Холивуд на две: Мартин Скорсезе срещу Супергероите – рунд пореден

Той отново се изправи срещу Marvel
9 ное 2019 14:30, Нели Христова
36
Холивуд на две: Мартин Скорсезе срещу Супергероите – рунд пореден
Снимки: Reuters

Ново изявление на Скорсезе срещу студиата Marvel възобнови полемика, която разделя Холивуд на професионалисти във филмовия сектор срещу зрители - дали супергеройските филми са кинотворби или продукти за широко потребление, създадени в съответствие с индустриални методи, предаде Франс прес.

В началото на октомври 76-годишният режисьор заяви, че пълнометражните филми на Marvel не са кино. Тази седмица в "Ню Йорк таймс" той отбеляза, че според него в големите продукции на "Марвел" липсват елементи, с които се отличава изкуството в даден филм - разкриване на нещо, мистерия, свързана с емоции истинска опасност.

"Не се поемат рискове - поясни той. - Филмите на Marvel, които събраха над 22 милиарда долара приходи в световния бокс офис от излизането на "Железният човек" през 2008 г., се модифицират и преработват наново, докато станат готови за консумация. Лишени са от нещо, което е от съществено значение за киното - индивидуална визия."

Други професионалисти в сектора, като Франсис Форд Копола, Кен Лоуч, Фернандо Мейрелеш, подкрепиха Скорсезе. Кинокритици също го подкрепиха, но тези нападки съвсем не са убедителни за всички професионалисти в сектора. Някои експерти в Холивуд се питат как Скорсезе може да претендира да дефинира сам творческите критерии за филм, при положение че не е гледал филми на Marvel. Макар че, по думите му, се е опитал да го стори.

"Не може с лека ръка да зачеркнете цял филмов жанр, без да сте гледали свързаните с него продукции", каза отличеният с "Оскар" продуцент Том Нънан, който е и преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Хората се тревожат, когато настъпва неудобна за тях промяна - допълни той, имайки предвид 70-те години на миналия век, когато "Челюсти" и "Междузвездни войни" постигнаха впечатляващ успех. - Никой обаче не се е осмелил да каже, че "Челюсти" и "Междузвездни войни" не са кино."

Според Боб Айгър, изпълнителен директор на компанията Disney, която е собственик на студиата Marvel, коментарите на Скорсезе са неуважителни към хората, които са работили над техните филми.

"Гледалите филм, продуциран от Marvel, е невъзможно да направят подобно изказване", увери той.

"Няма един-единствен начин за създаване на изкуство", уточни актрисата Натали Портман, която се е снимала във филмовата поредица "Тор" на Marvel.

В социалните мрежи хиляди фенове защитиха филмите на Marvel, представяйки Скорсезе като ароганетен представител на филмовия елит.

"Това е реакция на старата гвардия в Холивуд - заключи експертът Джийн Дел Векио от Южнокалифорнийския университет. - Вкусовете на зрителите се разнообразиха, включвайки научна фантастика, фентъзи, докато естаблишмънтът в Холивуд се затвори в себе си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скорсезе не му пука вече. Доказал се е...и може да си изказва свободно мнението.Гилдията реве, защото марвел филмите са бизнес з милиарди. Нека си бъде..нямаме против, но поне да е ясно, че наистина в тях няма истинско кино.
31
0
 
2
 
! Отговори
solaris1918vn преди 4 години
Аз пък ще си пусна Изкуплението Шоушенк за Н-ти път,защото съм *** и ОБИЧАМ марвел.
30
1
 
9
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Повечето Марвелски филми са да ги гледаш по веднъж . С триста зора може да се наканиш да ги гледаш пак и то САМО заради визуалните ефекти . Скорсезе е гений . Само един филм ще спомена "Бандите на НюЙорк" . Има история. Има актьорска игра . Има запомнящи се пресонажи . На дечицата от "фаст фууд " поколението няма да им се хареса . Няма компютърни ефекти . Няма наконтени епилирани и гримирани като жени геройчета . Няма нито един с магически свръх сили дето да лети в небесата . Скука ще им е .
29
3
 
4
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Бе не ме занимавайте с тия напудрени подредени марионетки
28
0
 
0
 
! Отговори
Дон Карнаж 2000 преди 4 години
След 2024 година ще има нови неща и обновяване на креативноста. Направете скрийншот, букмарк и т.н (прилагам Fibonnaci Sequence върху историята)
27
1
 
19
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Скорсезе е прав както винаги. Корпоративния Марвел е опустошителен за киното. Вече не се правят качествени филми, а еднодневки с огледало. Вече не се раждат велики актьори и режисьори и няма кой да пише. Така е и в музиката.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Киното се променя.Същото е с музиката.
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мартин Скорсезе е велик! Истинско удоволствие е да гледаш негов филм, за разлика от ***, които бълва Холивуд последните години.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Винаги кма, какво да се напише. Просто никой не иска да рискува. Затова ще имаме десети филм за Батман ...
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Филмите му не възхваляват гангстери, дори напротив. Но ми е писнало да казвам на хората, че думите на Скорсезе и сериалът Семейство Сопрано са критика на обществото и ценностите ни, а не пропаганда, за да станем мутри.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От марвелските, харесвам само оригиналния Iron Man, защото разказва за арогантен и студен човек, който решава да ползва талантите и времето си, за да поправи грешките на миналото си, осъзнавайки, че е бил отрицателна, а не положителна сила в този живот. И филмът показва човек, който се бори, за да постигне това, което иска, а не някой надарен със свръхестествени сили, който трябвало да повярва в себе си.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Според мен тук опира повече до медиума, отколкото до съдържанието. Witcher 3 може да ти отнеме над 100 час с DLC-тата и повечето хора играят в рамките на няколко дни до няколко седмици. Самият факт, че прекарваш пояече време с даден герой, те кара да си съпричастен.
20
4
 
5
 
! Отговори
Геймър преди 4 години
Звучи смешно, но има някои видеоигри, които са на много високо творческо ниво. The Last of Us, The Journey, Arkham Trilogy, Witcher 3, Detroit:Become Human, Horizon Zero Dawn, Uncharted, и т.н. С много стойностно съдържание са.
19
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Книги,музика, филми - всичко деградира в развлечения тип "fast foods".Такава е публиката.. Затова няма да има нов Азимов, Deep purple, или филм който ще се помни след 30-40 години. Idiocracy(2006) този филм беше уж комедия, но май скоро ще е документален.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуството отдавна загуби стойност като такова. Тези които имат каква да кажат, са все по малко, но повдигат нивото на публиката Тези които дават на публиката каквото е свикнала, я държат на ниско ниво. И няма значение колко са добри в модерните технологии или модерни визуални ефекти.Днес понятията губят стойност, но изкуството е измислено за израстване на публиката.
17
3
 
17
 
! Отговори
GG преди 4 години
Този Нънан ли къв е не знам, ама трябва да спре това, което взима. Тези тъпотии на Марвел са по скоро анимация за възрастни. Един път се пробвах да изгледам филм от тия бози и издържах точно 15 минути.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу пак пишат как на скорсезе филмите не били популярни последните му.. все някакви болни материалисти цитират числа. Толкова ли са ви плоски мозъците че ви е невъзможно да говорите субективно и всичко опира до кой колко пари направил и кой колко му бил популярен филма нищо че на 70 години продължава да твори... същите червеи като Марвел сте - отивайте в заводите им за филми и се радвайте на парите, тук говорим за изкуство!
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу пишат колко били печеливши филмите все едно това е нормален начин за оценяването на артистичната стойност на филм и говори само по себе си, че и хората плюсове дават.Марвел са успешен ЗАВОД ЗА ФИЛМИ. Скорсезе е успешен ТВОРЕЦ НА ФИЛМИ.Кривете си устите както искате.
14
4
 
10
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
А пък аз чакам продължението на Матрицата (сценария е вече готов), тв сериите нa властелинa, както и няколкото нови филми-продължение на Аватар, за които толкова дълго време се правеше сценарий. Та така - въобще не съм на вълна "DC или Marvel". :)
13
1
 
18
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Времето"Филмите за да са гледани трябва да отговарят на изискванията на зрителите си" Ей тука е заровено кучето. Изкуството трябва и да възпитава в някаква степен. Населението изпростява и ако оставим на изискванията, следва повсеместна чалга.