Колко ти струва да бъдеш велик?

„Камшичен удар“ на режисьора Деймиън Чазел е един от филмите на годината
30 окт 2014 14:38, Екип на Dnes.bg
1
Колко ти струва да бъдеш велик?
Снимка: outnow.ch

Една окървавена ръка се потапя в стъклена купа с лед, като мигновено оцветява прозрачната течност в червено. В случая червеното е цветът на амбицията, а ръката принадлежи на 19-годишния Андрю, който желае не просто да бъде добър барабанист, той иска да стане велик.

Този кадър е повече от ключов, а предисторията и онова, което следва се разкрива във филма „Камшичен удар“, чийто сценарист и режисьор е Деймън Чазел. Категоризирана семпло като „музикален филм“, лентата е много повече: обостряща сетивата и емоциите драма, която поставя на фокус човешкия стремеж към успех и признателност и прави прецизна психологическа дисекция на амбицията като резултат от комбинацията от жаждата за признание и вродения талант; като комплекса като двигател и любовта като мотив.

Сценарият ни отвежда в сърцето на Манхатън и отваря пред нас вратите на най-елитната музикална джаз школа в света – мястото, където трябва да се появи следващият Чарли Паркър или Дюк Елингтън. На преден план излиза Андрю (Майлс Телър) – момче, което най-много се страхува да не потъне в посредствеността, която вече е сполетяла живота на баща му, и е готово на всичко, за да се превърне в Някой, и елитният преподавател, джаз виртуозът Терънс Флечър (Дж. К. Симънс), известен със специфичните си методи на обучение, които могат да докарат по-чувствителните натури до самоубийство. Буквално.

По време на една от своите репетиции Андрю бива забелязан от Флечър и получава уникалната привилегия да стане част от неговия оркестър, респективно огромен шанс да се качи на музикалния небосвод. Нахъсаният барабанист обаче няма никаква представа какво го чака, когато за пръв път прекрачва прага на репетиционна номер 9...

Както стана въпрос малко по-горе, „Камшичен удар“ излиза далеч извън рамките на просто поредния музикален филм, който проследява пътя на някой млад талант. Това е един изпълващ сетивата и емоциите трилър, разкриващ кошмара, в който може да се превърне борбата за доказване.

Лентата изобилства от моменти, които ще ви накарат да впиете нокти в облегалката на седалката – в името на добрия съспенс няма да разкриваме какви точно са те, но ако притежавате слаби нерви, непоносимост към кадри, изпълнени с кръв и не ви понася психологическия тероризъм, предупреждаваме, че изпитанията, на които деспотичният Терънс Флечър подлага младия Андрю (и които той сам си причинява, движен от болното желание за успех), ще ви поставят на емоционална граница, която не се знае дали искате да преминете.

„Камшичен удар“ прикова вниманието на западната критика, като пожъна успехи на фестивала в Сънденс (Голямата награда на журито 2014, Награда на публиката 2014) не само заради майсторската режисура. Филмът кара зрителят да разсъждава над множество екзистенциални въпроси като например какъв по природа е универсалният човешки стимул: дали това е добрата дума и похвалата (които според Флечър са най-голямото зло на Земята). Или успехът към изваждане на пълния потенциал се крие в поставянето на индивида в една крайна среда, съчетаваща психическо и физическо унижение.

Колкото до актьорския състав, той е безкомпромисно добър – звездата на Майлс Телър (Проектът Х, Дивергенти) притежава пълния потенциал да засвети ярко на кинонебосклона, имайки предвид майсторски пресъздадените емоции. Хлапето прави повече от зряла роля и вещо пресъздава героя си, разкъсван от амбиция, мечти и комплекси.

Тук може да се вметне и любопитният факт, че самият Майлс е запален барабанист и изпълнява сцените с изтощителните репетиции почти изцяло сам, а в много от кадрите кръвта по ръцете му е реална.

Дж. К. Симънс, който познаваме най-вече от участията му в поредица касови сериали и от холивудски блокбъстъри като „Спайдърмен“, критиката заслужено описва като „невероятен“. Нещо повече – в „Камшичен удар“ той е самият дявол в бибоп вариант.

Вместо заключение ще допълним само, че освен всичко, „Камшичен удар“ вече се спряга като вероятен победител на предстоящите Оскари и то в цели няколко категории. Стана ли ви интересно?

Може да видите лентата на 31 октомври, в Евро Синема в София, в рамките на So Independent 2014.

Вижте и трейлъра на филма:

Автор: Мартина Панайотова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: филм„Камшичен удар“
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Стана ли ви интересно?"Ми всъщност не...такива неразбираеми изречения от лекциите по философия в университета не бях чел. или филма е някаква хипстърия, или авторката иска да бъде такава