Коронавирусът промени начина ни на живот и то завинаги

Работа от вкъщи, телемедицина, по-добра хигиена...
Обновена: 1 май 2020 12:27 | 1 май 2020 12:23, Екип на Investor.bg
91
Коронавирусът промени начина ни на живот и то завинаги
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сякаш сме преминали от 2020 в 2030 г. за един уикенд“, каза холандският образователен иноватор Кристиен Бок пред вестник Volkskrant. По-долу се опитах да уловя някои от трансформациите в западните общества след март, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

Това, което следва, не е каталог на утопични мечти (макар че се нуждаем от тях) или краткотрайно морално събуждане. По-скоро това е списък с промените, които действително се случиха, трябва да се запазят, ще спестят време или пари и може да смекчат проблеми като въглеродните емисии, самотата и бездомността.

• Работа от вкъщи.

От седмица това е експеримент, но след близо месец той започва да се институционализира дори в професии, които никога преди не са го обмисляли.

Британският кабинет сега заседава чрез Zoom, съдебните заседания се изместиха онлайн, а банковите служители извършват транзакции от дома си чрез защитени системи. Всичко това се случи непланирано, докато много служители по цял ден се грижат за децата си. Работата по домовете ще бъде по-лесна след пандемията.

Ако служителите с бели якички се окаже, че вече работят от вкъщи дори само половината от седмицата, спадът в пътуванията до местоработата ще съкрати емисиите и замърсяването, както и трафика в пиковите часове, като същевременно ще увеличи националното щастие.

Когато психологът Даниел Канеман и икономистът Алън Крюгер през 2006 г. помолиха 900 жени от Тексас да оценят своето удоволствие от рутинните занимания, сексът се класираше на първо място, а пътуването до работа - на последно. Сутрешните пътувания се възприемаха като „особено неприятни“. Вече непътуващите биха спестили състояние от отказа от автомобили и биха си освободили време по многобройни начини.

Повечето нископлатени служители - като чистачи, касиери и сервитьори - не могат да работят от вкъщи. Ако обаче белите якички преместят дейността си от градските центрове към жилищните квартали, ще се появят съответните поддържащи работни места. Всеки, който все още пътува до центъра, ще стане свидетел на по-празни пътища и влакове.

• Телемедицина.

Пандемията предизвика почти моментална спестяваща време революция в медицинската помощ. Според уебсайтът Medicaleconomics.com.телемедицината работи „за повечето подновявания на лечения, инфекции на пикочните пътища, настинки и обриви, проследявания на диабет и хипертония, лабораторни резултати, посещения след операция, за контрола на раждаемостта и плодовитостта и за психичното здраве“.

Възрастните хора - много от които преминаха наложителен курс по видеоконферентна връзка - ще прекарват по-малко време в пълните с микроби чакални. Децата им (обикновено дъщерите) могат да участват в разговорите, вместо да водят родителите си по доктори.

• По-добра хигиена.

Отричащите коронавируса винаги изтъкват, че обикновеният грип също убива хиляди. Това е истина, но не е добър аргумент срещу блокадите по време на далеч по-смъртоносния Covid-19. По-скоро това е аргумент за намаляване на смъртните случаи от грип в нормални времена.

Вече знаем как да го направим: повече миене на ръцете; маски и самоизолация за инфекциозни хора, когато е възможно; и по-добра наличност на грипни ваксини.

Продължението на статията четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!"Телемедицина ? Това е като телефонния секс. Има го, но не е същото"Който оцелее! Никъде вече не се казва, че всеки един е ценен. Ценен е този, който може сам да се изхрани, да се лекува, да отгледа, възпита и обучи поколение.Останалите ще са помощен персонал, докато не се окажат донори на органи.
40
3
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Всъщност желанието на властимащите да ни разделят и да ни държат разединени не е от вчера.Тези, които помним социализма, знаем колко задружен и единен беше народа по онова време.После се опитаха да ни настроят един против друг всявайки недоверие от медиите между нас. Донякъде успяха.Но не съвсем.И сега използвайки коронавируса, вече окончателно искат да ни държат поотделно.Защото заедно сме сила !А, хигиената е въпрос на възможности. Висок стандарт - висока хигиена. Не зависи от вируса.
39
2
 
4
 
! Отговори
много вярно преди 4 години
Ние сложихме маските и истината излезе наяве.
38
0
 
3
 
! Отговори
край на колектива! преди 4 години
До Анонимендеколективизация му е майката! Няма вече колективен и партиен живот! Ураааааа!
37
8
 
8
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
Нищо не ми е променил! Пия си ракийцата вечер, късам си доматки от двора ми.Тук-там по някоя кинта идва от ренти на земи. Тарикат съм - още преди две години си изкарах ТЕЛК, там побутвайки някоя кинта. Стигат за олио, плащане на ток и сол. Да му мислят тия които бяха свикнали на милионите. Изобщо не ми дреме. Ако ще да се затрива света.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!"Обяснете ми как от дома ще работят сторители, хотелиери, ресторантьори, фризьори, шофьори ..."Тотално ненужни професии. Засега шофьорите оцеляват, но 5G ще елиминира и тях.Развлеченията ще са виртуални. Ново строителство няма да е нужно поради целевия хоризонт за отрицателен прираст на населението. "Хотелиер, ресторантьор, фризьор" - тези какви бяха? Аааа, сетих се - маргинали!
35
2
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Така следващата стъпка е да приемете Гейтс да ви чипира
34
0
 
3
 
! Отговори
нищо ново! преди 4 години
Старата песен на нов глас......
33
0
 
5
 
! Отговори
Джендю преди 4 години
Да, прави сте.... Напоследък никой не иска да ме лашка до забрава... Проклет вирус!!!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принуда и аз работя от 1,5 месеца от вкъщи. Работата ми е такава, че на практика нямам намаляване в производителността.Обаче! Тая изолация сам да бачкаш, само със слушалките почва да ме подлудява. Липсват социалните контакти. Накратко - не ми харесва.
31
3
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Тази мантра ни я повтарят ежедневно. Явно трябва да приемем, че животът ни е променен завинаги и да се съгласим с това. До края на живота си ще носим маски, ще минаваме през КПП-та, ще стоим на два метра разстояние един от друг ...Работа от дома ?Хубаво, ама реабно не повече от 25% от професиите могат да извършват работата си от дома.Обяснете ми как от дома ще работят сторители, хотелиери, ресторантьори, фризьори, шофьори ...Телемедицина ? Това е като телефонния секс. Има го, но не е същото
30
4
 
6
 
! Отговори
последен шанс! преди 4 години
Белким и комунизма си отиде завинаги!!! Прилича ми на нова ПЕРЕСТРОЙКА!!!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето от нещата, за които говори холандецът, са неразбираеми за нас. Но при тях ускоряването на тези тенденции са факт. Тук също ще има промени. Електронното образование, например, вече масово се възхвалява и рекламира и тук (за съжаление). В някои държави тези промени може и да са за добро, но при нас едва ли - още не сме дорасли, и ще стане една криворазбрана цивилизация отвсякъде.
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,чак пък завинаги... След няколко месеца ще му измислят ваксина всички ще се ваксинираме и всичко си е постарому.Добре,че не е някоя истински страшна болест.Малко преиграват според мен ама айде щом са рекли.Носиме си мадките ,ръкавиците мием си ръцете по 30-40 пъти на ден ,поливаме се с дезинфектанти стоим на 2 метра изобщо филмът е голям..
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама не
26
4
 
3
 
! Отговори
КО ? не преди 4 години
бла бла само некой професии може да се практикуват от вкъщи ,как доктор ще те лекува от растояние да не е бог а хигиената...които си е *** ще си остане просто нема да го виждат другите ...
25
2
 
8
 
! Отговори
Когато видя преди 4 години
футболист с електрожен и маска за заварки на обект или на трактор в полето, пък силиконката, която ***, да копа с мотика картофите, тогава ще повярвам в промяната. Дотогава е ясно- банкстери и дрогирани дилъри ще продължат да лъжат стадото с всякакви схеми, пък стадото ще гледа сайтчета със заглавия от типа : футболно гадже се разсъблече на стотен път. И ще олабва напрежението, създадено от банкстерите.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тоя паима психиатрично обяснение, а не биологично.
23
3
 
3
 
! Отговори
ммм ..! преди 4 години
На тази тъжна дата преди доста години на път към Никопол за манифестацията баща натоварен с камион в които са били всичките негови деца, неговите племенници, камина се обръща и ... тръгва към дерето ...... това бяха млади, невинни дечица, които искаха да живеят, да учат, да създават семейства ...Колко е кратък живота ...
22
4
 
8
 
! Отговори
тоя па преди 4 години
по-добра хигиена - аз се къпя да не мириша на другите, сега като съм си вкъщи си обичам собствената миризма, а не тази ***! даже като съм легнал си мириша мишниците - действа ми релаксиращо и съм сигурен има биологично обяснение!!