Братя Дарден с филм алегория за кризата с мигрантите

Филмите принадлежат на зрителите, заявиха те в Кан
19 май 2016 10:07, Петя Славова
0
Братя Дарден с филм алегория за кризата с мигрантите
Снимка: БТА

Филмът "Непознатото момиче" на двукратните лауреати на наградата "Златна палма" Жан-Пиер и Люк Дарден прилича на алегория за европейската криза с мигрантите. Режисьорите обаче отричат да отправят послание, предаде Ройтерс.

Представяйки 10-ия си игрален филм на кинофестивала в Кан, братя Дарден казаха, че филмът им е единствено за лекарка, която се опитва да установи кое е момичето, убито пред кабинета й.

Тя започва да се чувства виновна, защото не е отворила вратата, когато някой е позвънил един час след края на работното й време. Докато разследва случая, й става ясно, че е единствената, която се интересува от истината.

Запитани дали "Непознатото момиче" може да се възприема като коментар за затворените врати за мигрантите, които рискуват живота си, за да стигнат до Европа, режисьорите отговориха, че веднъж показан, филмът вече не им принадлежи.

"Веднъж видян, филмът принадлежи на зрителите. Ако те искат да видят пример за това, те са свободни да го направят. Те могат да го възприемат както като индивидуална поучителна история, така и като диагноза на обществото" - каза Люк Дарден, цитиран от БТА.

Братя Дарден са сред малкото режисьори, печелили два пъти наградата "Златна палма" в Кан - с "Розета" през 1999 г. и "Детето" през 2005 г. Само седем режисьори или режисьорски екипи могат да се похвалят с това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари