"На въздух" с киното

Късометражки в градинката на Музея на съвременното изкуство
24 юли 2015 18:57, Петя Славова
0
"На въздух" с киното
Снимка: архив, Reuters

Осем късометражни филма от цял свят показва на открито, в градината на "Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство" /САМСИ/ Future Shorts в лятната си програма "На въздух". Прожекцията е днес. В програмата - от 17.00 часа до 22.30 часа, са още музика от "Фалшименто" и изложбата Towns in Need of Love. Входът е безплатен.

Всяка събота и неделя през август прожекциите от лятната програма на Future Shorts ще бъдат част от дейността на САМСИ и ще могат да се гледат в изложбената зала на музея от 10.00 до 18.00 часа.

Филмовата програма днес започва с хърватската драма "Пилето" на Уна Гуняк. В Сараево през 1993 г. като подарък за шестия си рожден ден Селма получава живо пиле. Когато разбира, че пилето ще бъде убито, за да се нахрани семейството, момиченцето решава да го спаси и да го пусне на свобода. Докато се опитва да върне пилето обратно, майката на Селма става жертва на снайперист.

Иранската анимация "Дървото" на Саре Шафипур разказва за жена и дърво, принадлежащи на земята. Те искат да бъдат на същото място дори когато войната започва, защото земята е техният дом. Така се оказват единствени приятели по време на войната.

Да бъдеш човек е мимолетно съществуване спрямо Вселената около нас. Изправени пред лицето на всепоглъщаща тъмнина, единственото, което можем да направим, е да търсим утеха един от друг, според режисьорите на финландския документален филм "Спешни обаждания" Ханес Вартиайнен и Пека Вейколайнен, базиран на автентични спешни обаждания по радиостанциите.

В програмата са още комедиите "Звънецът" на Каролис Каупинис от Литва, "Бездомни кучета" на Минка Фартинг Кол от САЩ, "Буря блъска якето" - анимация на Пол Габон от Франция, "De Smet" на Томас Баертен и Вин Гьодес от Холандия и експерименталният "Училищен двор" на Ирене Драгасаки от Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Future ShortsНа въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари