Краят на войната в Украйна е далеч – пак се стреля

Местните жители отново подготвят скривалищата
10 ное 2015 14:04, Елка Василева
58
Краят на войната в Украйна е далеч – пак се стреля
Снимка: архив, Reuters

След двумесечно затишие изстрелите пак зачестяват в бунтовническата източна част на Украйна, а местните жители отново подготвят скривалищата, за да се подслонят, ако бъдат подновени боевете, пише Юлия Силина от Франс прес.

"Не спим под земята едва от два месеца. Но боевете пак започнаха. През нощта се стреля с минохвъргачки и още по-тежки оръжия. Къщата отново се тресе", разказа за АФП Елена Кривонос, жителка на Старомихайливка, село под контрола на сепаратистите, намиращо се до бунтовническата "столица" Донецк.

"Очевидно краят на войната е далеч", заключава 31-годишната жена, майка на две деца. Тя зарежда отново с топли дрехи мазето, където да се скрият при необходимост.

Двете страни в конфликта съобщиха в събота официално, че са завършили изтеглянето на леките оръжия на 15 км от фронтовата линия. Преди това воюващите страни обявиха, че са изтеглили тежките оръжия съгласно мирните споразумения от конференцията "Минск 2", състояла се под егидата на европейски страни. Но според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа все още има оръжия на отделни места от двете страни на фронта.

Конфликтът в Източна Украйна взе живота на над 8000 души от началото си през април 2014 година. Той утихна значително след въвеждането на ново спиране на огъня на 1 септември, което за всеобща изненада бе спазвано близо два месеца. Но от няколко седмици сблъсъците зачестиха, особено нощно време. Загинаха няколко украински войници.

От контролния си пункт в Мариинка, на около 20 км от бунтовническия бастион Донецк, граничарят Олег казва, че наблюдава как периодично танковете на бунтовниците потеглят от Донецк и стигат до фронтовата линия.

"Нашият контролен пункт е последната украинска позиция. Оттук нататък са сепаратистите. Вечерно и нощно време по нас стрелят снайперисти. Напоследък идват много близо, можем да ги видим и с невъоръжено око", допълва Олег.

Близо до Донецк, в Писки - село в ръцете на правителствените сили, почти напълно опустошено след месеци смъртоносни стълкновения, войниците обвиняват бунтовниците, че се опитват да осуетят мирния процес.

"Врагът докарва танковете си почти до Писки. Всеки ден се стреля с автоматични оръжия, с минохвъргачки или с гранатомети", разказва войникът Дмитро Двойченков. Той е бивш телевизионен журналист, а сега е артилерист и говорител на 93-а бригада на украинската армия.

"През последните дни дори имаше смъртни случаи, но това не е често явление. От друга страна, постоянно има ранени, всеки ден раняват наши", допълва 48-годишният мъж. Докато говори, отеква стрелба от картечници.

За 93-та бригада, разположена в непосредствена близост до бунтовническите позиции, изтеглянето на оръжията, което тя твърди, че е изпълнила, може да се окаже опасно.

"В случай на нападение ще изчакаме подкрепления. Оръжията могат да бъдат донесени много бързо, за час. Но дотогава ще се бием с подръчни средства: леки оръжия, камъни и тояги", казва той.

"Врагът го прави нарочно, защото ако бъде изпълнен този етап от Минските споразумения (изтеглянето, бел.ред.), то ще трябва да преминем към следващия - да бъде върнат на Украйна контролът по границата с Русия. Естествено врагът не иска това", обяснява за АФП друг военен говорител на име Олександър Завтонов.

За проруските бунтовници е точно обратното - украинските сили са отговорни за сегашните сблъсъци.

"Батальони, които Киев не контролира, стрелят по Донецк. Правят го нарочно, за да ни накарат да отвърнем", убеден е Едуард Басурин, високопоставен представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: войнаукрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на Украйна слава на героите
42
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам русняците как ще се справят сами. Украинци, всички сунити, от две седмици и китайските блогери луднаха. Искат си Сибир! Ще пращат жолти человечки. Да им изпратим в братска помощ бъргарските комунистически русофили, ама Путин пък е едрата компрадорска буржоазия на дивия капитализъм. Как ще се разберат, ич не знам!
41
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз залагам, че до 2020г. това родено от "демокрацията" уродливо подобие на държава украйна ще изчезне съвсем..
40
6
 
18
 
! Отговори
До 44 преди 8 години
Е, то украйна ако е държава...по-скоро е някакво като АНТИдържава.
39
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна е една разпадаща се държава. В момента се подготвя отцепването на Западна Украйна
38
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те шахтьорите и трактористите, това си могат, това правят. А сега вече и в Сирия.
37
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 39До 40 прав си сега е различно, преди Русия беше световна сила, днес е локален играч заграбващ земя от съседните си държави и помагаща на престъпници като Асад да не станат като Милошевич или Садам и Кадафи, и тука не се справя много добре, сирийците почти стигнаха до Асад, а Садам, Кадафи и Милошевич ги знаем къде са, не там където Москва им беше обещала, Янукович се размина от украинците да не го линчуват като Кадафи с хеликоптер го скриха в Москва
36
16
 
8
 
! Отговори
коко преди 8 години
Браво на Матушката-унищожава и разорява една държава само защото отказа да играе по свирката и.Изглежда доброволците пак са пуснати в отпуска!По-срамно извращение от това едва ли съществува.Не разбирам нашите петоколонници защо толкова се радват..на нещастието на изтормозения народ.То еничарите винаги са по-лоши от господарите си!
35
5
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 8 години
Ха..хаа..добре казано, а при Минск 9 вече ще са под Париж:))) Руснаците са така-колкото повече действаш силово спрямо тях, толкова повече настъпват.
34
4
 
10
 
! Отговори
До 41 преди 8 години
Е, все пак руснаците правят отстъпка /промоция/ на техните продукти ако се отнасяш към тях просто с уважение, нищо повече. АЕ Запада само за едното "унажение" а дзори и за цялостно подчинение както сме ние сега, не продават фолтсваген или мерцедес на по-ниски цени за Българияц
33
4
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Хмм..даа...още един, който живее 25-35 години назад във времето и е забетониран там...сега реалностите са съвсем различни от тези, които са били през 1989г.:)))) Светът е динмичен и се променя, но оцеляват само тези, които могат д0а се приспособят към промените, такива като теб просто стават неспособни да оцеляват.
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко пъти ссср, или новоросия трябва да расте и да се разпада след това ? Тия руснаците не разбраха ли че любов към Русия на сила не става, или с газ любов не се купува, до кога искате да повтаряте историята, и после защо НАТО се разширява ? НАТО се разширява защото хората го искат, а Русия само сирийския диктатор я иска да го спаси от хората му
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен24 това за 10 долара пълна програма ми се нрави :-)
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече при "Минск 5" ще са под Киев:)))
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При подписването на "Минск 3" укрите ще са останали вече без абсолютно никакъв излаз на черноморието.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНа ссср победата
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новорусия!!!Победа!!!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9К51 ходи и сам виж каква мизерия е Или си живей в паралелния свят
25
4
 
10
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
До 21-ви ...опълчението вече е трансформирано в армия на ДНР и ЛНР ... а "фактите", които споменаваш сам си си ги измислил ....или ти се иска да е така ....
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 5Великия и непобедимия Варшавски договор начело с ссср стана само РФ която ще стане само московска област

Спонсорирани публикации