"Терминатор" навърши 30 години

През лятото на 2015 г. се очаква пета част от поредицата
26 окт 2014 15:40,
62
"Терминатор" навърши 30 години
Снимка: Reuters

Точно преди 30 години, на 26 октомври 1984 година, по кината в САЩ излиза филма на начинаещия тогава режисьор Джеймс Камерън "Треминатор".

Научнофантастичният екшън разказва за хуманоиден робот - Терминатор, който е транспортиран назад във времето от 2029 година в 1984 година (датата е 12 май), за да убие жена на име Сара Конър, защото й предстои да роди водача на съпротивата срещу машините. В същото време назад във времето е пратен и мъж, Кайл Рийз, който да защитава Конър от киборга. По повод 30-годишния юбилей Газета.Ru припомня истории за култовия филм. 

I'll be back или сценарий за един долар

Не е известно кой именно е измислил култовата фраза "I'll be back" ("Ще се върна"), но за Арнолд Шварценегер тя се превръща във визитна картичка. За пръв път много подобен израз се появява още в предварителния сценарий на Джеймс Камерън от началото на 80-те години на миналия век.

Първоначално "Терминатор" не предизвиква ентусиазма на киностудиите. Камерън възнамерява да заснеме лентата сам и в плановете му не влиза да преотстъпва правото на друг творец. Продуцентите обаче имат свое виждане по въпроса - никой не иска да повери парите си на дебютант, който не може да се похвали с нищо повече от големи амбиции. Помагат старите познати. С продуцирането се заема начинаещата тогава Гейл Ан Хърд, бъдещатасъпруга на кинорежисьора. Камерън й продава идеята за 1 долар, зародила се докато е болен от грип в Италия и сънува кошмари за машина, която е изпратена от бъдещето, за да го убие. Той обаче поставя задължителното условие - да е режисьор на филма.

Хърд постига много. Тя успява да намери киностудията Hemdale pictures, която отпуска за лентата умопомрачителните за онова време 4,5 милиона долара. Сумата е гигантска за дебютен филм. Известни имена като Джордж Лукас и Ридли Скот правят лентите си с по 11 милиона долара - толкова са отпуснати за "Междузвездни войни епизод IV - Нова надежда" и за "Пришълецът"

Откъде се появява Шварценегер

Камерън получава още 2 милиона долара, след като в проекта се включва Арнолд Шварценегер (една трета - 750 000 - актьорът взема като хонорар). По онова време той буквално покорява американското кино, след като се появява в "Конан Варварина" (1982 г).

Железният Арни иска да затвърди успеха си, снимайки се в "Конан Разрушителя" (излиза през лятото на 1984 г.), и е съгласен да участва във всякакви филми, които окончателно ще го превърнат в холивудски актьор.

Проектът на Камерън се харесва на Шварценегер, но ролята на Кайл Рийз не му подхожда - 35-годишният бодибилдър от австрийски произход е прекалено брутален и възрастен за ролята. Затова пък костюмът на Терминатор модел Т-800 подхожда идеално на Шварценегер. Огромната немногословна фигура внушава страх и ужас у всеки, изпречил се на пътя му. В крайна сметка

Шварценегер получава ролята, а първоначално предвиденият О. Джей Симпсън отпада, тъй като го смятат за прекалено неубедителен за ролята на безмилостния убиец.

В кинокариерата на Шварценегер има много роли, но именно тази на Терминатор става знакова за актьора. Дори като политик /като губернатор на щата Калифорния/ продължават да го наричат Терминатор. Журналистите дори му измислят прякора "Governator" (събирателно на думите "губернатор" и "терминатор").

Добре се развива и съдбата на Линда Хамилтън, изпълнила ролята на Сара Конър. Тя попада в лентата след жесток подбор. Кариерата на Хамилтън процъфтява след "Терминатор", а през 90-тегодини е и съпруга на Джеймс Камерън.

Режисьорът Джеймс Камерън успява да се побере в отпуснатия му бюджет, което трудно може да се повярва сега, след като е направил филми като "Титаник" и "Аватар". Но трудният му и непреклонен характер разваля отношенията му с киностудията. Продуцентите спират да вярват в историята за машините, завладели света, почти отписват печалбите от лентата и не пожелават да харчат допълнителни средства за рекламна кампания. Камерън все пак успява да представи на пресата филма, но дори и положителните отзиви на критиката не разколебават позицията на босовете.

Сърцата им малко се смекчават, когато "Терминатор" оглавява бокс-офиса в САЩ и Канада през първия си уикенд на екран с 4 милиона долара. Перспективите пред филма с бюджет от 6,5 милиона долара стават по-розови. И наистина, приходите от продажбата на билети само в САЩ и Канада възлизат на 38,3 милиона долара. Двойно донася разпространението на лентата по света. Като цяло "Терминатор" многократно изплаща вложените в него средства, а Камерън намира място в холивудския елит.

Продълженията на филма - "Терминатор 2: Денят на страшния съд", "Терминатор 3: Бунтът на машините" и "Терминатор: Спасение", доразвиват главната история и разглеждат нравствената страна на изкуствения интелект, както и какво означава да бъдеш наистина човек.

Освен във филма Терминаторът се появява и в много комикси и видео игри, в някои от които е съюзник (или противник) с други филмови персонажи.

А през през лятото на 2015 година по кината ще се появи петият филм от поредицата "Терминатор: Генезис" разбира се, с Шварценегер в главната роля. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
shady преди 9 години
Матрицата (1-ва част) и Терминатор 2 са най-култовите фантастични филми правени някога. Не мога да преценя обаче кой от двата филма трябва да е на върха.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
терминатор си е култов филм, кината бяха пълни навремето. единствено в междузвездни войни беше по популярен,трябваше да седя на стълбите за да го гледам.
51
1
 
4
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Днешните кинаджии на "Терминатор 2", даже само осветлението не могат да му докарат! Велик филм!
50
1
 
14
 
! Отговори
mda преди 9 години
Израснах с тези всичките филми и ми липсва усещането което ми даваха. Все по-рядко филм ми доставя усещане подобно на тези за които говорим. Междузвездни войни в киното "а лонг тайм агоу" е и един от последните спомени с баща ми преди да почине и затова най-вероятно съм предубеден за него. Чудя се дали заради нас самите не ги и харесваме толкова много тези филми...
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ърни е безспорно уникален,страхотен актьор,но живи и здрави да са от Череп и кости
48
3
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
***, то не си ли е една Одисея в Космоса еранизирана, а? Фантастика мама мия!
47
5
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
от 54 Даже не му помня името на тоя индивид написал терминаторите.
46
2
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Точно това и исках да ти кажа неспоменавайки името на писателя на романа "Терминатор"..беше смешен като писател...даже не му помня книгата. А иначе Одисеята на Артър Кларк е шедьовър, но филма е пълна нула.
45
1
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
49, ти е се заппо-добре се запознай с фактологията около Одисеята. Кога е била филм, кога книга и пр.Терминатора.... хихих, имаш предвид едно четиво дето се беше появило по сергиите и наподобяваше стилистиката на някой четвъртокласник ли? "Роман" е дума, която силно задължава - недей да я ползваш толкова лековато и да я пришиваш към всяканескопосана претенция, облечена в слово
44
20
 
2
 
! Отговори
Бат ганьо преди 9 години
Най добрият фантастичен фил си остава Аватар
43
2
 
11
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
До циника:Пич... това, че ти харесваш нещо не значи, че то е най-доброто и обратното това, че не харесваш филм, който е световно призната класика също не значи, че филма не струва. Само малките деца си мислят, че тяхното мнение е над мнението на всички останали. И да, сигурно не сме ги гледали твоите филми, може и да са хубави, но е глупаво да плюваш по световно признати филми!!!
42
12
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
Иначе пример за истинска, стойностна фантастика може да се посочат Одисеята на Кубрик, Соларис на Тарковски и Зеленият сойлент на Флайшър. Ама вие едва ли сте ги гледали, де:). Там няма тупалки.
41
21
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
Междузвездни войни, терминатора, Хищника или Пришълеца са си детски филми и е наистина оправдано да ги харесваш до 12-годишната си възраст. И аз на 12 години си мислех, че междузвездните войни са върха на киното, над който няма нищо....но после порастваш. При положение, че има Уди Алън примерно, как изобщо може на някойъ нормален, пълнолетен човек да му минава през ум да гледа Дарт Вейдър или Терминатор.
40
5
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
Вижте какво, вие не сте любители на фантастиката, а на екшъна с фантастични мотиви. Примерите, които давате за любими фантастични филми са си живи екшъни, само че прехвърлени в междузвездното пространство, бъдещето или в някаква друга реалност.
39
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
Съвсем скоро тези роботи ще ни завземат.Според мен трябва да се плашим от тях,вместо да участват като актьори във филми
38
1
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
До 40:Малеее, това да го кажеш за Star wars, трябва да си много плосък!!! Препоръчвам ти НИКОГА повече да не коментираш кино, а и по-добре не гледай!!! Иначе да Терминатор 2 си е баш терминатора!!!
37
1
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 9 години
Ако Терминатора беше падна в Българско село щяха да го нашамарят и претопят още в началото без много драми като френските командоси разузнавачи в куиловци
36
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 39За малките изкуфяли тийнски мозъчета е номер едно. Много ясно!
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Star Wars трилогията е номер едно за всички времена.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То стана като "Робинята Изаура" - серия след серия! Първата и втората част са страхотни, но не мисля че трябва да следват още хиляди серии. Осират се за пустите пари!