С киното на Артър Пен и Дъстин Хофман

Филмотеката отбелязва годишнините на режисьора и актьора
26 сеп 2012 11:16, Петя Славова
0
С киното на Артър Пен и Дъстин Хофман
Дъстин Хофман навърши 75 години на 8 август. Снимка: Reuters

Две годишнини на големи кинозвезди ще отбележи Филмотеката. Панорами в чест на 75-годишнината на актьора Дъстин Хофман и 90-годишнината на режисьора Артър Пен (1922-2010) ще има в кино "Одеон".

Прожекциите започват с "Малък голям човек" на Пен. Може да си припомним филма на 28 септември от 17.30 часа.

Фей Дънауей, Мартин Болсъм, Дан Джордж също са в актьорския екип на филма, отличен с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Москва и с две награди на американската критика.

"Филмът е замислен като критично есе върху уестърна - много забавен, великолепно заснет, блестящо изигран. - отбелязват специалистите - Като пародира класическия уестърн, разобличава мистификациите и най-вече като дава ново определение на насилието, Пен унищожава митовете, за да създаде нов, по-правдоподобен мит. Почти можем да наречем "Малък голям човек" първият брехтовски уестърн".

Марлон Брандо, Джейн Фонда, Робърт Редфорд са звездите в другата продукция, която ще бъде показана в памет на режисьора - "Преследване" (1966), "разказ за отхвърлянето на едно чуждо тяло, на един престъпник от хората в малък американски град от Юга".

"Заснех практически всичко, което се намира там, но исках да му придам съвсем различен обрат, ритъм и общ стил. Запазиха неща, които не бих искал, а елиминираха други, които бих използвал, ако имах контрол върху монтажа" - "признава" Артър Пен.

Отрупани с "Оскар"-и са останалите заглавия от панорамата за 75-годишнината на Дъстин Хофман. Три статуетки има "Среднощен каубой" (1969) на Джон Шлезинджър с участието и на Джон Войт и Бренда Вакаро - за най-добър филм, адаптиран сценарий и режисьор.

Дъстин Хофман печели "Оскар" с "Крамър срещу Крамър" (1979) на Робърт Бентън, отличен с още четири награди на Американската филмова академия - за най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и актриса в поддържаща роля - Мерил Стрийп.

За Хофман е и една от четирите статуетки на "Рейнман" (1988) на Бари Левинсън, в който играят също Том Круз и Валерия Голино. Другите "Оскар"-и са за филм, режисьор, оригинален сценарий. В колекцията на продукцията е и "Златна мечка" от Берлин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари