Как филмовото пиратство скочи след номинациите за "Оскарите"?

Сред най-пиратстваните филми са тези, номинирани в ключовите категории
23 фев 2015 21:33, Елена Кирилова
5
Как филмовото пиратство скочи след номинациите за "Оскарите"?
Снимка: архив Ройтерс

След като на 15-и януари бяха обявени номинациите за „Оскар“, пиратското сваляне на номинираните филми по целия свят се увеличи с 385% в рамките на 30-дневен период, пише Blooomberg.

Данните са на холандската компания Irdeto, която следи онлайн пиратството. Случилото се е довело до загубата на близо 41 млн. долара за филмовите компании през месеца след номинациите, посочва Irdeto, която е следила специално номинираните за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра актриса и най-добър актьор.

Това е голям удар за индустрията, а както изглежда, тя е далеч от решението на проблема с нарастващите заплахи от пиратството.

Една опция за студиата е да пускат филмите си онлайн и в кината по едно и също време. Хората просто искат да могат да видят филма у дома, твърди Рори О'Конър, експерт на Irdeto по онлайн пиратството и мерките за противодействие.

"Ние трябва да се движим със скоростта на интернет, а не по традиционния начин, който беше базиран на филмовите ленти, които пътуваха из страната и след това отиваха в чужбина“, посочва О'Конър. Той призовава за пускане на филмите на една дата в целия свят – ход, който ще позволи на компаниите да увеличат максимално приходите си.

Пускането на филма във всички канали за дистрибуция не е опция, твърди Джеф Гомез, главен изпълнителен директор на компанията Starlight Runner Entertainment, която се занимава с маркетингови консултации за филми.

Студиата не искат да пречат на веригите от кина, посочва Гомез. По думите му въпреки че ранната онлайн премиера е свършила добра работа при филми като „Убийственото интервю“, лентата беше пусната в различни платформи за стрийминг и сваляне. По последни данни филмът е събрал 51 млн. долара миналия месец. Бюджетът му за маркетинг и реклама пък е 60 млн. долара.

Майкъл Смит, професор по информационни науки и маркетинг в университета Карнеги Мелън в Питсбърг, твърди, че целта на филмовата индустрия е „да се опита да намери начин да накара по-платежоспособните потребители да плащат повече, но да продължи да продава по-евтино на онези, които не могат да плащат много“.

„Въпросът е дали ще може да се измисли нещо друго, което да проработи? Отговорът несъмнено е да“, коментира Смит. Една от възможностите може да бъде абонаментът за pay-per-view (плащане на гледане) онлайн при излизането на филма по кината.

"Проблемът е, че всеки път, в който се опитвам да го направя, собствениците на киносалони полудяват и казват: „Хей, ако направиш това, ние няма да го показваме в кината“, допълва Смит. По думите му това е класически проблем.

Irdeto до голяма степен обвинява за пиратството холивудските компании, занимаващи се с показа на филми. На тях се падат около 31% от общия брой нелегални сваляния, посочват от компанията. 

Повече за филмовата индустрия можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
16
 
! Отговори
аз преди 9 години
Статията е ***. Първо се смесват нещата. Номинираните филми повечето са от миналата година и в момента не се излъчват. Второ американското кино е адски затъпяло което показва и падането на приходите им. А трето единия от мн. номинираните филми го пуснаха по телевизията вече. Най-добрия филм пък е толкова ***, че хората и от тракерите не го теглят
1
2
 
28
 
! Отговори
ЛОООООООООООЛ преди 9 години
Защо има пиратство? Защото има двойни стандарти.Има доволно количество сайтове, които ми отказват достъп до видео материалите, просто защото живея в грешния географски регион (България).В същото време, доставчиците от страни на същите сайтове с удоволствие ми предлагат видео продукти на американски цени, без да се съобразяват с икономическото състояние на страната ми.А после се чудели защо никой не се съобразявал с техните арбитрарни изисквания...Абе я да го.... !