Приказни истории в "Пазителят: Легендата за Омар Хаями"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
9 юли 2016 08:45, Петя Славова
0
Приказни истории в "Пазителят: Легендата за Омар Хаями"
Снимка: Тандем филм

Да си потомък на известен персийски поет, математик и астроном като Омар Хаями  звучи интригуващо. Точно това разбира 12-годишният Камран във филма „Пазителят: Легендата за Омар Хаями”.

Режисьорът Кайван Машайек  ситуира сюжетът в два времеви пластта – настояще и минало, за да разкаже историята на Омар Хаям (1048-1122).

Малкият Камран живее в днешно време и е въвлечен в миналото на предците си от своя по-голям, но тежко болен брат, който му разказва живота на Хаям като приказка.

Миналото ще усетим с наситените цветове, с описателните кадри, с любопитния набор от исторически символи. Философските прозрения на Хаям са разказани през призмата на неговата любов и на приятелството му с Хасан Саба на фона на дворцови интриги. А тези истории имат своето отражение върху настоящето.

И след като братът на Камран умира преди да е довършил разказа си, хлапето се опитва само да научи истината за миналото на своя род, започвайки едно чудно пътешествие.

Ролите са поверени на Раде Шербеджия, Ванеса Редгрейв и Си Томас Хауел. Гледайте „Пазителят: Легендата за Омар Хаями" на 9 юли от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари