Коя е Мария Влайкова - създателката на кино "Влайкова"

Тя така и не успява да се порадва на успехите на киносалона
11 май 2020 09:26, Петя Славова
3

Снимка: БГНЕС

На улица "Иван Асен II" в София в условия на извънредно положение живее най-старият действащ киносалон в България – кино "Влайкова". Заработил преди почти 100 години, киносалонът носи името на своята създателка – Мария Влайкова.

"Кино "Влайкова" е построено през 1926 г. от една велика българска дама и голяма дарителка – Мария Влайкова, която е трета съпруга на Тодор Влайков. Със собствени средства, на собствен терен, през 1925 г. започва строежът на киносалона. Идеята ѝ е това да бъде един кинематограф за театрални, филмови, музикални и други културни мероприятия. Нейната идея е киното да остане за бъдещото читалище на квартала, което се създава същата година. През 1949 г. читалището започва да се помещава под покрива на кино "Влайкова" и от тогава заработват заедно, а читалището започва да стопанисва киното", каза пред  БГНЕС секретарят на читалище "Антон Страшимиров" Цветелина Сярова.

За съжаление Мария Влайкова умира през месец декември 1926 г. и така и неуспява да се порадва на успехите на киносалона, за чието създаване е направила толкова много.

Днес в кино-кабината все още може да бъде видяна една от двете кино-машини, прожектирали филми от 1976 г. до 2014 г. Тя е чешко производство, все още работи, но в момента не се използва, защото дигитализацията сложи окончателен край на филмите на лента.

В момента киното прожектира с домашна техника – малък мултимедиен проектор, но с дарителска кампания събира средства, за да закупи съвременно професионално оборудване.

"Машината струва около 75 хиляди лева и е непосилна за нашите възможности", сподели Цветелина Сярова. Въпреки всичко тя е оптимист, защото една немалка част от сумата вече е събрана.

Кино по време на епидемия

Разпространението на коронавируса нанесе много щети върху културната сфера, забраната за посещение на киносалони, театри, концерти и музеи бе сред първите рестриктивни мерки.

"Много тъжно – всичко е затворено! Не само киносалонът, а и читалище, школи, концерти, самодейност – всичко е блокирано. Сградите са затворени, а ние използваме времето за ремонтни дейности или някои административни въпроси. Спазваме изцяло препоръките", сподели секретарят на читалището.

Кина, театри и музеи – първи затвориха и последни ще отварят отново врати за посетители

"Всеки ден следим докъде стигат нещата. Не знам доколко е реално да бъдат отворени, защото тук, на затвореното пространство, е по-голяма опасността от заразяване. Сигурни сме, че кината ще бъдат едни от последните места, които ще отворят, но ние сме в абсолютна готовност да заработим и много ни липсват хората тук", призна Цветелина Сярова.

Възобновяване на автокината

"Чух за тези идеи, но аз никога не съм ходила на такова кино и нямам точна представа. Предполагам, че е интересно и романтично, но не вярвам да може много да се доближи до усещането в киносалона", смята тя.

 Културата остава малко встрани от дебата за мерките

"Това е една от най-засегнатите сфери. Ситуацията е много трудна за всички артисти и изпълнители. Всички в този сектор имат нужда от подкрепа", категорична е Цветелина Сярова.

В тази ситуация тя отправя просто послание към всички любители на киноизкуството – останете си вкъщи още малко, скоро всичко това ще приключи. "Нека издържим още малко, за да приключи всичко това. На този етап има ефект от мерките, имайки предвид какво се случва в целия свят. Нека да си постоим още малко вкъщи, за да останем здрави и да се завърнем към всички обичани от нас културни и образователни дейности", призова още секретарят на читалището

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Добре де, коя е Мария Влайкова? В статията е спомената само мимоходом.
2
6
 
2
 
! Отговори
Колко културно преди 4 години
е написано - "неуспява". Иначе каузата е пир по време на чума. Дайте да съберем пари, за да купим апарат, който ще събере много души на едно място. Съборността и колективизмът бяха принципи на първите две хилядолетия от нашата ера. Сега живеем в друго време. Индивидуализъм, секуляризация и десоциализация по пътя на социалното дистанциране. Идва епохата на Хомо дигиталис.
1
0
 
9
 
! Отговори
началото на края преди 4 години
Радвайте се на живота колкото можете!!!