Естония обяви: Пандемията е преодоляна

"Въведените ограничения бяха оправдани"
15 май 2020 13:47, Елка Василева
20
Естония обяви: Пандемията е преодоляна
Снимка: архив, БГНЕС

Естония е преодоляла кризата, свързана с разпространението на новия коронавирус, смята социалният министър Танел Кийк, цитиран от ТАСС.

"Този път преодоляхме кризата с разпространението на дадения коронавирус. Епидемията може временно да се смята за приключила. Занимаваме се с вторични вълни, малки локални огнища на инфекцията. Ако погледнем индикаторите на Световната здравна организация (СЗО), то на територията на Естония в момента няма епидемично разпространение", заяви Кийк в интервю за естонската обществена телевизия ERR.

Въведените заради коронавируса ограничения бяха оправдани, подчерта социалният министър. "Сега чувам със задна дата, че виждате ли, броят на умрелите и заразените въобще не се е оказал толкова голям. "Но малцина оценяват колко големи щяха да бъдат, ако не бяхме въвели ограничения и бяхме оставили вирусът да се разпространява", добави министърът.

"В няколко европейски страни, които също въведоха строги ограничения, но го направиха по-късно от Естония или първоначално въведоха по-меки мерки, броят на смъртните случаи и заразените беше над десет пъти по-голям, отколкото при нас", подчерта Кийк.

Още по темата

Той посочи, че според някои оценки без строгите ограничения коронавирусът би причинил в Естония 20 пъти повече жертви.

Вчера естонското правителство състави график за отслабване на въведените ограничения, който предвижда от 1 юни да бъдат открити аквапарковете, спа центровете и развлекателните центрове в моловете (включващи кина, зали за боулинг, казина и зали за игри на децата), а от 1 юли - и кината.

От 10 май са разрешени религиозните ритуали, а от 11 май е разрешено да отворят врати моловете, музеите и галериите.

Премиерът Юри Ратас обаче посъветва жителите да продължават да спазват социална дистанция, да си мият ръцете и да носят медицински маски, а при наличие на симптоми да си стоят по домовете.

Общият брой на заразените в Естония достигна 1758, за последното денонощие бяха открити седем случая. Броят на жертвите е 62. Режимът на извънредно положение беше въведен на 13 март и изтича на 17 май, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
До Ха-Ха-Ха преди 4 години
Ти от къде знаеш дали е имало пандемия или не?От четене на на конспиративни сайтове може би или звездите ти го товорят, или просто така ти се дава отгоре.Като изказваш лично мнение не стъпващо на никакви факти, ами на твои предположения и житейски нагласи, напиши "според мен... еди какво си".Иначе сте голеееми разбирачи, всичките почитатели на конспирации и световни заговори. Като не може да си обясните нещо и импровизирате с г.лупостите си.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се прави!Вземете опит!
14
3
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
Пандемия не е имало.Имаше една масова манипулация в световен мащаб.В цивилизованите държави обаче хората бяха обезщетени.У нас нищо. Празни приказки и голи обещания.
13
4
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
нямат си и комунистически демагози.
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, сега могат да се върнат към обичайното си занятие, рънчене на пари от ЕС
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Литва, Латвия и Естония в началото на епидемията тръгнаха много зле, но там си нямат Бойко Борисов и ГЕРБ и бързо се оправиха.
10
3
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Абсолютно си прав.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България няма по-страшен вирус от вируса ГЕРБ.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса на комунизма е по-страшен, споко.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес не само Естония отмени епидемията. Направи го и Словения. В Германия от десет дни детските градини са отворени. Само в България шизоидното правителство на ГЕРБ и псевдопатриотите се чуди какви фокуси да направи за да удължи извънредното положение!
6
8
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
*** вярващият роб спазва доста повече от хората в проспериращата Естония, които прекараха изолацията по парковете, спортувайки и мислейки как да си оправят икономиката. Как да си лекуват старите от нещата, от които наистина умират. Смешен, неинформиран робчо си. Стой си вкъщи с две маски.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас тепърва започва, *** нищо не спазва.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак са от германските народи, не са като у нас - пълно с болшевишки елементи да говорят глупости и да тровят атмосферата.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при интелигентните народи.
2
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се съмнявам. Тия скоро пак ще се коронясат.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че Естония и останалите прибалтииски държави затвориха границите и не можеше пиле да прехвръкне,а ние събирахме заразените по летища и курорти.Затова ще влачим заразата до следващата година поне.