Почина Коста Цонев. Поклон!

Поклонението ще бъде на 27 януари в Народния театър "Иван Вазов".
Обновена: 25 яну 2012 21:09 | 25 яну 2012 18:04,
285
Почина Коста Цонев. Поклон!
Коста Цонев получи Аскеер за цялостно творчество на церемония миналата година. Снимка: Булфото

На 82-годишна възраст почина големият български актьор Коста Цонев.

В последните години той почти не излизаше от дома си заради тежки боледувания. Една от последните му появи беше на церемонията по раздаването на наградите „Аскеер” през май 2011 г., когато получи наградата за цялостно творчество.
 
Коста Цонев е роден на 10 юни 1929 година. Завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“.

Участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни български филми, сред които „Сватбите на Йоан Асен“, „Жребият“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Господин Никой“, „Умирай само в краен случай“ и др.

Носител е на редица награди и отличия за своето творчество. Миналата година легендата на българското кино и театър получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание, като четири години по-късно отново е избран в листата на същата партия.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до близките по повод кончината на големия български актьор Коста Цонев, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Той живя достойно и духовно, отстояваше позициите си като актьор, творец, общественик, но преди всичко като човек и остана верен на себе си, както и на своите приятели. Уверен съм, че паметта за него ще продължи да живее в десетките образи от киното и театъра, с които той докосна сърцата ни и остави незаличима диря върху собствения ни емоционален свят. Поднасям дълбоките ми съболезнования с пълното съзнание, че в този момент няма подходящи думи, които да изразят мъката ви”, пише в съболезнователното писмо.

Поклонението  ще е в петък, 27 януари от 10.00 часа, в Народния театър "Иван Вазов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: Коста Цонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За починалите или хубаво или нищо, за това няма да кажа нищо, само ще спомена, че и тоз направихме депутат, без той нищо да направи за нас и не знам колко пъти въобще е стъпвал тук в Сливен а го направихме депутат и него.
135
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Почивай в мир велики актьоре !!!
134
2
 
8
 
! Отговори
до модераторите преди 12 години
Живеем в уж демократична правова държава и всеки има право да изрази мнението си, все едно дали това се харесва на всички!
133
11
 
8
 
! Отговори
лошото време преди 12 години
Истински аристократ.Такива сега почти няма.
132
6
 
12
 
! Отговори
до композита преди 12 години
абе ***, и ти ли си плющил Панахид тачева като всички БКП тъпкачи !??това ли виликият артист дето беше в партията НДСВ дето спряха парите за НОКОБОЛНИТЕ!???? ти верно си комунист --за вас ИСТИНАТА нищо незначи
131
8
 
10
 
! Отговори
dantes преди 12 години
отиде си още един артист от златно поколение,другото няма никакво значение ВЕЧЕ!!!
130
8
 
3
 
! Отговори
До Генчев преди 12 години
Ти също няма да си достоен за уважение!, когато гушнеш букета Ти на кой се правиш бе, ***? Само Господ може да съди! Жалък си, човече!!!
129
8
 
5
 
! Отговори
е,добре де преди 12 години
След като има много примери на такива олигофренски писания,последвали кончините и на други известни хора,защо сега пак се допускат от *** на този,а и на други сайтове,"коментари" под новината??!...Очевидно е,че по различни причини има доста натрупана отрицателна енергия,но това не е най-добрия начин за изпускане на парата...Спрете излагацията,моля ви!...
128
14
 
13
 
! Отговори
Композитор преди 12 години
...добре че ви дадоха форум и интернет за да ви лъсне *** жалък и просташки...Срам ме е че съм българин като чета как оплювате един от най-големите български актьори...Срам ме е че нося име като вашето,срам ме е че ще ме свързват генетично с бедни и жалки животни като вас...Жал ми е че света не е справедлив,и че ни затвори в тази ***,срам ме е че някой ден по света ще гледат изкуството което съм направил и ще казват"този е българин"...Ненавиждам ви долна изродска ***,Азис е вашия президен
127
7
 
20
 
! Отговори
Генчев преди 12 години
Наистина беше алчен и противен. Това, че е гушнал букета не го прави достоен за уважение. Ама никак даже. *** си беше приживе, с огромно его и самоувствие, все едно е безсмъртен. Жал ми е единствено за Велко Кънев.
126
4
 
11
 
! Отговори
Aлов преди 12 години
Царя и без тва често гледаше нагоре като говори , та белким сега го види и тозив небесата. Айде. Чекаме да направим изпращане и на царя.
125
2
 
12
 
! Отговори
66791 преди 12 години
методи андонов ДА!!! другите артисти там да !георги минчев -да!само-комунистическият царският кон -не
124
7
 
13
 
! Отговори
jdjjjd преди 12 години
дърт комунистически кон!!!това за вилата дето се говореше си беше истина
123
6
 
14
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Пуснете си БНТ 1 и гледайте, дават Няма нищо по-хубаво от лошото времеРежисураМетоди АндоновСценарийБогомил РайновОператорДимо КоларовАктьориГеорги Георгиев-Гец, Елена Райнова, Коста Цонев, Георги ПарцалевМузикаБорис КарадимчевПремиера5 март 1971Хем ще видите хубав филм, режисьора не е кой да е , а големия Методи Андонов, ще видите и Коста Цонев, както и другите артисти и ще се чудите как може да се прехласвате сега пред Под прикритие и тем подобни днешни филми.Няма да има такива артисти, нито филми скоро в таз огрухана България...Че и Крийдънс звучат във филма, ама знаете ли кои са Крийдънс клиъруотър ривайвъл/Creedence Clearwater Revival ?????
122
7
 
9
 
! Отговори
Супер анонимен преди 12 години
Бог да го прости! Поклон!Напусна ни един голям актьор! За жалост остават малките,злобните, посредствените и бледи подобия на артисти и творци индивиди!
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да почива в мир.
120
11
 
14
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Нищо не ставаше от него и като артист и като политик бе същото ***. Чак сега си намери мястото. Нали се пишеше голям тарикат? Да сега Симеончо му помогне. Ха-ха и ония *** сина му.
119
9
 
21
 
! Отговори
pek преди 12 години
Алчен и противен дъртак беше. Цял живот паразитствал на комунистическата трапеза, а после стана пръв ортак на мадритския крадец и покрай него се облажи здраво. Отрочето му още цица.
118
10
 
10
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Бог да го прости!Истински интелектуалец!Да почива в мир!Поклон!
117
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
идиотско племе сме СРАМ не сме народ а *** ПОКЛОН ПРЕД ТАЛАНТА И ЧОВЕКЪТ