Ако си мислите, че сте щастливи, помислете си пак

Фестивалът „Един свят” идва отново, за да разклати заблудите за световния ред
20 ное 2009 09:12, Петя Славова
2
Ако си мислите, че сте щастливи, помислете си пак
Кадър от "11-ият час" на Леонардо ди Каприо. Снимка: Един свят

Ако си мислите, че сте щастливи, помислете си пак. Фестивалът „Един свят” идва отново, за да разклати заблудите за световния ред и да покаже реалното положение на планетата.

От 23 до 29 ноември Второто издание на международния филмов фестивал ще разтърси София с истинските си истории.

Форумът стартира с документалния филм „11-ия час” на Леонардо ди Каприо, който този път застава и зад камерата като сценарист и продуцент.

С този филм фестивалът гостува и на тазгодишната Киномания.

Специален гост на „Един свят” е режисьорът и защитник на правата на хората със специални нужди Джаки Комфорти от Израел.

Ретроспективата на неговите филми ще бъде съпътствана от специални дискусии след прожекциите.

Сред българските заглавия на фестивала са документалните „Ангел клуб” на Тамара Пещерска, „Имигранти” и „Миньорите” на Андрей Алтъпармаков, „Алтънджиите идат” на Никола Бошнаков.

Специално внимание ще бъде отделено на големия български документалист Никола Ковачев с прожекция на филмите „Е, и?” и „Казан”.

Още по темата
15 май 2008 16:55
4
7 апр 2008 15:35
3

Филмите от международната програма са носители на многобройни награди и номинации.

Те са разделени в четири раздела. Програмата Възможни решения ще се фокусира върху успешни практики за разрешаване на проблемите около човешките права. Това са филмите Favela Rising от Бразилия, The Day After Peace на Джереми Гили с участието на Джъд Лоу.

Програма Правото да израстваш включва мечтателния проект „Ами аз?” на британците Джейми Като и Дънкан Бриджмън - един от най-вдъхновяващите филми на десетилетието, „Джихад за любов” на Парвез Шарма, посветен на борбата на хомосексуалните двойки в Исляма, „Моето тяло” на Маргрет Олин.

Програма Човешко достойнство включва немския филм „С лице към стената” на Щефан Вайнърт, унгарския „Новото Елдорадо” на Тибор Косич и други забележителни свидетелства за силата на човешкия дух.

Следва специална селекция от филми, свързани с постигане на вътрешен мир, които са част от програмата Единствен изход.

Специален фокус на френски документални филми събира едни от най-разтърсващите истории на последния век. Сред тези, които наистина не са за изпускане, е „Обичах толкова много” на Далила Енадр.

Прожекциите ще се случват в Евро синема, Чешкия център, Френския културен институт, Чайната на Бенковски, Червената къща и Артхостел.

В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел, срещи с режисьори на филми, които за първи път ще бъдат показани в страната.

Етно джаз концерт в Чешкия център, One Giant Leap party в Чайната на Бенковски, изложба на Димитър Свиленов в Гаммалерия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Их! преди 14 години
Жалко че са само в София...
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
фавела райзинг филмът е супер, няма такъв:)