В Русия хладилникът взема връх над телевизора

Хората се вълнуват повече от икономическите проблеми
30 окт 2015 14:18, Елка Василева
69
В Русия хладилникът взема връх над телевизора
Снимка: архив, Reuters

Населението на Русия все повече се вълнува от икономическите проблеми и по-малко от външнополитическите.

Преди година по данни на Всеруския център за изучаване на общественото мнение /ВЦИОМ/ тези два показателя бяха еднакво важни за руснаците. По 10% от анкетираните ги посочиха сред най-съществените за страната проблеми, пише Утро.ru.

В началото на 2015 г. и при двата показателя имаше ръст, но той беше неравномерен: икономиката рязко изскочи напред, достигайки през януари максималния показател от 23% /тоест почти една четвърт от населението/, докато външната политика стигна едва до 14%.

След това също синхронно двата показателя започнаха да спадат – до средата на лятото. През юли 12% от руснаците смятаха икономическите проблеми за най-важни, а политическите – 9%.

През последващите три месеца динамиката беше различна. Но през октомври тревогата от икономическите проблеми отново се увеличи до 17%, докато външната политика падна до 5% - минималното равнище за една година.

Освен това по думите на Юлия Баскакова от ВЦИОМ са се променили и очертанията на притесненията: украинският фактор е заменен от военните действия в Сирия и свързаните с това притеснения по повод заплахите за мира.

Въпросът за мира, военните действия в Сирия и политическата обстановка в Русия през октомври отново влязоха сред първите 20 проблеми, важни за цялата страна /съответно с 4%, 2% и 2% от анкетираните/, докато безпокойството във връзка с военните действия в Украйна намаляха до 1% от 6% през януари-февруари.

„Основните проблеми на страната според руснаците са свързани със ситуацията в икономиката: близо две трети от анкетираните /60%/ казват, че на първо място ги безпокоят инфлацията, безработицата, положението на предприятията, нивото на заплатите, както и икономическата ситуация като цяло“, казва експертът. Баскакова допълва, че към двата устойчиви доминантни проблема – ниските заплати и инфлацията, които бяха посочени през октомври миналата година, през тази година се е добавило и усещането за системна криза на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая статия се върти от месеци.
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недоимъка в Русия настъпва бавно и сигурно. В някои отдалечени райони има сериозен недостиг на храни по магазините и прекомерно увеличение на цените. Получи се интересен парадокс, докато по напред най-скъпо беше в Москва сега там започва да става най-евтино, защото все още има изобилие на стоки, докато в периферията нещата със снабдяването съвсем закъсват. Това обаче няма да го чуете по официалните медии, защото те са длъжни да вдъхват оптимизъм у руснака при всякакви ситуации.
35
4
 
8
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
Моят хладилник си е пълен---ЗАЩОТО СИ БАЧКАМ И ИМАМ ПАРИ.НЕ СЪМ "ЗАВИСИМ" ---НИ ОТ ПАРТИЯТА , ...НИ ОТ ДЪРЖАВАТА!!САМ СЪМ СИ ГОСПОДАР НА РЪЦЕТЕ..... И НА ХЛЯБА ...КОЙТО ЯМ!!!!ДОКАТО ИМАМ ГЛАВА НА РЕМЕНЕТЕ И РЪЦЕТЕ СА МИ ЗДРАВИ -----НИКОГА НЯМА ДА БЪДА "СОЦ--РОБ НА ТРУДА"!
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"вие си вижте първо вашите хладилници и после мислете за руските , вече 25г ходите боси и гладни а се смеете на тия дето ядат пражоли , неадекватна статия отвсякъде" Боси и гладни - друг път! От друга страна Русия с нейните ресурси и потенциал да се сравнява с България показва докъде са я докарали братушките. Що не се сравнява с Канада или, хайде да не е със Съединените щати, щото там нещата са несравними, но поне с щата Калифорния, например? Между впрочем, пише се и се казва "пържола".
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вие си вижте първо вашите хладилници и после мислете за руските , вече 25г ходите боси и гладни а се смеете на тия дето ядат пражоли , неадекватна статия отвсякъде
32
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците винаги са живели като скотове. Мечтата им е да отидат в САЩ , западна Европа даже и България им се вижда рай.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А и след като ни разяснихте за Русия, дайте и за някой друга страна, че да направим някаква съпоставка."Ами най-добре да бъде направена съпоставка с Канада, например. Сходни природни условия, природни ресурси и съотношение между територия и население.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДРЪН ТА ПЛЯС... ВСЕКИ ОТ НАС И ТУК И НАВСЯКЪДЕ ПОВЕЧЕ ГО ИНТЕРЕСУВА КАКВО ИМА В ХЛАДИЛНИКА А ТЕЛЕВИЗОРА ПОСЛЕ -НА ПЪЛЕН СТОМАХ...ГЛУПАВИ СТАТИИ НА Е.Л.К.А
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как ли е у нас? За мен това е важно, а не как е в Русия!Дали бистрим само външна политика, защото нямаме вътрешни проблеми?Икономически сме цъфнали и вързали, нали?!А и след като ни разяснихте за Русия, дайте и за някой друга страна, че да направим някаква съпоставка.
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нета е тъпкан със сайтове за рускини които се предлагат за съпруги на чужденци
27
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най доходния бизнес в москва е с документи по придобиване на чуждо гражданство.
26
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на путин и лавров дъщерите избягаха в чужбина.който е останал ще духа х..
25
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия периодично се помества за ентусиазъм на американофилите.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия периодично се помества за ентусиазъм на *** .
23
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки който може изкарва семейството си и парите си в чужбина. в русия предстои икономическа катастрофа и социална революция.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 32И са кежаеш че и там "Материяла е лош!"
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от32 до " до 32"Споко - верни са . Дори ябълката и Хордоковски със съжаление го потвърдиха :)
20
7
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Тия "88%" ако бяха вярни...
19
8
 
11
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
И там мутрите ядат и пият без пари и там мутрите бързо си отивати там всичко хубаво е на хартияи там всеки втори мрази путини там той печели с 88%
18
0
 
1
 
! Отговори
цитирам: преди 8 години
All is dust in the wind...

Спонсорирани публикации