Кукли във филм разказват за Нежната революция в Прага

Лентата е за младите и разказва историите на родителите им
17 ное 2014 13:46,
0
Кукли във филм разказват за Нежната революция в Прага
Президентите на Чехия, Германия, Словакия, Полша, Унгария и Украйна полагат свещи пред мемориала на Нежната революция в Прага. Снимка: Reuters

Нежната революция, която стартира в Прага преди 25 години на днешния ден, беше началото на рухването на комунизма, припомня БТА.

"Опитайте се да обясните това на децата, които познават само демокрацията". Това е предизвикателството, с което се заеха двама ветерани на въстанието. Докато споменът за масовите студентски протести все повече избледнява в миналото, те искаха да уловят въодушевлението на митингите, бруталността на полицейското насилие и сюрреалистичните репресии на една държава, която Вацлав Хавел - по-късно президент - беше нарекъл "Абсурдистан".

И така известният дизайнер на кукли Мирослав Трейнар и кинорежисьорката Татана Маркова обединиха усилията си, за да представят "кадифената революция" в 30-минутнен филм, който разказва историята на дузина "деца на революцията" - сега родители - чрез магията на анимацията.

"Родители разкават на децата си защо са се включили в демострациите, защо са искали промяна. Става дума за един повратен момент, който те не са преживели", казва Трейнар. "Използвахме анимацията, за да го представим във форма, която им е позната, така че историята да ожевее за тях", допълва Маркова.

Във филмчето родителите избират играчка - малко човече или животинче, и разказват собствената си история, като я движат по голяма карта на Прага. После играчките "оживяват", за да изиграят драмата на събитията, които събориха комунизма в Чехословакия.

На 17 ноември 1989 година огнени речи в университетски кампус вдъхновява хиляди студенти да излязат на шествие на Вацлавския площад. С падането на нощта полицията се нахвърля срещу тях, бие демонстрантите с палки и ранява стотици в мелето. Неразколебани, студентите започват стачка, митингите никнат като гъби и властите скоро не успяват да ги овладеят. На 29 декември Хавел става първият демократично избран президент от половин век.

"Наистина е трудно да се обясни общата атмосфера, какво можехме да правим, какво ни беше забранено, какво можеше да ни вкара в беля и колко сложно беше всичко", казва Даниела Крамерова, която участва във филма с дъщеря си Мариана.

Заснемането на филма отнело около четири години и създателите събрали средствата чрез онлайн публично кредитиране - краудфъндинг.

Трейнар се надява, че филмът ще вдъхнови децата да проявят по-голям интерес към историята.

"Ако нещо не им харесва, трябва да се опитат да го променят", казва той.

Дванайсетгодишно момиче научило историята на родителите си чрез филма и организирало протест срещу билбордовете в своя квартал. "Не сме я насърчавали да го прави. Тя е умно момиче", казва Трейнар.

Филмът "Какво да кажем на децата?" е с премиера днес. Той ще бъде излъчен на открито на същата улица в Прага, където полицията атакува студентите преди 24 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари