Бен Афлек изпробва мощта на киното с политически трилър

Третият му режисьорски проект "Арго" вече и у нас
8 дек 2012 11:27, Петя Славова
23

Кадър от "Арго". Снимка: Александра филмс
Може ли да работи фабриката за илюзии Холивуд в реалността? С този въпрос ще ни занимае третият режисьорски проект (след „Жертва на спасение“ и „Градът“) на Бен Афлек „Арго“, чиято световна премиера бе на 31 август, а у нас официално тръгва по кината от 7 декември.

Историята е вдъхновена от истинска тайна операция, която Клинтън разсекретява по време на своя мандат като президент. От нея става ясно как американец успява да спаси шестима сънародници, станали неволни заложници в Иран по време на влошените взаимоотношения между двете страни през 1979 г.

Начинът, по който го прави, е доста любопитен. Създавайки фалшив имидж, че ще снима фантастичен филм „Арго“ и с помощта на наети реални хора от американското кино, героят на Афлек – Тони Мендес заминава за враждебен Техеран. Там задачата му е да измъкне скритите в дома на канадския посланик (Виктор Гарбър) шестима американци, като ги превърне в част от своя мним снимачен екип.

Бен Афлек влага доста драматизъм и съспенс в някои от сцените. Сред тях е разхождащите се из улиците на Иран уплашени служители, правещи се на професионални кинематографисти. Режисьорът създава бекграунд и на своя образ – брадясал и чорлав, който се намира пред развод и оценява ценностите на брака именно когато усеща, че е на крачка от смъртта.

Напрегнати моменти се редуват с комични епизоди, в които са замесени предимно персонажите на Джон Гудман, изпълняващ ролята на реално съществуващия носител на „Оскар“ за грим Джон Чеймбърс, и Алън Аркин, играещ измисления циничен продуцент Лестър Сигел.

С доста познати похвати като разрешаване на ситуацията в последната секунда и допълнително усложненото положение на героите, борещи се не само с реалните си противници, но и с бюрократични спънки, „Арго“ смесва екшън, трилър и комедия в едно.

Атмосферата в Иран е пресъздадена смразяващо с обесени по улиците хора и страх във всеки дом. Доста удобно и за влошените в момента отношения между двете страни.

Що се отнася до американската действителност по онова време – Афлек акцентира върху пушенето навсякъде и разнебитения надпис на Hollywood.

За малко с проекта е щял да се заеме Джордж Клуни, но в един момент той остава копродуцент, а основната роля – на режисьор, актьор, изпълняващ главната роля и продуцент, е поверена на Бен Афлек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Миролюбец преди 11 години
До Анонимен (18) Много си прав. Този клип ме обнадеждава, че ще има голяма подкрепа за Иран от Китай и Русия , защото в противен слуай до сега да са ги изравнили със земята и даже да не сме и разбрали с този информационен чадър под който сме.Ане не се откажат американците поне ще отложат нападението до по-подходящ за тях момент, който не е сегашния поради много критерий.
15
5
 
7
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
ПОРЕДНАТА ЧИФУТСКА ДРАМА ЦЕЛЯЩА ОМРАЗА КЪМ НАРОДА НА ИРАН
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=UL8NYN9obxA Гледайте го. За много неща са прави рашаните. От много време живея в сащ и подобно нещо никога няма да излезне по местните канали. Истината за едните съвсем не се харесва на другите.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бен Афлек беше и още е един от най-големите бездарници в актьорската гилдия. Но като режисьор има неоспорим талант! Мат Деймън...Мат Деймън се снима изключително в смислени филми...всички ги знаем повечето, но ще добавя и "Талантливият мистър Рипли". Има две роли, които не са за него - в Евротрип и Лепнат за теб. От там нататък играе изключително във филми по истински случаи. Шедьовър е лентата, в която си партнира с Фрийман - Invictus.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Филмът е една от най-добрите ленти за годината и вероятно ще се пребори поне за един оскар.
11
7
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Прав си за всичко...само Русия не се зъби на хамериканците, понеже голямата сибирска мечка не се занимава с пинчарчета.
10
3
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
dnes.bg/muzika-drugi/2012/03/08/smela-iranka-propia-vypreki-zabranata.153367Само преди няколко години убиха иранка, която искаше да влезе в политиката. Мани не ми говори. Там са маймуни
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще го гледам непременно. Четох само положителни коментари за филма, а Бен ми е любимец. Вярно, че не се слави с кой знае какъв акторски талант, но като режисьор мисля, че се справя повече от прилично...
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 9, много си невеж. Жените в Иран не излизали от вкъщи и били с фереджета и били подтискани. Иранските жени са най-образованите жени в света, в Иран жените с висше образование са най-много като процент и повече от мъжете. Иран имат собствена космическа и ядрена програма и се превръщат в най-важния икономически и военен фактор в района. Скоро ще имат спътници и космически оръжия. В момемта имат собствени ракети котио без проблем стигат до Париж - интересно защо още не са ударили парижката цивилизация ами Европа си е жива и здрава. Иран е една от най-богатите на ресурси страни в света, и въпреки санкциите се оправят сами. Ако на Германия се наложат такива санкции както на Иран само за месеци ще рухне. Виж в ютюб как изглеждат жените и хората в сегашния Техеран.
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли толкова *** коментар, а на всичкото отгоре и подчертан!!! Ако Иран живее цивилизацията ще умре. Някой от тук има ли идея какъв е живота в Иран!!! Особено на жените!!! Може да умирам от глад, но в подтисничество, страх, ислям, мръсотия и грозни хора не ми се живее! Още повече с фереджета, които никога не излизат от вкъщи
6
4
 
14
 
! Отговори
НМА преди 11 години
"съспенс"!? Днес.бг защо изобщо има български думи във вашите текстове? Не е ли това унизително за вашия изтънчен вкус? От утре да пишете на английски. В начало можете да използвате кирилица, но до края на 2013 г. всичко да е на латиница !
5
3
 
7
 
! Отговори
хххх преди 11 години
Филма става за гледане, не е лош а и е по действителен случай / е малко поукрасен, не е документален/. Друг неспоменат смислен филм с Б.Афлек - " Смяна на платната"
4
8
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Съгласен съм за Мат Деймън,но Бен Афлек е супер бездарен и актьор, и режисьор.
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната жалка душевна *** на разни самозвани кинодейци.
2
2
 
13
 
! Отговори
spilberg преди 11 години
филмът е върха, мастърпийс на т.н. suspence с невероятна операторска и режисьорска работа, без *** нито една пушка :) както се казва...което за пореден път променя мнението ми за бездарният Бен Афлек от миналото...Бен се оказа един брилянтен режисьор, а и играта му е много по-добра...Който не е гледал Gone baby gone, направете го- друг шедьовър
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бен Афлек заедно с Великият Мат Деймън(които са приятели в живота) правят един от най-великите сценарии в историята на киното за Шедьовъра "Добрият Уил Хънтинг" в който играят и двамата. Филмът получава Оскар за сценарий. Който не е гледал филма веднага да го изтегли от тракерите. Велик филм с велик Мат Деймън в главната роля.