центъра "Левада", направена миналия месец.

Путин е успял да намали апетита на руските бюрократи, смятат тази година 64 на сто от запитаните срещу 60 процента през 2014 и 49 на сто през 2013 г. За две години е намалял с 50 на сто броят на руските граждани, които смятат, че президентът си затваря очите за бюрокрацията в Русия.

"Отношението на хората към някои аспекти от дейността на Путин се е размило на фона на общото одобрение за всичко, което върши след присъединяването на Крим. Във всички сфери на обществения живот е проникнал "ефектът на Крим", заради който хората трудно могат да оценят трезво работата на президента", обяснява Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада".

За две години от 20 на 31 процента е скочил делът на гражданите, според които Путин ще може да сложи край на рушветчийството - стига да направи решителна чистка сред висшите чиновници и да въведе по-строги наказания за корупция.

Това мнение обаче почива "на телевизионната пропаганда, а не на реалните антикорупционни мерки", смята Антон Поминов, директор на руския клон на "Трансперънси интернешънъл". Той нарича "пропаганда" шумните процеси срещу корумпирани служители, отразявани от телевизиите в Русия.

За сметка на това липсва положително развитие в антикорупционните инициативи на руската власт. От 2012 г. темата е "на втори план от гледна точка на вземаните решения, но не и от гледна точка на риториката", констатира експертът.

Според него за ефикасна борба с корупцията в Русия би било достатъчно държавният глава да прояви политическа воля – такава обаче няма.

Съществена стъпка в борбата с корупцията в Русия бе двегодишният национален план в тази сфера, подписан от Путин през 2014 г. Но много ведомства не го изпълняват, посочва Кирил Кабанов от президентския Съвет по правата на човека пред "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
2
 
! Отговори
наглост до кога преди 8 години
най -корумпираният с 200 милиарда се бори срещу корупцията .Господи ,прости им на тези безбожници -хайдуци!
74
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма по безмозъчно стадо от руския народ ,заслужават си всички нещастия които им се случват
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA *** DEN !!!!
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корупция В България няма, освен това има пълна свобода на словото, няма политически затворници, нито политически убийства, стандарта на живот е номер едно в света, а Плевенлиев е 1,90 см висок. Всичко различно е западна *** пропаганда!
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ПУТИН!!!
70
3
 
11
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
А НАШ *** КОГА ЩЕ НАДВИЕ КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ. ОПРАВИХМЕ БЪЛГАРИЯ И ПАК ЗАХАПАХМЕ РУСИЯ. ЕЙ ТОВА ЗЛОБАТА Е НЕЩО ГОЛЯМО. НЕ СЕ ВИЖДАТЕ, ЧЕ СМЕ ЗААТЪНАЛИ В Л...ТА ОТ КОРУПЦИЯ АМИ СМЕ СЕ ЗАЕЛИ ДА ОПРАВЯМЕ РУСКАТА КОРУПЦИЯ. *** МНОГО В БЪЛГАРИЯ.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярвайте сволачи!
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименгоогъл "русия корупция осъдени" и излиза на първо място статия на българска медия от 2014г
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не намирам такава информация.
66
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 74За първите девет месеца на 2014 г. в Русия за корупция са били осъдени над 8000 души, съобщи в. "Аргументи и факти". Информацията даде на пресконференция шефът на комисията за сигурност и борба с корупцията на Държавната дума Ирина Яровая, информира БГНЕС.Най-голяма част от наказателните дела се пада на служители в общинските служби. От тази категория са осъдени 1287 души. На второ място по склонност към корупция се нареждат представители на държавни предприятия. Сред осъдените са 500
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 73И СЕГА КАКВО ДА ПЛАЧЕМ ЛИ? ЧЕТОХ КАК НЯКОИ ГЕРМАНЦИ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ СА ПОИСКАЛИ ОТ РУСИЯ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ЗАГИНАЛИТЕ НЕМСКИ ВОЙНИЦИ ПРЕЗ 2 СВ.ВОЙНА. НА КОЕТО ИМ БЕ ОТГОВОРЕНО "ДА НЕ БИ ДА СМЕ ВИ КАНЕЛИ?"
64
2
 
5
 
! Отговори
до Венелин преди 8 години
Дай линк да прочетем как всяка седмица има съдени за корупция висши политици в Русия. Доста ще се затрудниш, ***. Южен поток в руската си част трябваше да го строи много близко приближен до Путин. От тези, които ми дърпат конците.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Градовете зад полярния кръг са построени от немски военнопленци
62
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 70За тази година руснаците решиха да възстановят летищата и базите около северния ледовит път. Тези области в момента получават огромни пари от бюджета и от военните а реално не носят нищо все още като полза. За какво пазарене става дума тук? Това е стратегическо решение за поне 25 години в бъдещето? Няма пазарене трябва да се направи и рашките ще пикаят бензин но ще го направят. Фортификации в Калининград и Крим също никаква икономическа полза но трябва да се направи сега.
61
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 66Повечето страни по света са ПАРЛАМЕНТАРНИ нещо сиНие сме Парламентарна република и имаме Парламент, РФ е Парламентарна федерация и има ДУМА, САЩ е Парламентарна република с КОНГРЕС, Украинците имат РАДА
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бобиче то навсякъде бюджета е едно пазарене, нима в Русия не е
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е номер 1. Свалям му шапка.
58
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 66Колега ето за това говоря"Traditionally, after both houses pass a budget resolution, selected representatives and senators negotiate a conference report to reconcile differences between the House and the Senate versions."Това се прави при закрити врати и е едно пазарене пазарене.
57
0
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
А президента се избира от комисия. Че те нашите избори по-демократични бе.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиПърво в САЩ няма парламент, а конгрес, който е 2 камарен и има 535 члена, 100 във сената и 435 в камарата на представителите, в сената всеки щат е представен от 2 -*** сенатори, засеаднията са открити и се предават директно, всеки който се интересува може да ги гледа :) ТОВА Е ! виж по друг начин стоят нещата с руската ДУМА :)))

Спонсорирани публикации