"Престрелка" заради "расистки обиди" между Тайван и шефа на СЗО

Тедрос Гебрейесус е подозиран, че е близък с Китай
9 апр 2020 21:20, Елка Василева
55
"Престрелка" заради "расистки обиди" между Тайван и шефа на СЗО
Тедрос Гебрейесус. Снимка: архив, БГНЕС

Тайван решително осъди обвиненията на ръководителя на Световната здравна организация, че от острова са отправяли расистки обиди срещу него, като заяви, че в Тайван не съществува расизъм, предаде Ройтерс.

Изключването на Тайван от СЗО поради възражения на Китай, който смята острова за свой, разгневи тайванското правителство по време на разпространението на заразата от коронавируса.

Тайван казва, че не е бил в състояние да получава навременна информация и че тайванците са станали политически пешки и животът им е бил застрашен, което СЗО отрича.

Тайван отдавна описва това като модел на поведение, който го излага на риск поради китайския натиск да бъде изключен от международни организации.

Още по темата

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус отхвърли вчера "расистките обиди" срещу него, които по думите му идвали от Тайпе.

Президентът на Тайван Цай Ингвен каза, че Тайван се противопоставя на всяка форма на дискриминация.

"От години сме изключени от международни организации и знаем по-добре от всеки какво е да си дискриминиран и изолиран", посочи г-жа Цай в изявление. "Ако генералният директор Тедрос може да издържи на натиска от Китай и дойде в Тайван да види лично тайванските усилия за борба с COVID-19, той ще може да се увери, че тайванците са истински жертви на несправедливо отношение".

Тедрос не е много популярен в Тайван заради подозрения, че е твърде близък с Китай, а СЗО включва броя на заразените в Тайван в графата за Китай, въпреки че островът има свое държавно управление.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник остро разкритикува СЗО, че дава лоши съвети по време на разпространението на заразата от коронавирус и е твърде пристрастна към Китай.

Говорителката на тайванското външно министерство Джоан У каза, че обвиненията на Тедрос са безпочвени и "въображаеми", а Тайван не е правил расистки забележки, нито е насърчавал някои да го прави.

Говорителката У каза още, че Тедрос трябва да изясни изказванията си и да се извини на Тайван.

Тайван се гордее, че благодарение на своевременно предприетите мерки, които досега са ефикасни, до момента има само 379 случаи на коронавирус и петима починали - много по-малко отколкото в съседните държави.

Миналия месец СЗО каза, че следи отблизо развитието на заразата в Тайван и заимства тайванския опит. Тайван обаче казва, че СЗО е оставил без отговор въпросите му в началото на заразата и не е споделил с държавите членки информацията, дадена от Тайван, включително подробности за случаите на коронавирус и методите за превенция.

На брифинг в Женева шефът на СЗО енергично се защити лично, като защити и действията на СЗО по време на пандемията, предаде Асошиейтед прес. Той обвини тайванското външно министерство, че е свързано с кампания срещу него, която върви от няколко месеца, и заяви, че след появата на новия коронавирус е бил лично атакуван, включително със смъртни заплахи и расистки обиди. "Тази атака идва от Тайван", каза Тедрос, който е бивш етиопски министър на здравеопазването и външен министър и първият африкански лидер на СЗО, припомня АП. Той беше избран на поста със силна подкрепа от Китай.

Под мотото "Тайван може да помогне" миналата седмица правителството обяви дарение от 10 милиона предпазни маски за САЩ, Европа и 15 държави, които все още поддържат официални дипломатически отношения с острова, съобщи Ройтерс.

Говорителката У каза, че Тайван ще дари още 6 милиона маски на Северна и Източна Европа, Латинска Америка, Югоизточна Азия и американските щати, които са най-силно засегнати от пандемията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО наистина работи в полза на Китай и резултатите на Китай вече трети месец стоят на 81 000 заразени,просто тази цивра трети месец за Китай не мърда,нито излекувани ,нито нови заразени,три месеца тези 81 000 във Китай отказват да се излекуват или умратт,стоят си ей така.Време е държавите да спрат да спазват препоръките на СЗО
19
1
 
18
 
! Отговори
MD преди 4 години
WHO е напълно неадекватна. Поредната бюрократична организация, която е пълна с бюрократи (начело с това недоразумение), а не с експерти!
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е световните учени да се събудят и да се обединят и да разобличат СЗО начело с Тедрос Гебрейесус и Китай в изопачаване на данни, прикриване на истинската и достоверна информация за състоянието на епидемията в Китай. Време е светът да се събуди и да премахне настоящата СЗО и да я замени с истинска и компетентна организация. Защото сегашните действия на СЗО са нищо повече от голи политически изказвания без капчица компетентност и здрав научен разум.
17
0
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
щото Журналистите в България са на заплата към Пекин!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвани единия, удари другия...Хубава работа, ама...
15
0
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тедрос Гебрейесус - Шефа на СЗО има много нисък Капацитет за тази Позиция .
14
5
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
нямо нужда да се чудиш къде - още стои в Официалният Туитър на СЗО. Това е най-малкият проблем, колко още неща СЗО направи за да Света Пламне - според мен това са Координирани Военни Действия на Комуниста от Етиопия Тедрос и Червената Армия на Си Дзинпин - Изградиха Троянски Кон за да Запада си Пусне Вируса мислейки, че е Лек Грип! Но Запада си е Виновен - *** от Пекин още след Корейската Война трябваше да бъдат Заличени от Лицето на Земята - сега те ще Заличат Планетата!!
13
1
 
15
 
! Отговори
абсурд преди 4 години
Преди малко прочетох, вече не помня къде, че въпросната организация твърдяла в началото на януари, че въпросния вирус не се предава от човек на човек.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНо и в двата случая умират в мъки боже пази.
11
0
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Китай плаща Дорбе, Чайкомите и Агентите им са навсякъде! Затова има Конфуции институти в цяла Европа - там са агентите!!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинското лице на WHO!https://alt-right/wp-content/uploads/2020/04/WHO-China.pnghttps://youtube/watch?v=UlCYFh8U2xM
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тайванците са пичове.
8
1
 
13
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 4 години
ЧайКомите Владеят ООН, СЗО, СТО и т.н. а Глупаците от САЩ и ЕС плащат и реално финансират изцяло тези организации - това е като да самофинансираш собственият си Геноцид! Обаче, това е щото Белите Мъже и Лидерите им станаха Жендри и под Чехъл на Фемистките, които Обичат всички и Всички са им Приятели! Затова ЧайКомите завладяха Света. Ами сърбайте си сега супата - аз съм в гората с ловните си пушки - не ми пука!
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя на снимката е най-големият клоун на планетата, който управлява организацията на най-големите клоуни на планетата. От появата на коронавируса си сменяха препоръките един милиард пъти. И всеки следващ път си противоречат. По-добре щеше да бъде, ако тази "организация" я нямаше и държавите сами намираха начин да се справят. Вместо това, държавите слушаха тоя на снимката и нещата излязоха извън контрол. Всички пари, които са наринати в СЗО за нищо можеха да се използват по-сполучливо.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ме се е променило от времето на Чернобил. Пак всичко се прикрива и отрича в името и имиджа на партията. А това че умират невинни хора на никой не му пука.
5
0
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ Е МЕЖДУНАРОДЕН ПРЕСТЪПНИК ТОВА ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ!!!ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА СЗО ОТКАЗА ДА СВИКА АСАМБЛЕЯ КОГАТО ПЛАМНА ЗАРАЗАТА В КИТАЙ И ТАКА КИТАЙ НЕ БЕШЕ ПОСТАВЕН ПОД КАРАНТИНА ЦЕЛИЯ!!!СЕГА ЗАРАДИ ДЕЙСТВИЯТА НА ТОВА ОТ СНИМКАТА ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ПОД КАРАНТИНА!---------АСАМБЛЕЯ- ВИД СЪБРАНИЕ НА КОЕТО ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ СЕ СЪБИРАТ И ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ ПО ВАЖНИ ВЪПРОСИ
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то само като го види човек че е доста кафявичък му става ясно всичко...Не е до расизъм. Знаем си сънародниците от тия които берът ток,жица,вода, стават дясовци на 35 години и си купуват булки на пазара до Пазарджик и гласуват срещу 50 кинта и кепабчета.Нищо лично просто тва е все едно да имаш опел вектра от първите и някой да ти кажа че не ръждясват..
3
0
 
17
 
! Отговори
Чайник преди 4 години
Случайно ли Китай е най големия спонсор на Етиопия
2
0
 
27
 
! Отговори
Подозиран ли преди 4 години
Първият не-медицински-доктор шеф на СЗО, избран с лобирането на Китай, освен това Идеологически с Китай - Комунист от Етиопия! Може ли дори да си представите, че Комунист от Етиопия е шеф на Здравето на Планетата?! Изобщо, най-лесното е да се оправдае с расизъм, щото е черен и няма друг аргумент! Истината е, че Лъжец-Комунист и запали Цулата планета щото под Заповедите на Си Дзинпин на 14.01.2020, каза че Чумата не е Заразна, а още от 31.12.2019 има доклад от Тайван до СЗО, че е Заразна!!!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са толкова зле от СЗО че най-добре да почнат да участват в някакви шамански ритуали.Тоя на снимката 10 пъти бърка името на вирусът хем го чете...Да не носим маски,а? Е така да ди дишаме вирусът той нали е колкото пъпеш голям няма начин да бе му избягаме със социална изолация ако го видим ,че лети към нас. Пълни смешници.