"Монахинята": Да се отдадеш на Бога по принуда

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
10 ное 2019 08:14, Петя Славова
8
"Монахинята": Да се отдадеш на Бога  по принуда
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мрачните тайни на католическата църква разнищва Гийом Никлу в "Монахинята" - екранизация по известния роман на френския философ Дени Дидро. Сюжетът се движи около Сюзан Симонен, която приема да стане монахиня, принудена от желанието на своите родители.

Затворена зад стените на манастира героинята се среща не само с упованието в Бог, но и с жестокостите на хората, населяващи божиите храмове, надянали маската на целомъдрието, но не спазващи повелите на Господ.

В мемоарите си Симонен описва грозни страсти, разгръща тъмната страна на хората, опитващи се да сочат пътя на останалите, но напълно пренебрегващи собствените си грежки. Скандалните разкрития датират от 1760 г., но тънат години в забрава, защото всяко посочване за съществуването им е строго наказвано.

Книгата на Дидро скандализира времето си и дълго време е била отхвърляна и неприета от обществото. Все пак в киното тя е интерпретирана неведнъж. За първи път към нея посяга режисьорът Жак Ривет през 1966 г.

Никлу снима своята версия на творбата през 2012 г. като ролите са поверени на Изабел Юпер, Полит Етиен, Луиз Бургоан, Мартина Гедек, Жил Коен и др.

Гледайте "Монахинята" на 10 ноември от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото църквата е невероятна, та трябва да се подкопава? Тези религии докога ще ви държат? Във времето на науката и критическото мислене все повече хора се събуждат и започват да мислят, а не да вярват в нещо, което им е наложено. Събудете се.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактДинвиндисе - в превод деветдесет.
4
5
 
10
 
! Отговори
Амена преди 4 години
Има видима тенденция на Запад да се подкопава авторитета на Църквата бавно и методично. Тенденциозно се правят филми, пишат книги, излъчват репортажи и т.н. в тази насока и в резултатат французите, на пример, масово са отвратени от религията.Иначе човешко е да се греЖи, ама хубаво е да има редактор на смяна.
3
0
 
16
 
! Отговори
факт преди 4 години
Когато видите правописа, и чуете правоговора на студентите от турски произход, ще почувствате, едновременно , желание за смях и плач... При нулеви знания, те получават средни и добри оценки, но са толкова нагли, че оспорват и се оплакват. Всички се дипломират, заемат длъжности в държавната администрация, а способните и знаещите българи заминават за чужбина...
2
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Как е възможно хора с претенции, че са журналисти да пишат греЖки?!?
1
0
 
15
 
! Отговори
Туктам преди 4 години
Пете, недей с тия грежки...