Артистичният свят с петиция за освобождаването на Полански

"Недопустимо е да се превръща културната проява в полицейски капан"
28 сеп 2009 13:50,
31
Артистичният свят с петиция за освобождаването на Полански
Снимка: БГНЕС

Десетки кинорежисьори и артисти настояха за незабавното освобождаване на арестувания Роман Полански, който бе задържан в Цюрих въз основа на заповед за арест, издадена от американските власти, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сред подписалите петицията са Еторе Скола, Бернар Таверние, Коста Гаврас, Моника Белучи, Фани Ардан и организаторите на фестивала в Кан.

Те напомнят, че прочутият полски режисьор бе поканен на фестивала в Цюрих, където трябваше да му бъде връчена награда за цялостно творчество.

"Недопустимо е да се превръща културната проява в полицейски капан“. Международните кинофестивали винаги са давали възможност на кинематографистите да представят свободно своите произведения дори против волята на отделни държави", пише в петицията им.

Още по темата

През 70-те години на миналия век Роман Полански е обвинен в САЩ в незаконна връзка с малолетна.

Тогава Полански признава за незаконен секс с 13-годишно момиче, но избягва във Франция преди издаването на присъдата.

През последните години той и жертвата – Саманта Гаймер, опитват да прекратят съдебното дело за изнасилване, но американският съд отхвърли исканията им през май т.г.

След 1978 г. Полански не е стъпвал в Америка.

Той дори избягва снимките във Великобритания заради страх от екстрадиране.

Оскарът му за режисура от 2002 г. за филма "Пианистът" е получен не лично от него, а от Харисън Форд, който участва в главната роля на друг негов трилър – "Франтик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Подкрепи извънземните права. Питър Джаксън го направи...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Фрее Полански!
9
0
 
0
 
! Отговори
артистичен изверг преди 14 години
Свобода за Полански = двобода за всички педофили!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе как така ".. ..той твърди,че не е извършил" и същевременно "Тогава Полански признава за незаконен секс с 13-годишно момиче . .." ?Той не е никакъв гений ! Той е *** ! И браво на американците ! А най-гадното е някакви *** да агитират за освобождаването му , за да . .. не се разстройва жертвата !!! Ами дай да му резна педофилската картуна и да не ме съдят , че да не вземе да се разстрои !Мръсни еврейски номера !
7
0
 
0
 
! Отговори
Съдът е мястото .... преди 14 години
където да се разберат . Не може той веднъж е признал за секс с 13 годишна и се е споразумял с прокурора , пък после избягал от САЩ, защото ще лежи малко повече от договореното и накрая жертвата иска да прекрати делото !!!! Американският съд не е средство за шантаж !!! И щом веднъж са се обърнали към него , ще играят по неговата *** !!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, бе, няма! Я се сети за онова момченце, дето обвини Майкъл Джексън в блудство, а след като Джексън почина, той се отрече и каза, че всичко е нагласено от баща му.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до номер 4Няма дете, което да си измисли такова обвинение срещу когото и да било.
4
0
 
0
 
! Отговори
Законите са за всичк преди 14 години
Тя е подредила живота си - има съпруг, три деца .... но този човек е бил осъден за престъпление ,което той твърди,че не е извършил !! И ако трябва тя да мине отново през този ад за да се докаже,че един човек е невинен , аз съм за !! И тя ще си плати за тези 30 години , през които този гениален режисьор е носил етикета осъден за педофилия !!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Закоконите са за вси преди 14 години
И процедурите трябва да се спазват .Иначе се налагат двойни стандарти ! Ако съдията е заговорничил, съдът е мястото, където трябва да се докаже това !!! А че не е редно да го поканят за награда и да га арестуват на летището - спор няма . Но това си е проблем на швейцарците. Просто Роман Полански ще се превърне в поредната стока за размяна м/у Париж И Вашингтон . НО ПАК КАЗВАМ , АКО Е НЕВИНЕН И ПРОЦЕСА Е БИЛ СКАЛЪПЕН , СЪДЪТ ЩЕ ГО ДОКАЖЕ ! Нормално е самата жертва да не иска да се шуми отново ...
2
0
 
0
 
! Отговори
ххх преди 14 години
Законите са за всички!
1
0
 
0
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 14 години
Полански е *** и всеки, който пледира за неговата невинност все едно ДЪРЖИ ДЕТЕТО ДОКАТО ТОЙ СЕ ГАВРИ С НЕГО!!!