COVID-19 в Шанхай: Вече е спокойно, страната се съживява

В Шанхай вече втора седмица няма случаи на вируса
10 мар 2020 10:44,
16

Как се справя Китай с коронавируса, какви са финансовите поражения и как живеят в извънредно положение хората в голямата азиатска държава? Отговорите на тези въпроси получихме от Димитър Владиков, който е преподавател в университета "Джаотонг" и директор на българското училище в Шанхай.

"В Шанхай вече втора поредна седмица няма регистрирани случаи на коронавирус. Всеки ден се правят изследвания и няма регистрирани. Тук ситуацията е овладяна и всички очакваме в цялата страна да има същите резултати. Повечето от фирмите започнаха да работят от 1 март, все още училищата и университети са затворени - там се работи с дистанционно обучение. Кината и стадионите също са затворени. Повечето от ресторантите отвориха. На Свети Валентин всичко беше затворено, на 8 март ресторантите работеха", разказа той в ефира на "България сутрин".

Владиков подчерта, че е много хубаво да се види как хората започват да работят и страната се съживява.

"Да си миеш ръцете, да носиш маска, да спазваш хигиена, да ограничаваш контактите - това са неща, които са задължителни и реално работят. Нямаше нито паника, нито страх", каза още той за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Преподавателят коментира и икономическия ефект от епидемията от коронавируса в Китай. И отбеляза, че има абсолютен срив на борсовия пазар.

"Един лидер в онлайн търговия буквално беше на нулата, нямаше абсолютно никакви доставки по интернет. Полетите бяха сериозно ограничени, някои авиокомпании все още нямат полети от и до Китай. Някои прогнозират, че ще отнеме години Китай да се възстанови и да заеме отново позициите си преди кризата", каза Владиков.

"Всичко има по магазините, но маски още няма. Вижда се в момент на криза колко е важно цялото общество да бъде дисциплинирано и всеки малко или повече се замисля за важните неща в живота. Паниката не води до нищо добро", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 5Голяма част от производствата в Китай са европейски и американски,а не китайски,първи са дошли американците на крака в Китай,заради огромния пазар и евтината работна ръка,те са искали да сключат търговски сделки с Китай,а не обратното.Отделно и много чужди фирми предпочитат да препродават стоки от Китай,отколкото да влагат пари в производство.Ако видиш колко замърсен е на места въздуха в Китай,заради тези производства,хич няма да им завиждаш!
11
4
 
10
 
! Отговори
И донтуана лив фореа преди 4 години
Е ай ся китайцити ти виновни ама вии спряхте ли полетите от Китай?Ми не искахте туристи във Венеция Лувъра и тн.Сега кой ми сpaa у гащите.
10
14
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Китай е топ икономика?! Не- САЩ е топ икономиката на света. Малка Япония е на 3то място след Китай, а Германия- 4та. Сам се сещаш колко жалки са китайците. Няколко милиарда, а не могат да стигнат икономика на 180 милиона. Този комунизъм ги закопа. Ако го нямаше, щяха да са наравно със САЩ и по заплати, и по икономически растеж. Ама на- работните им места с решетки и мрежи против самоубийства.
9
14
 
5
 
! Отговори
жълтур преди 4 години
Китай да плати за нанесените щети на всички държави заразени от коронавирус иначе ще обявим война на Китай и ще я изтрием от лицето на Земята щом заразват света с вируси създадени в лабораторни условия
8
2
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Катай беше издигнат от самите Европейци и Американци които си изнесаха проозводството там а политиците им взимаха дебели подкупи от китайците.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен5Много разбираш.
6
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е комунистическа диктатура и е препоръчително да бъде на колене и наритaн в ъгъла. Китайските апаратчици много си повярваха и започнаха да изкупуват Европа. Китай е опасен, тяхната система е робовладелска. Китайците работят в нечовешки условия за да постигнат този икономически възход. Китай е комунистическа диктатура с дикенсов капитализъм - това е най-ужасната възможна система за която съм чувал, като от кошмар. Да вземеш най-лошото от две системи и да го обединиш в едно.
5
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 АнонименТова е биологична война срещу Китай понеже е икономика номер едно в света. Вируса е резреботен в англииска лаборатория в която неуспешно пробваха и "новичок" с спонсори Бил гейтс , Сорос и някакви античовешки англииски спонсори и е пуснат в Китяй от англииските служби но вирусът се е завърнал в родината си и из цяла Европа
4
3
 
19
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Така ще стане на останалите места. Медиите и конспираторите всяват паника. Едните за пари другите, за да са интересни ...
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, бе, да. Така ще кажат
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хубава новина!
1
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми го хвали Китай, нали от там тръгна заразата, и ако пречетеш малко ще установиш, че всички чумни епидемии тръгват от там.