Французите на прага на революцията в "Сбогом, кралице моя"

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
19 ное 2015 14:10, Петя Славова
0
Французите на прага на революцията в "Сбогом, кралице моя"
Снимка: IMDB

Във френския кралски двор ни въвежда Беноа Жако във филма "Сбогом, моя кралице". Режисьорът ни показва последните дни от живота на Мария-Антоанета (Даян Крюгер) през погледа на една от придворните й дами (Леа Сейду).

Противопоставянето между висшата и низшата класа са подсказани с детайли като сърбежа на бедната придворна, плъхът около стаята й. Лек детайл около избора на различни модели рокли припомнят пък за страстта на Мария-Антоанета към бохемския живот. Жако изследва и характера й, показвайки нейната увереност, че дори да е надвиснала опасност, тя няма да смени роклите си, а ще бяга единствено, облечена като кралица.

Режисьорът акцентира върху случващото се не толкова в стаите на двореца, колкото в коридорите му. Край слугинските помещения щъкат уплашени благородници със свещи в ръце и размахват списък с имената на обречените на гилотина.

Тези, пълни с живот (все още) пространства, са в пълен контраст с тъмните широки коридори, стигащи до покоите на кралицата. Жако няма да ни остави равнодушни към случващото се, разкривайки емоциите на онези, които виждат обречеността си и същевременно ще бъде безпощаден към низките страсти, бушуващи в кралския двор и хората, които до скоро са се прекланяли пред властта.

Изключително е актьорското присъствие на женските персонажи – Крюгер, Виржини Ледойен като графиня дьо Полиняк и Леа Сейду, получила награда за тази си роля на фестивала на романтичното кино.

Гледайте "Сбогом, кралице моя" на 19 ноември от 20.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари