Луксозен Дубай - мястото, което си заслужава да видите

Градът напълно е преобразен за последните 30 години
12 фев 2021 18:22, Дарена Найденова
34
Луксозен Дубай - мястото, което си заслужава да видите
Снимка: IStock

Дубай. Едва ли има място по света, което да се свързва с лукса повече от столицата на емирство Дубай от Обединените арабски емирства. Градът се преобразява напълно за последните 30 години, като на мястото на една гола пустиня се появиха приказни небостъргачи, иновативни летища, луксозни хотели и перфектни пътища, по които да се движат най-модерните полицейски коли на планетата.

Градът Дубай е разположен на югоизточния бряг на Персийския залив и е сред водещите икономически центрове в Близкия изток. Преди около 5000 години бреговата линия отстъпва към вътрешността и добива съвременния си вид, а районът на днешния Дубай се покрива с пясък. Първите сведения за съществуването на самия град датират от 1799 година, като в началото на 19 век населението му е едва 1200 души. Той е разделен на шест основни района – Бур Дубай, Гарденс, Даунтаун, Дейра, Джумейра и Дубай Марина.

През 19 век две катастрофи нанасят големи щети на града. През 1891 година избухва епидемия от едра шарка, която принуждава жителите да се преместят на изток от Дейра, а само три години по-късно пожар изпепелява Дейра, унищожавайки повечето домове. Това обаче не спира подема на Дубай, като той продължава да привлича търговци. В желанието си да засили търговията, емирът на града понижава данъците и заедно с географското положение мястото се превръща в една от перлите на Обединените арабски емирства.

Населението на Дубай постепенно се увеличава, започва да се занимава главно с добива на перли. Бизнесът умира, когато в Япония започват да произвеждат изкуствени перли. Тогава настъпва голямата депресия. Благодарение на обединението си с други емирства, животът в града започва да процъфтява, като голяма заслуга за това имат и малките находища на нефт. Въпреки че могат да произвеждат „черно злато“, жителите на емирството се фокусират по-скоро върху привличането на туристи и бизнеси.

Именно затова започва усилена работа върху подобряването на инфраструктурата и промяна на облика на Дубай. Доходите от нефт са само 5% от всички приходи, като останалата част се покрива от туризъм, авиация, недвижими имоти и финансови услуги. С течение на времето Дубай се превръща в желана дестинация от хората по целия свят, които искат да видят как една пустиня успява да се превърне в град на бъдещето.

Вижте още от лукса на Дубай в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: луксДубай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път в живота ми няма да мога да ида на почивка в Дубай... заради Ковид-19. Досега не можех... заради пари.
29
0
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
не, мерси, жега + арабели = алергия, предпочитам си Андалусия да си мезгам на плажа хамонче иберико с биричка и калмари и да гледам момите на плажа ....
28
2
 
2
 
! Отговори
Flex преди 3 години
Всъщност с уиз за 100-200лв двупосочен билет и лесно се намира за двама хубав хотел за 600лв за седмица + безплатния плаж дубай е всъщност изключително евтино място. Дори в мола докато гледаш фонтаните от терасата и ефектите на бурж халифа двама се наяждат на прасе за 35 долара. И се ходи не като е 100 градуса на сянка де, баш сега е идеално за евтин зимен плаж. Пък който иска да пие кафе за 50 долара на някой хотел да заповяда, ама не ме влече, дестинацията инак е добра.
27
1
 
1
 
! Отговори
До 225 преди 3 години
По голяма глупост отдавна не бях чел.Как копаем чисто злато !?1 Абе хлапе,запознай се със златодобива у нас и тогава пиши бе мушморок!Ти знаеш как се добива от 1тон руда ,3грама злато ,как се получава и какви са разходите за експлоатация на една златна мина. Нашите бяха пред закриване и в ужасно състояние ,а сега печелим оттях
26
1
 
1
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Чудят се къде да си харчат милиардите Тея не знаят цената и цвета на парите.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дубай е прекрасен за почивка. Била съм там няколко пъти и не мисля да са последните :)
24
2
 
5
 
! Отговори
MARIN NUNEV преди 3 години
Ние щехме да сме по богати от тях ,АКО последните 30 години златото /4ЕЛОПЕ4/ си използвахме ние.ЗАТОВА занапред нашето злато за нас си.. ПЪРВАТА ЗАДА4А НА НОВИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където има *** не ходя аз.Алахове и акбари не ми се слушат!!!!Не че ги понасям и другите де.Такива назадничави закони не ми трябват да спазвам аз!!!!
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам желание да се вра по големи градове на тази планета.Не е мойто!
21
1
 
11
 
! Отговори
Sas преди 3 години
Лукс за сметка на здрава експлоатация на пакистанци, индийци и африканци. Идеалното място за кифли и селфита. Мен лично ме дразнят нинджи и забрадки. Тегава обстановка. И бира под 20 лв няма... ако ще дам 20 лв за бира, предпочитам да е пред Дуомото в Милано пред тази тъпотия ОАЕ.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛИзвади си ръката от контакта веднага!!!
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях там и ми препоръчаха да посетя един ресторант на върха на един небостъргач. ОК, отидох по бермуди и охраната не ме пусна, щото не съм облечен подходящо. На следващият ден турих дънки и риза и като се качих горе само чаршафосани камилари, на всичко отгоре храната не беше кой нае какво но платих около 140 евро за двама човека. Много насериозно се взимат тарамбуките и между другото е нищо особено. Който иска да види чудеса да ходи в Япония - там ми се взе акъла.
18
2
 
2
 
! Отговори
Къде е тагчето преди 3 години
"спонсорирана публикация", хъ-хъ?Бях там преди десетина години на международна конференция. За човек, свикнал с нашия климат, единственият начин да не му прилошее набързо е да се придвижва от една зона с климатик в друга. А това, което рекламират в текстчето, е въплътеният кичозен мутренски идеал. Само че там е постигнат с пари от продажби на изкопаеми горива.За друго заслужават похвала - имат си вече апарат в орбита около Марс. Е, правен от американци и изстрелян от японци. Но пак е нещо.
17
6
 
2
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 3 години
До АнонименУмник такъв, посетил съм 30 държави в 5 континента. Видял съм повече от всичките, дето си чешете езиците тук и не сте излизали от пнелката в Дружба.
16
11
 
3
 
! Отговори
Препоръчвам преди 3 години
Бях с противоречиви чувства преди да отида,но това което можах да видя и да усетя няма алтернатива.Ако искате да се потопите в света на модерното,технологочните постижения и невероятната архитектурна идея...това е мястото!И с много малко пари!
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за няма и век котилото на фигуранта направи от РАЯ БЪЛГАРИЯ пустиня!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛг.ан.ьо,мисленето не е от силните ти страни!!!
13
5
 
2
 
! Отговори
Да го видят ли?! преди 3 години
Ама да им пишете на тия миризливи дурници тука за тоя лукс....Мани,мани...е сега ще те нережат на малки парчета!Всекидневно си изливат проблеми тука,сега ще ги озлобиш до н-та степен!!!Да се научат,че дупето се мие след като ходиш до ***,щото миризмата на ла.на НЕ е привлекателна,после ги пращай в Дубай...Там СЕ МИЯТ.МИРИЗМАТА ИМ Е ДРУГА НА АРАБИТЕ.ХИГИЕНАТА И ВЪЗПИТАНИЕТО СЪЩО.
12
7
 
4
 
! Отговори
д-р Петров преди 3 години
Това което ме порази в Дубай,беше невероятната чистота,ред и тяхната железница!? Говорих с един шейх по въпроса....Вижда се че постигнахте всичко с много пари,казах му аз. Не каза той,не е само с пари а и с добра организация....
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nasilstveno izzeti zemi na Osmanskata imperiya ot imperialistite i dadeni na plemena