40 хил. починаха в Мексико от коронавируса, а голяма част от хората не вярват в него

Дори и тези, които се сблъскват със смъртта, не са убедени, че COVID-19 съществува
23 юли 2020 22:37, Нели Христова
76
40 хил. починаха в Мексико от коронавируса, а голяма част от хората не вярват в него
Снимка: БГНЕС

В Мексико болните от коронавирус са десетки хиляди, а близо 40 хил. са починали. Държавата е една от най-силно засегнатите от COVID-19 в този момент. Въпреки това много хора там не просто отричат, че новият вирус е толкова сериозен, а изобщо не вярват, че той съществува.

Умберто Монтез Круз изкарва прехраната си като свири на погребения. Бихте си казали, че той е човекът, който ще приеме COVID-19 най-сериозно, тъй като вижда от първо лице колко много са труповете, които вирусът оставя след себе си. Но не - Умберто е убеден, че коронавирусът на съществува.

"Истината е, че този вирус не съществува. Не знам дали съм избран или е заради вярата, която имам в Бог, но ако този вирус съществуваше, то аз вече щях да съм се заразил", казва Умберто пред CNN.

Не само той обаче е на това мнение. През май собственикът на погребална агенция в Мексико казва, че роднините на починалите са на мнение, че те са умрели "в следствие на грипа, а не на коронавируса". През юни парамедиците споделят, че почти всяко обаждане към тях е от скептици, а само преди седмица работник в крематориум заявява, че е "удивен колко много хора му казват, че вирусът не е истински".

Въпросът е един - защо в държава, толкова силно засегната от коронавируса, никой не вярва в неговото съществуване?

"Това е труден въпрос. Но може би става дума за фундаментална липса на доверие в институциите. Има липса на вяра. Тук правителството сякаш винаги се опитва да контролира обществото", казва социологът Хорхе Галиндо. По думите му някои от политиците във властта вземат вируса насериозно, докато други - не. В началото на пандемията дори президентът на Мексико подцени вируса. Към това се добавя и липсата на добро образование и разбиране откъде идва всичко това. 

"Хората мислят, че има някаква умисъл в това. Но истината е, че всичко се случва, защото изведнъж се появи някакъв вирус. Това е нещо, в което обществото трудно вярва", допълва Галиндо.

В претъпкания център на Мексико сити екипът на CNN бързо открива Хорхе, който също е на мнение, че вирусът не съществува. "Виждам толкова неща в медиите, които не съществуват. Не познавам нито един заразен", казва той.

Но с увеличаващият се брой жертви е трудно вирусът да бъде игнориран. След като дълго отрича, че  COVID-19 е истина, Мартина Рамирез променя мнението си. Същият е случаят и Абигейл Херера: "Първо не вярвах, но сега семейството ми е в болницата. Изплашена съм", казва тя.

Според статистиката едва 14% от населението на Мексико не вярва във коронавируса. На пръв поглед това число изглежда малко, но не и като се замислиш, че 14% от населението на Мексико са почти 18 млн. души. Дали тези 18 млн. спазват социална дистанция, стоят и у дома и си мият ръцете? Няма как да знаем, но истината е, че те само ще влошат повече ситуацията в страна, която вече е ударена тежко от COVID-19. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
До ХММ преди 3 години
Мексико, както и повечето такива държави, са измислица на ГЕРБ, за да дават ей така пари на техни хора, които са уж "посланици". Смучат пари от народа. Онзи ден чух, че сме имали посланик в Малайзия. Някой да е виждал малайции?! Не! И това с глобалното затопляне също е лъжа. Ако имаше такова нещо, нямаше да има зима и сняг. Бойко ни лъже, затова и протестираме!!!
25
6
 
6
 
! Отговори
Информиран преди 3 години
То и тука си е така и ще има да страдаме...На този етап нищо не може да се направи-ни съвети, ни убеждавания, ни примери... Когато се убедят както оня Ричард , бившия войник, ще бъде много късно! А той преди да умре е хленчел като дете невярващ какво му се случва. Пълна шушумига@
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса ще е силен ако хората останали без работа няма с какво да се хранят.Това ще доведе до спадане на имунитета имАко човек яде и пие няма проблем
23
3
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо Спиди Гонз преди 3 години
Мненията в темата доказват, че и в България е същото като в Мексико.
22
1
 
6
 
! Отговори
ами у нас преди 3 години
Нямало такива, които не вярват ?? хаха Не такива, които мислят, че вирусът е безобиден. ГОВОРЯ ЗА ТАКИВА, КОИТО ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАТ ЧЕ ИМА ТАКЪВ ВИРУС и според които всичко е измислено от световния ред да подчинява масите. Поразпитай насам-натам, ще се удивиш за какво става въпрос.
21
7
 
17
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Сектата '' Свидетели на коронавируса от последните месеци '' почна да се вихри в темата.Чакат да се мре яко. Ние пък не щем. Коронавируса се оказа пълен та*ак.На 130 млн държава 40 000 починали за половин година, при тяхното здравеопазване и престъпност, не е учудващо. Естествено по нова ковидска традиция в тази цифра влизат всички починали от рак, диабет, инсулт, инфаркт, заклани от наркобанди, въобще всеки що - годе починал. И при нас е така. Научихме ги тези ковидски номера.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Абсолютно. Щом няма факти,а опира до вяра, то си е чиста религия.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как да вярват на измислиците на продажни политици, не всички са овце
18
9
 
8
 
! Отговори
до 12 от славянин преди 3 години
''медиен вирус''Именно - медиен вирус и медийна епидемия/пандемия ако не бяха медиите как щяхме да разберен за вируса и епидемията/пандемия!? Никак!
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Ха, нямало хора който не вярват! Аз познавам само трима които вярват,че го има.
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анализаторТ'ъпчо. Ако живееш сам на някой остров може да правиш, каквото си искаш. В случая, обаче трябва се съобразяваш с обществото и приетите правила и ограничения във връзка с тази епидемия.
15
4
 
15
 
! Отговори
ами у нас преди 3 години
Че то и в България едно 30% въобще не вярват, че този вирус съществува. Говорили ли сте скоро с познати, роднини, колеги на тази тема ? Напълно ще се сащисате колко много хора въобще не вярват че има коронавирус.
14
15
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
Тези които искат да живеят в страх-да бъде на тяхното.От няколко месеца установих/въпреки възрастта ми-60 г/,че немалка част от хората порождение са с лабилна психика,чакат друг да им казва как да живеят,какво да правят,склонни към тежки ограничения и самограничения,неспособни да мислят и преценят.Та, г-да,живейте си със страха,само не подлудявайте нормалните.Явно природата така е решила-робското мислене да е заложено по рождение.Ходете с маски,поливайте се със спирт,и пр.,и СЕ СТРАХУВАЙТЕ!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярващи и невярващи. Тая "пандемия" прилича на нова религия.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХММТи *** Мексико.Индийците са били 1,5 млрд. а аз жив индиец не съм виждал през живота си.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече е ясно. Който не вярва във вируса умира, който вярва може да разнася памперса доживот.
10
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
медиен вирус
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече разбрахме, че тоя вирус е много отмъстителен. Ако не го уважаваш, намира те и те бичува.
8
5
 
23
 
! Отговори
ХММ преди 3 години
Аз не вярвам в Мексико, звучи ми като голяма измислица тази страна. Пък и имала сто и тридесет милиона население, е как не съм срещал досега нито един мексиканец? Само по телевизията съм виждал.
7
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И там болните са толкова "болни", колкото и у нас. А за починалите всеки знае, всеки починал е жертва на "вируса". Хората вече умират рядко от друго.