Престъпленията на нацистите - отново тема на Берлинале

"Грандхотел Будапеща" ще открие 64-ото издание
6 фев 2014 17:26, Петя Славова
5
Престъпленията на нацистите - отново тема на Берлинале
Режисьорът Уес Андерсън и актрисата Тилда Суинтън. Снимка: Reuters

С прожекцията на новия филм на американския режисьор Уес Андерсън "Грандхотел Будапеща" ще бъде открит днес 64-ия Берлински кинофестивал, съобщава ИТАР-ТАСС.

Вечерта на откриването обещава да бъде повече от бляскава, защото тогава фестивалното стълбище ще изкачат звездите от продукцията  - Ралф Файнс, Джуд Лоу, Бил Мъри, Джеф Голдблум, Уилям Дефо, както и Матю Амалрик и Тилда Суинтън. Филмът описва приключенията на портиера на голям хотел между двете световни войни.

Втората световна война и престъпленията на нацистите обикновено са основно застъпени на Берлинале и тази година не прави изключение. Темата присъства в "Diplomatie" (извън състезателната програма) на германския режисьор Фолкер Шльондорф ("Оскар" и "Златна палма" за "Тенекиеният барабан"). Филмът, в който играят френските актьори Нилс Арструп и Андре Дюсолие, разнищва причините, заради които нацистите са пощадили Париж от разрушение.

Всяка година кинофорумът се превръща в главното културно зимно събитие в германската столица, пише БТА. До 17 февруари на него ще бъдат представени 400 филми, 20 от които бяха включени в състезателната програма в надпреварата за главния приз - "Златна мечка".

Сред най-очакваните филми извън състезателната програма са "Ловци на съкровища" (The Monuments men) на Джордж Клуни, в който освен него играят още Мат Деймън, Кейт Бланшет, Бил Мъри и Жан Дюжарден. Историята проследява опитите на екип от експерти в областта на изкуството, които се борят за спасяването на ценни произведения, откраднати от нацистите.

САЩ се представят и с новата продукция на Ричард Линклейтър ("Преди полунощ") "Юношество" (Boyhood), снимана в продължение на 12 години с едни и същи актьори, между които Итън Хоук и Патриша Аркет.

На международния кинофестивал в Берлин, който ще продължи до17 февруари, ще бъдат показани и последният филм на френския ветеран Ален Рене "Да обичаш, да пиеш и да пееш" (Aimer boire etchanter), както и филмът на режисьора от френско-алжирски произход Рашид Бушаред "Пътят на врага" (La voie de l'ennemi) с американските актьори Форест Уитакър и Харви Кайтел. Сценарият на филма е вдъхновен от "Двама мъже в града" на Жозе Джовани.

Перуанската режисьорка Клаудия Льоса, спечелила "Златната мечка" през 2009 г. с "Фауста", се връща в надпреварата с новия си филм "Aloft", в чийто кастинг участват Дженифър Конъли, Мелани Лорънт и Килиън Мърфи. Аржентина се представя с "История на страха" (Historia del miedo), първи филм за Бенджамин Найштат, както и с филма на Селина Мурга "La tercera orilla".

Китай се представя с три филма, два от които са трилъри - "Black coal, thin ice" на Дяо Инан и "No man's land" на Нин Хао. Третият е адаптация по романа "Bling Message" и носи подписа на Лоу Е. Селекцията е допълнена с филми от Япония, Германия, Австрия и Великобритания. Точно на британския актьор, 77-годишния Кен Лоуч, Берлинале ще отдаде почит за цялостната му кариера.

Извън състезателната програма на кинофестивала в Берлин ще бъде прожектирана и нецензурираната версия на "Нимфоманката" ("Nymphomaniac Vol. 1"), новия филм на датския режисьор Ларс фон Триер. Версията ще бъде с близо 35 минути по-дълга от показаната досега в киносалоните на Дания и на други места, което обяснява засиления интерес на синефилите.Американският продуцент Джеймс Шеймъс ("Планината Броукбек") е президент на тазгодишното журито, в което участват австрийският актьор, двукратен носител на "Оскар" и любимец на Тарантино Кристоф Валц, звездата на хонконгското кино Тони Леунг ("В настроение за любов"), а така също и френският режисьор Мишел Гондри ("Пяната на дните").

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тилда обаче е извънземно- признайте си, още от ролята и в "Константин" с Киану Рийвс и снежната кралица в Нарния - луда работа е да имаш такъв актьор, колко персонажа спасява! А за нацизма-На 5 септември 1939 година Хайм Вайцман, един от ционистките лидери, обявява война на Германия от името на евреите по целия свят, преди това копирайте този текст : "Юдея обявява война на Германия" и му пуснете търсене - благодаря!
3
0
 
5
 
! Отговори
А стига с този преди 10 години
н ацизъм. Любимата тема на ARD und Phenix. Стига вече, колко пъти се извиняват тези хора и т.н.Аз знам за други, които доста са изклали, взривявали, саботирали, но не са се извинявали
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За нацистите гледахме, слушахме, гледахме, слушахме и до гуша ни дойде. Хайде сега да видим и за кланетата на еврейските банди на смъртта. Или що не дават филми за военните престъпления на янките в Корея? Що да не видим геноцида в Ирак, Палестина, Сирия?Май най-сериозната тема сега е защо се накърняват правата на хомосексуалните педофили да развращават деца в Русия...
1
3
 
4
 
! Отговори
петков преди 10 години
а тези дето рязаха глави и убиваха деца преди 09,09,1944г