Берлинале 2020: По-малко филми, повече кино

До какви новости доведе смяна на управлението?
2 фев 2020 10:29, Екип на Dnes.bg
0
Берлинале 2020: По-малко филми, повече кино
Мариете Рисенбеек и Карло Катриан. Снимка: БГНЕС

Официалното съобщение за назначаването на холандката Мариете Рисенбеек за изпълнителeн директор и на италианеца Карло Катриан - за творчески директор на световноизвестния кинофестивал "Берлинале" се случи още през лятото на 2018. Двамата топ есперти обаче трябваше да изчакат осемнадесет месеца, за да може популярният Дитер Кослик, управлявал фестивала осемнадесет години да приключи този дял от кариерата си и да се раздели с немската публика. Нея, впрочем той харесваше най-много, а тя му се отблагодаряваше с непрекъснато нарастващ интерес към пръснатите из цял Берлин прожекции на филми от различните програми на фестивала.

Тази година тандемът Рисенбеек/Катриан официално влезе във функците си.

Важният юбилей

Една от първите, достатъчно сериозни задачи за него се оказа честването на 70-годишния юбилей на мега фестивала. За целта, още от началото на месец февруари, редица събития ще излязат извън традиционния филмов контекст и ще се случат в сътрудничество със значими културни институции: Академията на изкуствата, Берлинската филхармония, няколко театъра… Концерти, представления, изложби и дебати за бъдещето на „Берлинале“ ще се се редуват в различни точки на германската столица.

Заради това, още миналата година бе решено обичайните дати да бъдат изместени напред във времето. Така, за първи път "Берлинале" ще стартира на 20 февруари и се ще се закрие на 1-ви март. Целта е вниманието на международната филмова общност да бъде насочено именно към празничното издание и то в момент, когато ехото от официалната церемония на връчването на "Оскарите" (9-ти февруари) вече ще е позаглъхнало.

Престижните събития

Карло Катриан, който е италиански кинокритик от Торино и чиято добра работа като творчески директор и фин селекционер на филмовия фестивал в Локарно буквално го „изтласка“ до най-високото управленско ниво на "Берлинале", е измислил интелектуалното шоу "On Transmission" ("Предаване"). Седем именити режисьори, чието творчество е оставило важна следа в историята на "Берлинале" ще посочат по един творец, когото обичат, а "Берлинале" ще покани всеки един от тях.

Тайванецът Анг Лий, фрацузойката Клер Дени, унгарката Илдико Енеди, китаецът Цзя Чжанке, германката Маргарете фон Трота, италианецът Паоло Тавиани и шведът Рой Андерсон вече са заявили своите избраници. Съвсем скоро всички ще се появят в Берлин "на живо", а дебатите с тях ще води самият Катриан. Отделно събитие ще срещне с публиката култовия Фатих Акин, за да я върне към 2004-та, когато бунтарският му филм "Срещу стената" неочаквано изтръгна "Златната мечка". А изстрадалият украинския режисьор Олег Сенцов работата си по завършването на филма си "Номера" в затвора...

Ограничения в името на качеството

Амбициите на ерудирания селекционер са да запази "най-доброто, наследено от Кослик", но и да въведе промени, чрез които в "Берлинале" да влиза повече "истинско" кино. Съвсем неотдавна, той обяви, че в сравнение с миналата година общата бройка на филмите се съкращава със 60 заглавия. Предприе и важната стъпка да премахне позицията "извън конкурса". Така, филмите, които не се състезават, но, по една или друга причина са достатъчно значими, вече са групирани в програмата Berlinale Special Gala.
Двадесет заглавия ще бъдат видяни в три от най-престижните кинозали на града. Това оригинално събиране на бляскави ленти, наречено "Образи в движение" е специален подарък за широката публика. В същата посока е и активно промотираната програма на телевизионни сериали. Тази година те ще бъдат осем и отношението към тях ще е точно такова, каквото и към големите кино заглавия. За сметка на това, няма да има филми, продуцирани от стрийминг платформи.

Официалният конкурс – само 18 филма

За разлика от преди, когато участниците се обявяваха повече или по-малко „на парче“ и фестивалът съзнателно поддържаше определен съспенс, то сега всички филми от главния конкурс бяха съобщени в един ден и то по азбучен ред. Причината ? По-малко игра с чувствата на авторите, повече внимание към отделните заглавия, при това в равни пропорции.

Филмът, който вече предизвиква интереса на немската публика, без съмнение е дръзкият експеримент на живеещият в Германия режисьор от афгански произход Бурхан Курбани, заснел собствена версия на прочутия роман на Бруно Дьоблин „Берлин Александърплац“. В едноименния филм на Курбани главният герой вече е бежанец, озовал се в подземния свят на града-бездна. “Дау Наташа“ пък е част от 10 серийния проект на руския тандем Иля Хражановски и Екатерина Ертел, който проследява живота на съветския физик Лев Ландау и над който двамата режисьори се трудят вече 12 години. Заради обвинения в използване на порнография, миналата година разпространението на филма в Русия беше забранено. За сметка на това, още една забранена част от проекта, „Дау.Дегенерация", ще бъде показана в Berlinale Special.

„Жената, която бягаше“ е най-новият филм на често сравнявания с Ерик Ромер голям южно корейски режисьор Хон Сан-су, а френско-белгийският „Да изтриеш историята“ на Гюстав Керверн и Беноа Делепин е за жертвите на социалните мрежи. „Неканен гост“ на аржентинката Наталия Мета ще покаже серия травматични проблеми, породени от внезапни отклонения в съня, а „Лоши приказки“ на италианските близнаци Дамяно и Фабио Д’Иноченцо ще разкрие социалното напрежение в предградие на Рим. С „Първата крава“ американката Кели Райхарт ще се завърне в началото на 19 –ти век, за да разкаже за едно случило се мъжко приятелство. „Облъчени“ на живеещия във Франция камбоджански режисьор Рити Пан пък е документалният филм на конкурса, с който влюбеният в страната си емигрант ще припомни последствията от зверствата на „Червените кхмери". „Солта на сълзите“ е новото заглавие на известния французин Филип Гарел, психологическа драма, в която син ще търси точното място на баща си в собствения си живот.

В „Никога рядко, понякога винаги“ американката Eлиза Хитман ще проследи необичайното пътуване с автобус на две млади момичета от Пенсилвания до Ню Йорк. Не е пропуснато и „бавното кино“ на култовия тайванец Цай Минлян, който в „Дни“, отново ще съзерцава самотата на хората в големия град. В „Неизбрани пътища“ винаги талантливата британка Сали Потър ще покаже уникалния Хавиер Бардем като халюциниращ мъж на средна възраст, докато в „Моята малка сестра“ швейцарките Стефани Шуа и Вероник Реймон ще вървят след мечтата на талантлива млада жена да пише пиеси. В „Тук няма зло“ известният иранец Мохамед Расулов, комуто е забранено да напуска страната си, ще се занимава с болезнената тема за човешки свободи, а в „Сибир“ благородният Ейбъл Ферара отново ще се възхищава на любимия си Уилям Дефо. „Всичките мъртви“ на бразилците Каетано Готардо и Марко Дутра ще върнат публиката към мрачните времена на робството. С „Ундина“ Кристиан Петцолд ще сподели представата си за любовта към водата в и около Берлин, а с „Изчезнал“ италианецът Джорджио Дирити ще покаже влечението си към често сравнявания с Ван Гог, но позабравен художник-наивист Антонио Лигабуе.

Новият конкурс

И все пак, най-значимата промяна, която Катриан въвежда тази година е обособеният конкурс „Encounters“ („Срещи“), който на практика се превръща в третото най-важно състезание на „Берлинале“. Мотото му е „жизнеспособност на киното във всичките му форми“, а идеята - път на иновативните творби, в които формата е точно толкова интригуваща, колкото и съдържанието. С този си ход новият селекционер категорично заявява своята, а оттам и на фестивала, безрезервна подкрепа на сериозното „авторско кино“. Тази година то ще се изяви с 15 заглавия от цял свят.

Дали започналият процес на търсене на повече „художественост“ в светвното кино ще се увенчае с успех, предстои да видим. Все пак, за първи път начело на „Берлинале“ стои човек, който не е германец и дори не говори немски език. За сметка на това, той може да разчита на безрезервната подкрепа на Мариете Рисенбеек, изпълнителната директорката на фестивала, чийто практически опит в немската киноиндустрия е безспорен.

Павлина Желева, специално за Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Берлинале 2020
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари