Щастието или дългът към родината: Дилемата в "Братя"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 28 май 2016 17:43 | 28 май 2016 17:12, Петя Славова
7
Щастието или дългът към родината: Дилемата в "Братя"
Снимка: Тандем филм

Джим Шеридан разклаща военните устои във филма "Братя", (2009), поставяйки под съмнение сляпата вяра в гражданския дълг и жертвата в името на родината. Режисьорът прави това като ни вмъква в драматичната история на двама братя, нямащи нищо общо помежду си. 

Сам Кейхил (Тоби Магуайър) е пехотинец, заминаващ за Афганистан. Той има прекрасно семейство  - съпруга Грейс (Натали Портман) и две дъщери. В контраст брат му (Джейк Джиленхол) току-що излиза от затвора и постоянно е критикуван от баща си (Сам Шепърд) - също военен.
 
Тези пререкания се разрастват, след идването на вестта, че Сам е загинал по време на мисия в Афганистан, а брат му се опитва да докаже, че личното щастие е по-важно от подобна жертва. 
 
Шеридан откроява различните гледни точки през противоположните позиции на баща и син. Старото поколение, вярващо в болезненото чувство за дълг срещу младото, изпитващо неприязън към подобно потискане на личните емоции и незачитане на човешката индивидуалност. 
 
И докато борбата между баща и син се води в мирна Америка, паралелно с това в Афганистан се оказва, че пехотинецът Сам е жив. Но това само още повече задълбочава драматизма на историята, тъй като неговата съпруга постепенно се е сближила с брат му.
 
Джим Шеридън доста умело води действието, изследващ душевните перипетии у персонажите. Всеки от тях е убеден в своята правота, въпреки че именно тази вяра го кара да гледа в миналото и да се измъчва в настоящето. Филмът е римейк на датска продукция, заснета през 2004 г.
 
Гледайте „Братя” на 28 май от 19.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има мн бедни Африкански държави където няма демокрация и има диктатори защо не отидат и там да защитават ценностите.-еми защото са бедни и няма какво да откраднат,за тях са важни петрола диамантите и херойна май
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изводът от филма е, че жена му и брат му го предават, като се чукат заедно.Да ви имам филма.
4
2
 
9
 
! Отговори
интересно преди 7 години
Днес точно гледах един пост, от американска патриотична страница, и как американците призовават за задължителна военна служба от 2 години за всички американски младежи между 18 и 20 години, преди записването им в колеж. Основната им опорна точка беше, че трябвало да имат достатъчна армия за да могат да опазват мира по целия свят. Нямам думи.... Елементарната логика сочи, че тия хора нямат никаква работа в Афганистан, Ирак, или където и др-де по света да било! ПП - не съм русофил!
3
0
 
6
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Така описано, напомня сюжетната линия на Пърл Харбър...
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да си се прибират тия американци у страната, стига са се ровили по чуждите страни
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какъв го дирят в Афганистан и родината ли защитават там или производството на хероин? Американски патриотичен булшит.