Секс, интернет и рокендрол на "Сънданс"

Фестивалът на независимото кино започва на 17 януари
16 яну 2013 16:18, Петя Славова
0
Секс, интернет и рокендрол на "Сънданс"
Основателят на "Сънданс" Робърт Редфорд. Снимка: Reuters

Филми за секс, интернет и рокендрол са включени в програмата на 29-ия кинофестивал "Сънданс", който се открива на 17 януари в Парк сити, Юта, съобщи Франс прес.

Основан от Робърт Редфорд, за да даде шанс на независимото кино в САЩ и целия свят, фестивалът по традиция надига глас, който не е в съзвучие с останалите гласове на американския пазар, доминиран от Холивуд.

На кинофестивала "Сънданс" от 17 до 27 януари ще бъдат показани 119 пълнометражни филма от 32 страни, сред които 51 режисьорски дебюта. Прожекциите на над 100 филма ще са световни премиери, пише БТА.

"Сексът е сред най-често срещаните теми в игралните и документалните филми, включени в програмата на феста, заяви неговият директор Джон Купър. Режисьорите се интересуват от секса като начин за упражняване на власт, като сексуално желание и като основна човешка потребност, погледнато както от мъжка, така и от женска гледна точка. Това е така, защото независимите режисьори винаги първи са проявявали интерес към нови идеи и къмтеми, които са табу."

Сред очакваните филмови заглавия са "Ловлейс" на Роб Ъпстийн и Джефри Фридман с участието на Аманда Сийфрид в ролята на порно звездата Линда Ловлейс, "Спасителката" на Лиз Гарсия и "Interior. Leather Bar" на режисьора и актьор Джеймс Франко.

"Спасителката" описва връзката между спасителка край басейн и млад мъж, а "Interior. Leather Bar", над който Франко е работил заедно с режисьора Травис Матюс, ни връща към филма на Уилям Фридкин "Фатален партньор" (1980), в който Ал Пачино изпълнява роля на полицай, проникнал садомазохистките хомосексуални среди в Ню Йорк. Навремето кадри с времетраене 40 минути от този филм бяха изрязани заради открито сексуалния им характер.

Темата за интернет присъства в документалната продукция "Google and the World Brain", посветена на стремежа на интернет търсачката да цифровизира всички книги на планетата, и във филма"Джобс", в който Ащън Къчър изпълнява ролята на съоснователя накомпанията "Епъл" Стив Джобс, който вече не е между живите.

Сред документалните филми интерес предизвикват също "Manhunt", който е посветен на 10-годишното преследване на Осамабин Ладен от ЦРУ и е като контрапункт на "Враг номер 1" на Катрин Бигълоу, и "След Тилър" - своеобразна анкета за последните четирима лекари, извършвали късни аборти в САЩ.

Специално място ще бъде отделено на музиката чрез представяне на документален филм за рок групата "Ийгълс" и на филм на Дейв Грол, лидера на "Фу файтърс", за митичните звукозаписни студиа "Саунд сити" в Лос Анджелис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари