СЗО: 7-8 са водещите кандидати за ваксина за коронавируса

Работата е ускорена с помощта на набраните 7,4 млрд. евро
12 май 2020 08:39, Елка Василева
18
СЗО: 7-8 са водещите кандидати за ваксина за коронавируса
Тедрос Гебрейесус. Снимка: архив, БГНЕС

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че има седем-осем водещи кандидати за ваксина за новия коронавирус и работата по тях е ускорена, предаде Асошиейтед прес.

На видеобрифинг на Икономическия и социален съвет на ООН Гебрейесус каза, че преди два месеца се е смятало, че произвеждането на ваксина за новия коронавирус ще отнеме 12 до 18 месеца.

По думите му усилието е ускорено с помощта на сумата от 7,4 милиарда евро, които бяха обещани преди седмица от лидерите на 40 държави, организации и банки за изследвания, лечение и тестове.

Според него тази сума няма да бъде достатъчна и ще бъдат необходими още средства както за производството на ваксина, така и за произвеждането на достатъчно бройки за всички.

Още по темата

"Имаме добри кандидати сега", каза Гебрейесус. "Водещите са седем-осем, но имаме над 100 кандидати", посочи генералният директор на СЗО. "Фокусираме се върху няколко кандидати, които може да донесат по-добри резултати и ускоряваме кандидатите с по-добър потенциал", допълни той без да ги назовава.

Генералният директор на СЗО информира, че има и консорциум от над 400 учени, които участват в развитието на ваксина и диагностика. Гебрейесус подчерта, че новият коронавирус е "много заразен" и го нарече "убиец" заради над четирите милиона заразени по света и близо 275 000 смъртни случая.

Генералният директор на СЗО каза, че пандемията е дала на света "болезнен урок", особено за това колко важни са силните национални и регионални здравни системи. "А спрямо днешните тенденции над пет милиарда души няма да имат достъп до тези основни услуги до 2030 г.", отбеляза той. "Светът харчи около 7,5 трилиона долара за здравеопазване всяка година, почти 10 процента от световния брутен вътрешен продукт, но най-добрите инвестиции са в поддържането на здравето и в превенцията", посочи генералният директор на СЗО, цитиран от БТА.

Генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър каза, че 305 милиона работни места на пълен работен ден ще бъдат загубени по света през второто тримесечие на годината, което приключва на 30 юни. За сравнение той посочи, че веднага след финансовата криза през 2008-2009 г. са били загубени само 22 милиона работни места.

По думите на Райдър често се забравя, че 60 процента от световната работна сила от 3,3 милиарда души работят в сивата икономика, като по-голямата част от тях са жени. По думите му през първия месец от пандемията тези хора са загубили средно 60 процента от приходите си от работа, а в същото време са концентрирани в страни с оскъдни ресурси и слаби социални системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре ще се нагуши световната злобна организация. Дано Тръмп ги ликвидира и освободи човечеството.
17
2
 
8
 
! Отговори
бай х преди 4 години
нашите ,,учени,, от бан джуркат ли молекулата ? нали така каза баш тоолуп паша
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питай мъск.
15
1
 
3
 
! Отговори
къх преди 4 години
Кой ще си кръсти детето Аденом?
14
2
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Точно одобрената от Гейтс няма да ползвам!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Светът харчи около 7,5 трилиона долара за здравеопазване всяка година, почти 10 процента от световния брутен вътрешен продукт, а спрямо днешните тенденции над пет милиарда души няма да имат достъп до тези основни услуги до 2030 г."---------------------------------------Колко мъка има в тези констатации. Огромни пари, събирани от всички и достъп до здравните системи само за най-богатите и привилегировани.
12
5
 
21
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 4 години
Ако тази епидемия ни научи на нещо, то е да не вярваме на СЗО.Този етиопски марксист може да не се пъне повече.
11
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Значи, изхождането на горния означава нещо от типа-бременноста по принцип трае 9 месеца, но ние наехме 9 жени и ще я съкратим до 1 месец.... То сякаш има политик да не лъже маже и целува ***...
10
4
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
По време на подкаста Мъск разказва как имплантът ще бъде поставен в човешкия мозък: Ние буквално отрязваме парче от черепа и след това инсталираме там устройството Neuralink. След това нишките на електрода се свързват много внимателно с мозъка и всичко се зашива....Размерът на дупката в черепа ще бъде не по-голям от пощенска марка. След като всичко е зашито и излекувано, никой няма дори да предположи, че имате инсталирано това нещо [в главата], уверява Мъск.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО=Гейтс
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 хем си прав хем не си. Елон мъск има проект за чипиране. Ей на четиМного скоро технологията Neuralink, която комбинира възможностите на човешкия мозък и компютъра, ще се тества на хора, заяви Илон Мъск, основател на Tesla и SpaceX, в подкаст на Джо Роган.Компанията Neuralink, един от основателите на която е самият Мъск, разработва от няколко години ултратънки електроди, които се имплантират в мозъка, за да стимулират невроните
7
8
 
3
 
! Отговори
--- преди 4 години
руснаците междувременно засилиха атаките към компании потенциални разработчици на ваксина и се опитаха да откраднат ценни данни.но се фукаха ,че са готови с ваксина - явно интелектуалният им потенциал стига само за напразно хвалене и кражби.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ако искат да те чипират, вече са го направили. Например, чипа може да се вкара и във ваксина срещу Тетенус..? А..
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такааа, дойдохме ли си на думата? Светътхарчи 10%от бвп за здравеопазване. Светът включва и 1.5 милиарда китайци и още толкова индийци. Ние къде сме? Под 4.5% от бвп е за здравеопазване у нас. Хващен?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква ваксина! Искаме лекарство!!!
3
2
 
18
 
! Отговори
ДОЦЕНТ МАНГЪРОВ преди 4 години
Ваксина може да има най-рано след 1 година, а най-сигурно след 3.За да има сигурна ваксина, която да започне да се прилага масово, трябва да се направят редица изпитания, които изискват време.Недостатъчно изпитани ваксини се правят само при епидемии с много голяма смъртност като еболата, където смъртността е 70-80%.Това е оправдано, защото болният така и така ще почине.За коронавирус смъртността е под 1%.При него няма защо да се бърза и да се рискува живота на хората с недоизпитани ваксини.
2
3
 
21
 
! Отговори
Chchchchch преди 4 години
Чипирането предстои
1
3
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
Ваксината си я наврете там, дето слънце не огрява !