Симптомите на коронавирус се разпределят в шест различни групи

Лекарите ще са способни да предвидят кой ще има нужда от апаратна вентилация
20 юли 2020 21:55, Нели Христова
54
Симптомите на коронавирус се разпределят в шест различни групи
Снимка: БГНЕС

Симптомите на коронавирус могат да бъдат разделени в шест различни групи, гласи ново изследване. Откритието може да даде няколко дни преднина на медиците, които да преценят дали даден пациент ще има нужда от лечение в болница или да бъде включен на апаратна вентилация. То ще помогне и да се набелязват предварително болни, които са в риск, за да са под интензивно лекарско наблюдение. Според медиците на COVID-19 му отнема 13 дни, за да ни вкара в болница.

"Всичко, което можем да направим предварително, за да не идват хората тук полуумрели, ще увеличи шанса за оцеляване след тази болест", казва проф. Тим Спектор от King’s College в Лондон, част от екипа учени, които стоят зад изследването, публикуване в medRxiv. Експертите използват данни от собственото си приложение, в което са регистрирани над 4 млн. потребители. 

Лекарският екип използва данните на 1653 души, които са дали положителна проба за COVID-19 и редовно са актуализирали своите симптоми и състояние. 383 от тях са посетили болницата поне веднъж, а 107 са имали нужда от кислородна вентилаця. След това учените използват предварително обучен изкуствен интелект, който да определи дали някои от симптомите на коронавируса се групират задно.

Резултатите разкриват шест групи въз основа на вида на симптомите, кога те се появяват и каква е продължителността им в първите 14 дни.

"Видяхме, че има много ясна градация между групата симптоми и крайния изход на болестта", казва д-р Клеър Стивс, клиничен старши автор на статията от King's College. Тя добавя, че факторите като възраст и вече съществуващи болестни състояния са част от някои групи.

Шесте групи или "клъстери" са:

Клъстер 1: Главно в горния респираторен тракт. При него се наблюдава кашлица и мускулни болки. Около 1,5% от хората, които попадат в тази група, имат нужда от лечение с кислород, а 16% посещават болница поне веднъж. Това е най-често срещаната група симптоми.

Клъстер 2: Отново симптомите са главно в горния респираторен тракт, но хората в тази група губят апетит и имат треска. 4,4% от пациентите в тази група имат нужда от апаратна вентилация, а 17,5% посещават поне веднъж болницата.

Клъстер 3: Тук се наблюдават стомашно-чревни симптоми като диария. Едва 3,7% от хората в тази група имат нужда от обдишване, но 24% са посетили поне веднъж лечебно заведение.

Клъстер 4: Ранни признаци на силна умора, непрекъсната болка в гърдите и кашлица. От тази глрупа 8,3% се нуждаят от респиратор, а 23,6% посещават болницата поне веднъж.

Клъстер 5: Объркване, загуба на апетит и силна умора. 9,9% от пациентите имат нужда от апаратно дишане, 24,6% посещават лечебно заведение поне веднъж.

Клъстер 6: Изразен дихателен дистрес - задух, болки в гърдите, объркване, умора и стомашно-чревни симптом. Почти 20% от пациентите в тази глупа попадат в интензивното отделение. 45,5% са посетили болница поне веднъж. Но това е най-рядко срещаната група симптоми. 

Според експертите в първите две групи са "леките симптоми на COVID-19". Главоболието и загубата на мирис и вкус се среща в почти всички групи, но са по-продължителни в първите клъстери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Резултатите се споделят на международно ниво, върху въпросната руска разработка се е изповало разработката на японците както и някаква идея от Оксфорд, затова и в момента я наричат рускооксфордка ваксина по руските медии, между другото да в Англия тестове са по сериозни отколкото в Русия. Така че трябва да изчакаме сериозните тестове на англичаните.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавам да не съм чувал даже познах на познат да е боледувал от това. Но в Англия *** яко...
17
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Истинските разработчици първо хвърлят бомби с обеднен уран,после разказват колко бил полезен.
16
6
 
2
 
! Отговори
от 20 преди 3 години
Руския елит вече е ваксиниран ,каквото и да разбират руснаците под руски елит.Но останалите ще трябва да изчакат август да започнат реалното производство но засега няма цената в русия каква ще е.Още не са я уточнили каква ще е.
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японската ваксина я разработиха първа но явно има странични ефекти , но руската ваксина засега е доста успешна и е преминала в производствен етап, англичаните са си купили лиценз за нея и те реално ще произвеждат за Европа.Очаква се много бързо производство на 200 милиона ваксини.Преди зимата ще бъдат ваксинирани всички европейци.Така че зимата няма да има проблем.
14
6
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Няма никакъв вирус.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато видите че ви излиза кръв през устата и серете кат самосвал е друг клъстер !
12
2
 
7
 
! Отговори
25 преди 3 години
Може да трещи в рецепторите, а мозъка да е наред?
11
5
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
за да загубиш вкус и мисирс това трещи в мозъка ... иначе няма как
10
3
 
14
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
Майка ми имаше всички симптоми на КОВИД, но личният й лекар й каза стой си у вас и антибиотик ако стане бактериална инфекция, защото в РЗИ ще й лепнат автоматично КОВИД. Преди Австрия ми искаха PCR Тест, слава на Бога негативен, но търговийката за 120 лв. на тест си върви. Има такъв вирус, пазете се, но манипулациите станаха множко
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната е чшумата на 21 век
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
COVID=Пари,Пари,Пари,Пари,Пари,отново Пари,Пак Пари -много,много,много пари и кинти!
7
9
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Е аз така и не разбрах в коя група съм!А вдигнат постоянно като на нерез 'самолет' е аз да ви кажа,че всичко по вас е Ок!Кръвообращението работи!Без да имам диплома,да съм шарлатанин в бяла престилка и без да източвам клинични пътеки по здравна каса,ви дадох безплатен съвет
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Добре осведомен човек. Закова ги.
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Точно тези са, четох го в няколко научни публикации.
4
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха. То трябва всеки втори човек да се притеснява тогава... Тези симптоми може да са от всичко...
3
27
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Симптомите са:Малоумие.Тежко промит мозък.Страх.Герберастия.Простотия.Наивитет.
2
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клъстър:7 оротодоксални герберухи с промити мозъчета почти 80% са с нефелно мислене.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На зле отиват нещата, ако компютърът ще определя симптомите.