Българите отказаха да гледат "Артистът", въпреки "Оскар"-а

Нито един филм, удостоен с престижното отличие не влезе в десетката на българския бокс офис
29 фев 2012 09:58, Петя Славова
19
Българите отказаха да гледат "Артистът", въпреки "Оскар"-а
Кадър от "Артистът". Снимка: Форум Филм

Въпреки че американската Академия награди "Артистът" с престижното отличие Оскар в категорията най-добър филм, продукцията на Мишел Азанависиюс не успя да влезе в десетката на българския бокс офис.

Това сочат обобщените данни от българските киносалони. Всъщност в тазседмичната класация не присъства нито един от наградените с "Оскар" филми, въпреки, че "Южнячки" е вече месец на екраните у нас.

Затова пък българският зрител предпочете да види комедията "Шпионски свалки", като за първите й три дни на екран тя е гледана от 13 503 души и има 128 313 лева от билети. Това прави филма начело на най-гледаните у нас.

Втори по зрителски интерес е триизмерният "Пътуване до тайнствения остров". Приключенският екшън със Скалата е гледан от общо 27 965 зрители и има 281 981 лева от билети за десетте му дни на екран у нас. Трети сред най-гледаните филми е вторият "Призрачен ездач: Духът на отмъщението". Триизмерната история с Никълъс Кейдж е гледана от 8 096 души и има 72 457 лева от билети за първите й три дни у нас.

Друга шпионска история - "Секретна квартира" е на четвърто място. Екшънът е гледан вече от 26 184 зрители и има 192 183 лева от билети за близо 20 дни на екран у нас.

Пети по зрителски интерес е "Маската на властта". Премиерната за миналата седмица драма с Джордж Клуни, която имаше номинацияза "Оскар" за сценарий е гледана за първите й три дни на екран у нас от 1651 души и има 13 674 лева от билети.

Филмът на Стивън Спилбърг "Боен кон", който имаше шест номинации за "Оскар", е на шесто място в топ 10. Епичната история, създадена по едноименната книга от началото на 80-те, е гледана вече от 5 762 зрители и има 43 294 лева от билети за десетте й дни у нас.

В боксофиса влиза още  "Котаракът в чизми". След миналия уикенд той е на седмо място и има 138 422 зрители и 1,295 млн. лв. от билети. Следва го романтичната драма "Сватбен обет" с над 10 хиляди зрители и близо 81 хиляди лева от билети.

Триизмерният "Междузвездни войни: Епизод 1 Невидима заплаха" е на девето място в топ 10. Вече е гледан от 11 155 души и има 111 896 лева от билети за близо 20 дни на екран у нас. Последен в десятката е "Мъж на ръба" с 20 хиляди зрители и над 150 хиляди лева от билети за месец на екраните у нас.

"Артистът " е на 11 позиция, като за първите му три дни е гледан от 1139 зрители,  а "Южнячки" е чак на 16 място по зрителски интерес с вече близо седем хиляди зрители за месец на българските екрани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изглежда че доста плиткоумни хора коментират в този сайт - така е, не на всички им харесва, но не можете да ми кажете че било "издънка", "тъпотия" и тем подобни! Вие чувате ли се, та нали нямаше въобще да присъства в листата с номинациите, все пак са видяли някакъв потенциал във филма нали!? Като не разбирате от кино и изкуство - не коментирайте...Всички се изкараха големите познавачи хах
15
5
 
6
 
! Отговори
out_of_space преди 12 години
значи само шпионски свалки и екшъни със Скалата стават, а? Простотии... Айде ходете си "у молу" и си гледайте *** филми, като не разбирате нито от кино, нито от иЗкуство
14
5
 
7
 
! Отговори
Peter преди 12 години
Най-слабият филм печелил Оскар от години - това е "Артистът"
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая безмерна глупост няма даже и да я изпиратствам. Криза майка, по-ефтинко ама със същите печалби искат ***. *** срама за киното!
12
6
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Гледам в къщи на 40" плосък екран , фул НD , с качествен долби сърраунд.Никога няма да отида на кино да пълня гушите на разни кинаджии при условие че имам хубава техника и възможност да изгледам 1 филм в къщи.А че някъде гледат и на 15"ки - няма спор.пс.Въпросният филм "Артистът" е пълна глупост и ако искат да го гледам на мен трябва да ми платят.Стана модерно холивуд да афишира нискобюджетни продукции без грам стойност и смисъл (като този) в топ 10.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 е много прав.
10
5
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
българина гледа каквито филми си иска и както си иска...ако иска ще гледа филми и на челна стойка.като разбираш толкова отивай да навиваш килима преди и след церемоните..освен това киното е създадено да ти взима стотинките и да те прави ... как го каза.. "мозъчно мъртав" и да унищожи истинското искуство театъра..
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Артистът " не ми хареса ! От всички други номинирани ,за мен лично най- интересен беше " War Horse". "Котарака в чизми" е с такова ниско ниво на хумор ,че за възрастните е *** , а за децата е неразбираем. " Южнячки " става и е мотамо по книгата. Съветвам ви да прочетете нея ,макар че филма има добра актьорска игра. "Призрачен ездач: Духът на отмъщението" е невероятна , уникална тъпня! Не си губете времето и парите . Даже и за деца не става ,толкова е инфантилно .
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
я кажете "Пепел от Рози" колко са го гледали
7
4
 
6
 
! Отговори
Shrek преди 12 години
и в предни години е имало страшни издънки при Оскарите, ама тоя филм да прибере толкова много награди е направо крайно.Аз лично бях изумен от тва, че Брад Пит не получи за главна мъжка роля, и че Руни Мара не взе за поддържаща женска...
6
3
 
15
 
! Отговори
Nord преди 12 години
Американското кино става от лошо, по-лошо. Някой ако си мисли, че като гледа наградените с Оскар филм става много извисен и се доближава до "високата" презокеанска култура много се лъже. Европейското кино е много по качествено в последните години.
5
1
 
8
 
! Отговори
Кинаджия преди 12 години
Някой сравнява оскарите с ... съвършенство. Я вижте, КОЛКО ФИЛМА ПОЛУЧИЛИ ОСКАР СЕ ВЪРТЯТ ПО КИНАТА и колко нормални, "безоскарови" филми са незабравими и винаги могат да се гледат.Не вярвайте на вестник "Овча мисъл", който твърди, че всичко американско е от хубаво по-хубаво!
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българският зрител гледа качествените филми в къщи на 15" екран на лаптопа и предпочита да даде 6-12 лева за кино за филм подходящ за умствено изостанали. Така си е прав си.
3
6
 
13
 
! Отговори
Nord преди 12 години
Оскарите отдавна не са еквивалент за качество и добро кино, а тази година дори обратното. Да бяха ги обединили с Малинките за най - големи провали в киното нямаше да е зле.
2
16
 
14
 
! Отговори
STD преди 12 години
Нормално. Средностатистическия българин е *** човек. Той обича да гледа неангажиращи филми за мозъчно мъртви.
1
0
 
15
 
! Отговори
Зрител преди 12 години
За съжаление на българския бокс офис, повечето от филмите излязоха по торент сайтовете с достатъчно добро качество. Някои дори и преди премиерите им в България. И предполагам, че просто хората са предпочели да ги изгледат вкъщи, както направих и самият аз. И не заради парите, а просто поради липсата на свободно време.