Ресторантьорите скочиха, никой не им помагал

От бранша искали само подкрепа да задържат служителите си
47
Ресторантьорите скочиха, никой не им помагал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията изразява искреното си разочарование от публичното неглижиране на  бранша, което се наблюдава през последните дни.

Ресторантьорите твърдят, че не получават подкрепа от държавата.

„Наясно сме, че в тази тежка ситуация е много трудно да бъдат подредени приоритетите, като към момента бизнесите, които са официално затворени със заповед на здравния министър, очевидно не са сред тях. Това обаче не означава да бъдем унижавани и противопоставяни на други сектори от българската икономика от синдикални лидери и висши представители на държавата“, посочват от асоциацията.

Гневът им е предизвикан от  изказването на председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който заяви:„Организацията на тези бизнеси не е кой знае колко сложна – да пуснеш един ресторант. За хотела е една идея по-сложно, но пак, за 2-3 дни всичко може да стане и да потегли. Докато, ако затвориш едно предприятие и трябва да пуснеш 100-ина стругари и трябва да ги търсиш по домовете им, е по-сложно и може да не ги намериш никога“.

„Такова разделение на българските граждани, изречено от човек, чието призвание е да защитава правата на работниците, считаме за недопустимо! Не ни се иска да мислим, че то е продиктувано от факта, че в нашия бранш няма синдикални структури, които да плащат членски внос в неговата организация и по тази причина служителите ни не са сред приоритетите на КТ „Подкрепа“, отбелязват от асоциацията.

Те са недоволни и от думите на лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който пък призна в телевизионно интервю, че ресторантьорският бранш беше най-бързо удареният,  но и че ще се възстанови най-бързо.

Недоволство в бранша буди и изказването на вицепремиера Томислав Дончев, че един ресторант може да затвори за месец или два и след ограниченията да наеме персонал и готвач и да продължи да работи.

„От неговите думи дори става ясно, че от нас не се очаква да задържим персонала си, а да го наемем отново, когато получим възможност да работим. Поредно доказателство, че работещи икономически мерки за нашия бранш няма“, оплакват се от асоциацията.

Според членовете на браншовата организация още от началото на кризата се правят опити за манипулиране на обществено мнение, свързани с техните искания.

Тяхната основна цел обаче била не държавата да им помогне да си плащат кредитите и наемите, а подкрепа да задържат служителите си по време на карантина.

„И още веднъж напомняме – ние сме затворени с министерска заповед и не генерираме никакви приходи, а само разходи. Не работим с намален капацитет, за да се възползваме от мярката 60:40, която би ни била полезна, когато отворим отново. Дори висши ръководни кадри на държавата казват, че това е мярка за бизнеси, които все пак работят. А ние сме затворени!“, пише още в позицията на асоциацията.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
43
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
никои няма да ви помага 2 чаши чаи на витошка 10 лева
16
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рестарантите сами си го вкараха с тези надути цени. Елементарно кафе струва от 5 до 10 лв. Как да ги жалиш сега.
15
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ресторантьорите ако си бяха осигурявали персонала както трябва -сега персоналът им ще е на борсата а държавата тя и на мен не плаща наема който дължа всеки месец -освен това аз пари от държавата не мога и не укривам --така че когато всички работиха на тънко и да прекарат държавата може а сега държавата да ги спасява
14
1
 
34
 
! Отговори
Сервитьор преди 4 години
Никаква помощ на тези измамници! Вижте им имотите, колите, вилите и любовниците. За тях имаха пари но за Робите не. Така беше и преди "Вируса".
13
3
 
8
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 4 години
И така и други пък ще кажат същото за вас и ще си умрете от алчност и злоба и никой няма да ви помогне.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,кво да ви помага държавата,нали и без това досега работихте на загуба! "Тази държава да не ми е построила тя ресторанта,че ще й плащам данък печалба" Да ама никои не е по-голям от държавата ! Да се знае това !А има и фонд" безработица" за самоусигуряващите се,но кой да внася там,макар и твърде символичната сума.По-добре за айфоняк,80инча тв,лаптоп да си глеаш клипчета за 2хил леа....силокон,Дубай,Мубай....оп... KOVID 19
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надуха ресторантите цените до небесата, сега да фалират!Цените са им проевропейски, все едно в Холандия, ама там и заплатите са "леко" по -високи от тукашните!ФАЛИТ ЗА ВАС, ПЕЧАЛБАРИ АЛЧНИ!
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са наясно, че ресторантчетата и хотелчетата не са жизнено важни в момента. Освен това, тези които искат и могат си организираха онлайн доставки и се справят!Защо да се наливат пари безсмислено в частни бизнеси, които крият печалби и осигуровки на персонала зает там?Да се оправят, а тези които не могат, да закриват! Има по-смислени дейности!
9
4
 
32
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Ресторантьорите да са плащали данъци или да са осигорявали служителите на реалните им възнаграждения-НЕ.Те са същите като таксиметровите шофьори.Оплакват се като им се свържат касовите апарати с НАП защото реално ще им се вижда оборота.Пред всяко заведение е спряло ауди,мерцедес или проше на собственика.Сега ще извади от сивата икономика и ще плаща на персонала.Казах.
8
3
 
41
 
! Отговори
все ми е тая преди 4 години
Според мен на тоя сектор с ресторанти и барчета не трябва да се помага и то най вече с наши пари от данъци напълно безполезен сектор. Сега щели да затворят ами да затваря като мине всичко на тяхни места ще отворят други нишата няма да остане празна НО да дават наши пари няма да стане. Ако беше някой друг сектор от промишлеността не бих писал тоя коментар
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ресторантьорите плащат ли вноски на синдикатите - не, ами Марсолов защо да им защитава интересите безплатно
6
7
 
3
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
do 1234 Така е , тука сме номер 1 да пискаме онлайн по форуми и телевизии и някой да сипе пари отгоре :) Понеже от 15 години работя на частно с чужди фирми - ИТ , грам не ми дреме какво става :) Чакам ги още 4-5 телевизии да обиколят и след месец чак да тръгнат да протестират с истински мерки :) :)
5
26
 
11
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Ще им кажа кажа само, че в Белгия свободните професии, фризьори, ресрорантьори, автосервизи и т.н. като останаха извън помощта от държавата, скочиха на протест и на слесващия ден от 4000до 10000 евро на калпак, за да си стоят по къщите 2 месеца. А нашите *** се усетиха чак след 50 дни, че герб ги *** баха. Още 500 г ви трябва робство де би ли не щастни. Скачайте на протест иначе парите заминават по офшорните сметки. А къде са синдикатите?
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори след коронавируса, ресторантьорския бизнес няма да се възстанови. Ще се променят голяма част от нагласите на хората и все по-малко ще се посещават места със съмнителна хигиена, а за съжаление това са 80% от ресторантите.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризмът така или иначе няма да го бъде в близките две години,виж промишлеността може и да потръгне,гледайки на запад как започват да работят техните мощности!
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При пазарната икономика е така и печалбите и загубите са си ваши- печалбата не сте си делили с другите
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що пък трябва да ви се помага?