За арменския геноцид в "Не ми казвай, че момчето е лудо"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
2 фев 2020 08:40, Петя Славова
25
За арменския геноцид в "Не ми казвай, че момчето е лудо"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Как едно действие променя човешкия живот проследява режисьорът Робер Гедигян в драмата "Не ми казвай, че момчето е лудо".

Сюжетът ни връща към 80-те години, когато млад мъж от арменски произход Арам организира покушение срещу турския посланик в Париж. При атентата пострадват и невинни като велосипедистът Жил Тесие, който губи краката си.

За да не бъде заловен Арам се присъединява към Арменската армия на освобождението в Бейрут - огнен револционен център в света по това време. Майка му се свързва с ранения Жил в болницата и търси опрощение. По-късно с него се свързва и Арам и се опитва да го превърне в свой говорител.

Гедигян говори за арменския геноцид като историческите събития разтърсват през личните трагедии на персонажите. Филмът е личен - Гедигян също е от арменски произход, а продукцията е вдъхновена от автобиографичния разказ "Бомба" на Хосе Антонио Гуриаран.

Ролите са поверени на Симон Абкариян, Арианe Аскарид, Грегоар Льопрен-Ринге, Сирус Шахиди, Разан Джамал, и др. Гледайте "Не ми казвай, че момчето е лудо" на 2 февруари от 22.45 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Първо е било малкото арменско освобождение 1894-1896г. с освободени пълноценно и качествено над 200 000 арменци преди да дойде голямото 1915-1923г. с освободени над милион и половина.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арменците повярвали на руснаците когато турците воювали в Галиполи срещу англичани , французи,гърци, италианци,австралийци ,арменците почнали да нападат и опожаряват села и градове в Анадола,даже град Ван е построен наново а стария още стои изгорен като паметник за да знаят поколенията за зверствата на арменците,тогава Ататюрк нарежда на аскера да се върне и спаси Анадола от арменците
8
1
 
2
 
! Отговори
с-в преди 4 години
Вижте още разтърсващия "La masseria delle allodole / Чифликът на чучулигите (2007)" в Замунда ! със: Стефан ДАНАИЛОВ, Паз ВЕГА, Анхела МОЛИНА, Линда БАТИСТА, Христо ШОПОВ, Асен БЛАТЕЧКИ, Мохамад БАКРИ, Мария СТАТУЛОВА, Мариус ДОНКИН, Руси ЧАНЕВ и пр. !!!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Четете за Талат паша, може би най-големия из-род по време на арменския геноцид.Мехмед "Талат е роден през 1874 година в Кърджали в семейството на дребен чиновник от помашки произход, женен за ***." 1/2 е българин за съжаление, потурчен. Убит е от арменец в Берлин, където се укрива след ПСВ. Арменцът после е съден и оправдан.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си ги редят. Убити при нас няма. Просто им казахме че или па живеят както трябва или ша си ходят :)КО ТОЛКОВА, Е!!!!!
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 1През 80-те години на 20-ти век вече няма никакъв арменски геноцид, че да е оправдана бомбена атака.Така че - момчето май все пак е лудо.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насилието поражда насилие.Няма значение колко "благи" са ти били намеренията.
3
8
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ами когато турците редят претенции за Възродителния процес, да им напомним, че те са вършили в пъти по-големи зверства, както и в пъти повече като брой. Само погледнете Сирия! Ами кюрдите? Ами Кипър?
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1Османе, питай Арменския поп.
1
19
 
17
 
! Отговори
Питам преди 4 години
И какво ни интересува нас всичко това ?