Киното на Америка не е само Холивуд

So Independent до 4 ноември
26 окт 2012 17:06, Петя Славова
3
Киното на Америка не е само Холивуд
Продуцентът на филма на Киану Рийвс Джъстин Сласа по време на откриването на So Independent. Снимка: Булфото

Киното на Америка не е само Холивуд. В това за трета поредна година ни убеждава фестивалът So Independent. Тази година форумът е двойно по-голям. Началото започна на 25 октомври. Филмите ще се прожектират до 4 ноември в Дом на киното, Люмиер, Евро Синема и Сити Център.

Тази година програмата е разделена на игрални, документални и музикални проекти. Ще има и две ретроспективи с киното на Куентин Тарантино и Джон Касавитис. Директорът на So Independent Жана Караиванова обеща, че вече всяка година по време на феста ще бъдат представяни значими режисьори на авторското кино, които са оставили следа в световната кинематография. Освен филмови заглавия, организаторите са подготвили и майсторски класове в So Acadamy, водени от седем забележителни кинематографисти.

Първи сред тях е продуцентът на филма на Киану Рийвс - Джъстин Сласа. Той ще представи лично филма Side by Side – документално изследване, което тръгва по следите на дигилизацията, променяща изкуството на киното. Прожекцията е на 26 октомври от 20.00 часа в Люмиер. В него прочутият актьор Киану ни среща с някои от най-големите майстори на седмото изкуство като Стивън Содърбърг, Джеймс Камерън, Ларс фон Триер, Дани Бойл, Джордж Лукас , сподели Сласа по време на пресконференцията за феста. Освен известните автори, във филма е включено мнението и на хора от бранша с безценен опит в киното, като например Джил Богданович, който е цветен четец в продукцията на братя Коен „О, братко, къде си?“

Сред една от трудностите по време на снимките е било събирането на всички тези хора, които са се намирали на най-различни места по света. Доста сложно се е оказало да бъде намерен Кристофър Нолан. Екипът на Side by Side са успели да го уловят за 20-тина минути между снимки на последния му филм в Лос Анджелис.“В този процес изключително важни бяха връзките на Киану Рийвс, който се познава с тези хора“ - отбеляза още Сласа.
Именно така са успели да говорят и с режисьорите на „Матрицата“ братя Уашовски. “Това е първото им интервю в последните 10 години" – допълни още продуцентът.

Идеята за Side by Side тръгнала по време на снимките на друг филм на Киану Рийвс. Заедно с режисьора Кристофър Кенели работили в едно от големите студиа за постпродукция в Ню Йорк. По време на работата си се наложило да съберат двете визии на продукцията -  дигитална и от лента. Виждайки разликите в цветовете, Рийвс се е обърнал към Крис и казал: „Струва ми се, че тук се случва нещо изключително важно“, имайки предвид , че по-добри цветове могат да се постигнат чрез компютър, което е съвсем различна технология. Така двамата стигнали до извода, че скоро лентата може да изчезне. Кинематографистите решили да погледнат сериозно на темата и да обменят опит с големите майстори на седмото изкуство, като разгледат въпроса от двете гледни точки - side by side („Един до друг“). След седмица Сласа е започнал да продуцира проекта.

Гостът разказа и как се променя ситуацията с дистрибуцията, относно този филм. „Две важни неща искам да отбележа. Първо разпространието с I Тunes и Аmazon стават все по-актуални платформи. От друга страна платените кабелни филми също стават важен канал за разпространение на независимо кино. - отбеляза още продуцентът. Той допълни, че разпространението на филми чрез dvd има все по-малък успех. „Наваксваме с дигиталните канали за разпространение - дава решение още експертът. Сласа припомни доскорошният процес на разпространение на един независим филм – първо в кината, след това- на dvd премиера и последната стъпка е да има дигитална поръчка.

Разликата при дистрибуцията на Side by Side била в това, че кината в над 60 американски града, се съгласили да му направят премиера, въпреки, че той има вече и дигитално разпространение. „Самият начин, по който филмите стигат до хората се променя и от гледна точка на нашата работа, защото киното оставя все по-малко физически следи“ - завърши разказа си Сласа.

Иначе фестивал като So Independent се провежда още в Сънданс в Калифорния, Трибека в Ню Йорк... "В източна Европа независимото американско кино може да се гледа в Краков", отбеляза още Жана Караиванова.

Но So Independent е единствено по рода си събитие на Балканите. Идеята на организаторите е форумът да се превърне в регионален фест на независимото американско и англоезично, а по-нататък и световно кино, нещо като Сънданс на Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
"цветен четец" е важна професия за киното - той обработва образа след оператора и ролята му е много важна защото отговаря за общата визия на филма
2
5
 
0
 
! Отговори
sawall преди 11 години
"цветен четец"? Верно? И какво животно ще да е това?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Америка има много добро и много слабо кино. просто при тях машината за блогбастъри им позволява да правят и качествено кино с малко пари, ние все още не сме намерили нашия начин, правилната формула и щъкаме между желанието за двете. успех на феста, много добра заявка дава