Живот по време на пандемия - как се промени делникът ни?

Много лекари консултират онлайн заради коронавируса
21 мар 2020 16:05, Иванка Гъркова
36
Живот по време на пандемия - как се промени делникът ни?
Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви коронавируса за пандемия. От миналата седмица много хора се самоизолираха по домовете си, за да се предпазят и спомогнат за намаляване на новите случаи на разпространение на заболяването. За мнозина този вид дистанциране от обществото е нещо ново - не могат отидат на работа, да се видят с близките си, да излизат с приятели или пък да разходят децата си, да се забавляват в мола или посетят кино... COVID-19 промени драстично нашето ежедневие и колкото и да ни се иска, трябва да приемем препоръките на лекарите и си стоим отговорно вкъщи. 

Повишаване на стреса и по-голяма тревожност е основното, което се наблюдава при хората, които са под карантина или самоизолация. Ето няколко други промени, които се наблюдават в ежедневието ни заради коронавируса: 

1. Телемедицина вместо посещение при лекар
 
Неведнъж сме казвали, че каквито и съвети да получавате за здравето си, те не могат да заместят посещението при лекаря. Сега обаче положението е друго - от една страна неизвестното заболяване поражда хиляди въпроси у хората, но от друга - те не бива да излизат и посещават джипито си, ако нямат конкретни оплаквания. И тъй като интернет пространството е огромно и пълно с много информация, но не винаги е достоверна, много болници насърчиха развитието на телемедицината, за да помогнат на своите пациенти. 
 
Специалистите по здравни грижи обясниха, че децата не боледуват от коронавирус, но може да са преносители. От друга страна доста бременни от различни триместъри, както и такива, на които им предстои да раждат или имат насрочени конкретни процедури, се притесниха за здравето. За да намалят до минимум тревогите на своите клиенти, много лекари започнаха да консултират пациентите си по телефона или онлайн, като оставиха прегледите лице в лице само при спешни случаи. 
 
Телемедицината се осъществява чрез няколко канала - интернет, компютър, таблет или смартфон. За това спомагат и съвременни платформи, създадени в помощ на болниците. Благодарение на нея рискът за предаване на COVID-19 от човек на човек се свежда до минимум. Разбира се, на някои места тя е много слабо развита, но важното е, че много от личните лекари имат желание да помогнат на пациентите в условия на коронавирус и са готови за консултации по телефон, мейл и други. 
 
2. Работа от вкъщи 
 
Друга превантивна мярка, която властите взеха, за да ограничат разпространението на COVID-19, е да насърчат бизнеса да пусне някои свои служители да работят от домовете си. Разбира се, това е свързано с много затруднения, а и не е възможно при всеки. Все пак, един завод не може да накара  своите работници да правят лютеница от тях, но пък IT специалистите, например, нямат проблем да вършат ежедневните си задачи от хола. 
 
Колкото повече хора се самоизолират и работят от своя дом, толкова по-малка ще е скоростта на предаване на коронавирус. От друга страна, ако някои хора имат настинка, грип или кашлят, като все още не се знае от какво са болни, най-разумното е да не ходят на работа и излагат на риск своите колеги. 
 
По данни на EverydayHealth, един болен може да разпространи вируса на 2 до 4 души. В резултат на това в един момент здравната система се натоварва
 
3. Запасяване с лекарства
 
"Няма маски, спирт, дезинфектанти и витамин D". Този надпис може да видим на вратите на много аптеки, при това не само в столицата. Кой млад човек е носил предпазна маска до момента? А колко от вас са пили толкова често витамини? Паниката и страхът от непознатото заболяване, което е смъртоностно, кара много хора да се запасяват с медикаменти, доста от които дори не са ползвали до момента. 
 
Заради презапасяването с противогрипни препарати, на много места тръгнаха проверки и фармацевти ще бъдат наказвани, ако издават лекарства без рецепта. Но дори и да има наказания, с какво са виновни те, че гражданите искат да вземат всички витамини от аптеката, за да бъдат здрави? 
 
Още за промените, които ни донесе пандемиятачетете в Tialoto.bg 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Колега пчелар, който е на 60 години ми разказва днес, че ако не не стане отново баща, то има вероятност да се разведе ...Аз го попитах защо така; а отговора беше, че те по цял ден са със съпругата в къщи, зяпат порно, порно ...Но кака е започнала да се изнервя и постоянно да недоволства и... той ми казва, че тази ситуация не му допада; ако това нещо продължава, той той ще подаде документи до Районния съд ...
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Делникът ни стана като празник. Едене, пиене и мързелуване. Хич не ми е зле отколкото в онзи цех и множество дет се правят на шефове.
31
1
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Преди прескачай до комшийката дека е вдовица по тънката част.Съгъ не пуска!Срай я от виросо.От две седмици съм на сухо.Глеам кът пасъ козите еднъ почна могу да ми аресва....!
30
2
 
0
 
! Отговори
Безделник преди 4 години
/ \
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промени се разбира си.Преди си пиех кафето навън сега в къщи!Преди си пиех някоя бира на вънсега в къщиПети обичах да чу.....а нещо навън сега уви в къщи!
28
5
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Хи-хи-хи, асоциализацията е най-прекият път към робството ! Мечтата на ЕЛита !
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега съобщиха по радиото в Германия - взимат 150 млрд ? кредит за спасяване на икономиката като първа стъпка, а после ще има още. Нашите бачкери да плащат цял живот данъци и осигуровки. Това е номера с короната, който не е разбрал.
26
2
 
2
 
! Отговори
Р.Рад преди 4 години
До Анонименно пък за сметка на това троловете упояват читателите от вкъщи, и си докарват добри пари.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като кажат работо от вкъщи работата от вкъщи не произвежда хляб,яйца,кашкавал, месо , мед и продове и зеленчуци в магазина и коли техника за бита и др.
24
1
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
положетелното е, че ако вече си заразен, не може да се заразиш ;)
23
2
 
7
 
! Отговори
аналлизатор преди 4 години
На целият политически елит. трябва да му представм сметката за политическата отговорност. Винаги съм си я представял, като една посмъртна снимка на Мусолини.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Ние си се събираме най-спикойни. Няма смисъл, да ни разпръскват. Ако е имало белен, вече всички сме заразени. Поне, няма да умираме в тотална.скука!
21
1
 
5
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 4 години
Живота по Време на Пандемия е точно като Китайска Стока с БезПлатна Доставка до Европа!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С нищо. Шефа дигна нормата. Каза че и другата събота ще бачкаме. За пари и маски не говорим.
19
1
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
Станахме като домашни таласъми. Змията съска по цял ден, брои ми чашите и чупи пръсти. И от вкъщи бачкам. Добре, че с комшиите правим тераса партита. Кой мръвка, кой ракия, кой каквото има.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С нищо. Безработен съм и се шматкам по цял ден в балкана, като енхуабво времето. От Трявна съм, ако питате, на не бял в града :D
17
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
Със съпругата където се намираме в самоизолация не усещаме напрежение.Правим дълги разходки в гората,днес видяхме сърни,обядвахме сред природата,гледаме TV тя ми угажда като ми готви разни неща който обичам,а вечер sex .Имаме храна и гориво за 3 месеца.Ама презарвативите намаляха.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименот бирата ще да е
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За дни заприличахме на НРБ. Опашки пред магазини за хляб и кисело мляко, рехав трафик, чичко с униформа говори всеки ден по телевизора, наплашени поданици които се крият под юргана чакайки ракията и салатата... Направо да връщат член 1 и Белене, да се свършва с тази мъчна игра на демокрация...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При чехите от близо 1000 заразени нито един починал. С Бехеровка ли ги лекуват? Питам за един приятел.