Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?

Половината британци склонни да вярват на конспиративни теории
25 май 2020 14:12, Елка Василева
92
 Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът е измислен за всяване на паника сред хората с цел да бъде предотвратен Brexit? На това вярва всеки пети британец, показва актуално проучване на Оксфордския университет.

Половината британци са склонни да вярват на конспиративни теории. Това сочи проучване на Оксфордския университет, цитирано от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Според всеки пети жител на Острова, коронавирусът е създаден, за да предотврати Brexit, пише Дойче веле.

25 процента вярват на конспиративни теории „до известна степен“, 15 процента показват „постоянни модели на одобрение“, а десет процента - „високи нива на одобрение“.

Коронавирусът цели упражняването на контрол

В изследването са участвали 2 500 пълнолетни британци. 20% от тях вярват донякъде, че коронавирусът е изкуствено създаден, 40% – че разпространението му е “съзнателен опит на влиятелни хора да упражняват контрол”, а според близо 60% правителството ги е подвело относно причините за избухването на пандемията.

Още по темата

22% от британците повече или по-малко смятат, че вирусът е свързан с “глобална конспирация” или че е “чуждо оръжие за унищожение на човечеството”. Почти толкова са убедени, че изолацията е предизвикана от климатични активисти, които искат да контролират обществото. Според всеки пети британец ООН и СЗО имат някакво участие в създаването на вируса, а според 22% той е “тактически предизвикана паника, която да предотврати Brexit”.

Конспирациите – периферен феномен

Макар конспирациите, свързани с новия коронавирус, да са световен проблем, темата не е водеща, посочва RTL. В повечето държави няма многохилядни протести срещу мерките за социално дистанциране, каквито от няколко седмици се провеждат в Германия.

В Швейцария голяма част от протестите са свързани с кардиолога Томас Биндер, който беше задържан, след като призова за въоръжена борба. Той обвързва разпространението на коронавируса с 5G технологията, предупреждава, че “световни терористи” организират “пуч”, чрез който се стремят да контролират правителствата и да принуждават хората да се ваксинират.

Теориите на конспирацията във Франция се разпространяват основно в интернет. Неправителствени организации в страната алармират, че коментарите, съдържащи език на омразата, са се увеличи с 43%, откакто в страната бяха наложени ограничения на свободното движение заради пандемията.

В Иран през март коронавирусът беше окачествен като “биологична атака” на САЩ и Израел. След като петъчните молитви бяха отменени заради разпространението на заразата, ултраконсервативните духовници нямаше как да продължат да разпространяват конспиративни теории.

Съмнителни тези се чуват и от Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира недоверие към експертите и често повдига въпроси, които граничат с конспирацията. В началото на месец май Тръмп влезе в противоречие със собствените си спецслужби като заяви, че има данни, че COVID-19 е създаден в китайска лаборатория. Тръмп подкрепи и няколко протеста срещу въведените строги мерки. Разследване на Дойче веле доказа, че демонстрациите са свързани с американското оръжейно лоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Проучване-английско! Цитирано от не един, два немски вестника поред!Тя стана като оня дето спечелил Москвич от ТОТО-то! Ама не било Москвич-мотор било! Ама не го спечелил - откраднали му го!
14
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
та това КОСМИЧЕСКО събитие показа,че благодарение на ТОТАЛНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ,узурпирали властта в целия свят,Човечеството е превърнато в една безпомощна МИШЕНА за всякакви катаклизми и зловредни събития...Но,вие продължавайте да крепите т.н. "Нов световен ред"!..Правото ви на избор е свещено!
13
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
симпатяги!..За сетен път:-"Златистата корона" дойде на Земята през 2015-та година с микрометеорити,които така и не успяха да изгорят в атмосферата ,заради съвпадането на скоростта им с въртенето на Земята.Трябваха им една-две години (на вирусите) да се адаптират към условията на Земята.Ако сте следили внимателно съобщенията би трябвало да забележите,че.."В Ухан е имало три вида вируси,но НЕ и "корона"...във всеки случай това КОСМИЧЕСКО събитие ни показа,че благодарение на ТОТАЛНИ НЕКАДЪРНИЦ
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Като гледам тук колко хора симпатизират на Мангъров, говорят за конспирации, колко хора не спазват мерките и "великото Великденско преселение" не съм сигурен, че ние сме много по-добре да ти кажа. Надявам се, но не съм сигурен.
11
3
 
4
 
! Отговори
Уфффф преди 3 години
Баси, и джурналя, и специалисти, и професори, и политици не се научиха да правят разлика между коронавирус и т.н. "ковид19", а се опитват всячески да ни убедят в съществуването му!?И манипулациите не са кавито бяха! Едно време какви манипулации имаше, еееех...
10
3
 
7
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
вируса не е измислен ,но всяка държава си го използва за каквото има нужда
9
5
 
6
 
! Отговори
от 3 преди 3 години
До АнонименЗатова казах, че 60% от хората във Великобритания търсят извинения за собствените си грешки в други (включително в политиците).
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората над 60 в ОК са убедени консерватори и антикомунисти. Тъкмо те гласуваха за Брекзита и сега търсят обяснение защо възрастните хора загиват най-често от коронавируса.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
английският жълт перчем и американският се надпреварват кой по-*** да се покаже,ама ние разбрахме ,че и двамата не стават -слабоумни са.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се окаже, че британците са изключително проста нация???
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагайте ваксина срещу 5G и всичко ще е наред
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпотата на днесбг е потресаваща
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изводите от това проучване са, че:1) най-малко 20% от хората във Великобритания са функционално неграмотни2) най-малко 40% от хората във Великобритания нямат идея от наука и/или не вярват в науката3) 60% от хората във Великобритания са склонни да обвиняват други (в случая политиците) за собствените им грешки4) показва масивната атака от дезинформация несъмнено подклаждана от авторитарни режими с цел разстройването на западните обществаС други думи, с Комунистите трябва да се пипа твърдо
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците мислят че вируса е срещу Америка...Англичаните мислят че вируса е срещу Англия...Италианците мислят че вируса е срещу Италия...Ама малко гузен негонен бяга, а?
1
3
 
15
 
! Отговори
ист преди 3 години
Ще взема и аз да измисля един коронавирус, ще го посея в медиите, да ги вида тогава ще пиша ли глу пости.