Клаудия Кардинале – свободната жена!

"За пръв път правя филм за самата себе си", заяви звездата
Обновена: 7 окт 2015 21:59 | 7 окт 2015 15:47, Петя Славова
3
Клаудия Кардинале – свободната жена!
Снимка: cinescope.net

"За пръв път правя филм за самата себе си. За мен беше прекрасно да се върна по пътя, цели 40 години – във времето, когато снимахе със Серджо Леоне". Това сподели Клаудия Кардинале във филмотечното кино "Одеон".

Италианската прима е у нас за премиерата на "Имало едно време един уестърн" на Борис Десподов, която ще се  състои на 9 октомври. Филмът е намигване към класиката на Серджо Леоне "Имало едно време на запад", където Кардинале играе една от главните женски роли. У нас актрисата призна, че не актьорите, а именно режисьорът е най-важен според нея в киното. А работата й с Десподов била забавна, защото той не спирал да се смее.

Самият режисьор пък сподели, че се е вдъхновил да заснеме своята история именно на мястото, където някога е създаден филмът на Леоне "Имало едно време на запад" от 1968 г., тъй като се удивил от локацията, която продължава да носи атмосферата на старите ленти и хората, живеещи там не спират да съществуват между реалността и фикцията. Първоначалната идея била филмът да е документален, но в процеса на работа екипът решил, че продукцията ще е игрална.

"Сюжетът многократно се променяше... Почти целият филм разчита на импровизацията. Едно от най-интересните неща в киното е да можеш да усещаш какво хората от екипа могат да ти дадат в замяна", допълва още Десподов за работата си над игралния си дебют.

Още по темата

Продуцентът Андрей Паунов посъветва зрителите да не приемат еднопластово филма."В "Имало едно време един уестърн" всеки зрител може да открие сам любопитни неща, алюзиите не са директни, душата на филма идва от мястото и хората, които живеят там".

Дълги кадри, съсредоточени погледи на противници, скалисти планини, индианец, а вместо коне - бели и черни автомобили – режисьорът спазва стилистиката на уестърна, като му придава съвременен отенък. Индианецът пуши коз и лула, обича да е статист, пистолетите и пушките гърмят само наужким, но я има красавицата, влюбения в нея каубой и Клаудия Кардинале. Основната музикална тема е от "Лебедово езеро", сякаш за да се покаже, че може би това е лебедовата песен на италинската актриса.

Между "редовете" на сюжета режисьорът на "Коридор номер 8" следва умението си да разказва документално и италианската звезда споделя, почти неволно какво се е случвало по време на снимките на "Осем и половина" на Фелини, за партньорството й с Марчело Мастрояни. Става ясно и че Лукино Висконти я е научил да пуши, а във филма на Десподов актрисата почти не сваля цигарата от ръката си.

"Филмите помагат на хората да живеят в илюзия", разказва един от героите и наистина, като че ли персонажите са готови да заживеят във филм, хем от миналото, но носещ духа и на настоящето, да създадат своя сюжет и да изберат своите борби.

На пресконеференцията присъстваха още актрисата Дияна Паскалиева, продуцентът  и дистрибутор Красимир Иванов и операторът  Джими Гимферер. А Кардинале отговаряше на провокативни въпроси като кой се целува по-добре - Марчело Мастрояни или Ален Делон. Звездата отбеляза, че не се е дала на нито единия, а що се отнася до "съперничките" й в киното - Джина Лолобриджида и София Лорен, Кардинале обясни: "Те бяха преди моето време".

Програмата й в България е плътно запълнена. Звездата ще се срещне с министъра на културата Вежди Рашидов, както и ще получи титлата Доктор хонорис кауза в НАТФИЗ, където Кардинале ще изнесе отворен клас пред студенти.

Със сигурност ще е интересно, тъй като звездата откровено заявява за себе си -  "Аз съм позитивен човек. Много е прекрасно да живееш различни животи чрез своите роли. Аз съм друг човек само, когато играя - в останалото време съм си аз – Клаудия, свободната жена!" 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чарлз Бронсън с Клаудия Кардинале в последната сцена между тях в най-великия уестърн! Страхотия!
1
1
 
10
 
! Отговори
хмм преди 8 години
Видях Клаудия Кардинале в шоуто на слави (умишлено с малка буква - хич не го долюбвам :) и ми направи впечатление с каква лекота приема времето и неговото минаване и преходността на красотата (особено нейната собствена). Само заради тези си кратки впечатления искам да я видя в изпълнението.