Спекула: Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката

Заради страха от коронавируса се развихри истинска спекула
Обновена: 27 фев 2020 11:14 | 26 фев 2020 16:30, Камелия Цветанова
80
Спекула: Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Истинска спекула се развихри с продажбата на предпазни маски заради страха от разпространението на короновируса. Това показа проверка на "Труд“ в няколко аптеки и сайтове за продажба онлайн.

До 70 лева вървят обявите в нета за кутия с 50 броя хирургически маска или около 1,40 лева за брой. Само преди месец същите се търгуваха срещу 15 стотинки броя.

Още по темата

В аптеките в София ситуацията е подобна. След като няколко дни маски не можеха да бъдат намерени никъде, сега по 1 лев за брой се продават тези, които по принцип служат за предпазване от мръсния въздух в големите градове. Хората обаче ги купуват и за превенция срещу грипа. В същото време трипластовите хирургически маски, които са предназначени за превенция от зарази, вървят по 2 лева за брой.

Маските с вграден филтър пък се търгуват онлайн за по 25 лева бройката.

Въпреки скъпотията наличните маски изчезват за дни, защото хората се презапасяват, обясниха служители в аптеки.

Според Световната здравна организация, маските не могат да спрат заболяването, тъй като то се предава и чрез допир върху повърхности. Затова е от изключителна важност спазването на лична хигиена. Маските трябва да се използват по-скоро от заразените хора, за да не предадат болестта, обясняват специалисти.

Много хора не ползват маските правилно, категорични са фармацевтите в аптеките. Те не бива да се носят повече от час и половина — два, след което трябва да се сменят.

Така при десет часов полет е добре да смените поне 5 маски, обясниха аптекари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да поскъпне, това е дефицитна стока.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си зашием от хасе с тънка вата посредата,и ще си ги попарваме за дезинфекция и многократно ще си ги изполсваме.ХА ХАХАХАХАХ
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и така с приватизацията всичко е дим и пушилка, затова Каскета да се захваща със спекулантите, защото тук на карта е сложен живота на хората!
10
1
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
СлавимЕ? Ти не можеш да пишеш правилно, седнал за интелигентен да се брои. Смешка. Славим, драги ми смехурко.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста сериозна глупост. Онзи ден поръчах маски и разни други неща от онлайн магазина на голяма аптека, че имаме малко бебе и за всеки случай да не го заразим, когато сме хремави или настинали- 20 стотинки бройката. Цяла кутия купих. Днес ги доставиха. Че има дефицит- има. Китайците ги изкупиха. Това, че разни фантазьори без 2 стотинки в джоба продават кутия маски за 50-80лв. изобщо не ме вълнува.
8
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МАСКИТЕ МЕДИЦИНСКИТЕ ИЛИ НАРЕЧЕНИ ХИРУРГИЧЕСКИ НЕ СТАВАТ ЩОТО СЕ ОВЛАЖНЯВАТ И СЛЕД ВСЯКО ПОЛЗВАНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЕРАТ! ИНАЧЕ ТЕ САМИТЕ МОГАТ ДА ВИ ЗАРАЗЯТ!ТРЯБВА ВИ ПРОТИВОПРАХОВА МАСКА КОЯТО Е ИДЕАЛНА И ЗА ВИРУСИ!ВЕЧЕ НЯМА В МАГАЗИНИТЕ И В ОНЛАЙН МАГАЗИНИТЕ СЪЩО НЯМА!!!НО ВСЕ ОЩЕ В ИНТЕРНЕТ ИМА В ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА И ПО 1 ЛЕВ НА БРОЙ И ПО 2 ЛЕВА НА БРОЙ ОТ ПО ХУБАВИТЕ ПРОТИВОПРАХОВИ МАСКИ!!!СЕТЕТЕ СЕ САМИ КОИ ХОРА РАЗПРОДАВАТ МАСКИ И В КОЙ САЙТ!
7
2
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
И какъв точно е проблема? Спрете да се маскирате и цената ще падне. Освен това 1000 пъти ви се обясни, че тези маски не предпазват от вируси.
6
2
 
18
 
! Отговори
Иван преди 4 години
На снимката може да видите ***.и овце, сгушили се в сламена колибка, мислещи че ще се опазят от кумчо вълчо. Хора, българите се славиме като интелигентна нация, какви маски, какви 5 лв?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами има една"Крепост Момина"където уж се произвеждат,та не е ли време някой като Гешев да им обърне сериозно внимание?
4
5
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
много ясно, българина само това чака .. в някой западни (цивилизовани) държави ги раздават на летищата и по улиците - безплатно.Ти па кажи къде ги дават безплатно? Маски се провеждат предимно в Китай и навсякъде в Европа положението е аналогично като у нас.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските нищо не вършат и не предпазват изобщо ! - единственото което може да Ви предпази е противогаз но задължително трябва да е руски.
2
0
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
10 ст. струваше една маска преди 10 дена. Днес не можах да намеря нито в аптеките нито в Интернет.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е много ясно, българина само това чака .. в някой западни (цивилизовани) държави ги раздават на летищата и по улиците - безплатно.Съдирай кожата на овцете тук, давай ... заспали са всички