Да защитим ли възрастните от COVID-19 и да оставим младите да се заразяват?

Ще има ли ефект подобен подход?
8 окт 2020 22:05, Нели Христова
55
Да защитим ли възрастните от COVID-19 и да оставим младите да се заразяват?
Снимка: БГНЕС

Дори и на пръв поглед идеята изглежда безразсъдна - коронавирусът е най-опасен за възрастните и болни хора, така че защо да не защитим само тях и да оставим останалото общество да се върне съм нормалния начин на живот? Това ще даде тласък на икономиката, ще освободи младите и ще спаси от умствената и финансова тежест на ограниченията за защита от COVID-19. С течение на времето, докато вирусът се разпространява сред хората свободно, те ще придобият стаден имунитет, който в крайна сметка ще ни помогне да го надвием.

Стратегията, предложена в декларацията на Грейт Барингтън - писмо, подписано от международна група учени - е последният залп в продължаващата битка на идеи за това как да се справим с пандемията. Декларацията призовава правителствата по света да се откажат от стратегии, които ограничават вируса, докато успеем да намерим метод, с който да го елиминираме - чрез работещи програми за тестване и проследяване, нови лечения, ваксини и други и да ги заменят с коренно различен подход.

Декларацията е изготвена в Американския институт за икономически изследвания, дясна организация в Грейт Барингтън, Масачузетс, която насърчава индивидуалните права, малките правителства и отворените пазари. Нейни автори са Сунетра Гупта, професор по теоретична епидемиология в Оксфорд, Джей Батачаря, професор по медицина в Станфорд, и Мартин Кулдорф, професор по медицина в Харвард. Тя също така е подкрепена и от хиляди подписи от цели свят. Не всички от тях са сериозни, но въпреки това, декларацията е прегледана от множество висши органи. В понеделник американският министър на здравеопазването и хуманитарните услуги Алекс Азар написа в Twitter, че авторите са предоставили "подсилване на стратегията на администрацията на Тръмп за агресивна защита на уязвимите, докато училищата и бизнесите са напълно отворени."

Според учените, подписали декларацията, методът на "фокусирана защита" е най-състрадателният начин да се минимизират смъртните случаи и социалните щети, докато не достигнем стадния имунитет. Научната общност обаче е на друго мнение - че това е прекалено крайно решение.

"Предложената от тях стратегия е извън основната научна насока", казва Джеймс Нейсмит, професор по структурна биология в Оксфордския университет. По думите му е лесно да се опише това, което се надяваме да се случи, но реалността ще е друга. А според Майкъл Хед, изследовател от университета в Саутхемптън, декларацията се основава на фалшивото предположение, че правителствата и научната общност искат масови блокировки до създаването на ваксина.

"Сега, когато имаме повече знания за това как най-добре да се справим с нови огнища, повечето национални и субнационални интервенции ще са много по-леки от пълните блокади през пролетта", уверява той. Хед е сред много учени, които са скептични, че най-уязвимите в обществото могат да бъдат адекватно идентифицирани и защитени.

"Това е много лоша идея", казва той. "Видяхме, че дори и при интензивна карантина на определени места, имаше огромен излишен брой жертви, като основнат част бяха възрастните хора. Само във Великобритания около една четвърт от населението ще бъде класифицирано като уязвимо към COVID-19."

Джонатан Рид, биостатик от университета в Ланкастър и член на подгрупата за моделиране на Sage, също е загрижен:  "Защитата на уязвимите бе част от политиката на Обединеното кралство от началото на карантината. Но въпреки това смъртта на възрастни хора и други с висок риск в домовете за грижи, показа, че налагането на политика, която изцяло разчита на сегрегация на обществото, няма да има ефект", на мнение е той.

Концепцията за стадния имунитет е следната - когато достатъчно хора са имунизирани срещу вирус, той вече не се разпространява. В началото на пандемията, преди масовите блокади, пациент с COVID-19 можше да разпространи вируса на около трима души. Ако двама от трима или 66% са имунизирани, огнището скоро би изчезнало. Това, което затруднява много учени обаче е, че никой не знае до каква степен са защитени хората след заразяване с коронавируса и колко дълго продължава тази защита, както и каква част от обществото трябва да има имунитет, за да потуши пандемията.

"Знаем, че имунитетът срещу коронавируса отслабва с времето и е възможна реинфекция, така че трайната защита на уязвимите индивиди чрез установяване на стаден имунитет, е много малко вероятно да бъде постигната при липса на ваксина", каза Рупърт Бийл, ръководител на групата във Франсис Крик Институт в Лондон. Той нарече декларацията "пожелателно мислене", защото е невъзможно да се идентифицира напълно кой е уязвим и пълна защита не е възможна.

Степента на заразяване във Великобритания разкрива, че с нарастването на новите случаи в една възрастова група те се преливат в по-възрастните групи, а оттам броят на хората в болница и в крайна сметка смъртните случаи също се увеличават.

Уилям Ханаж, професор по епидемиология в Харвард, оприличава стратегията със опит за защитата на антики при пожар в къща, ако всички те бъдат събрани в една стая, някой стои на стража пред вратата с пожарогасител, но едновременно с това и раздухва пламъците.

"Ако пламъкът извън стаята е адекватно контролиран, тогава може би всички огнища щяха да изгаснат", обяснява той. "Но този подход иска активно да насърчаваме огъня. Рискът е, че хвърчат прекалено много искри и всичко, което ви остава, е пепел."

Учените са притеснени и от въздействието на вируса върху младите и здравите. Въпреки че рискът от смърт е нисък при хора под 40 години, инфекцията все още може да ги изложи на дългосрочни усложнения, с които здравеопазването да трябва да се справя с десетилетия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
Защо думата пара*зит се цензурира? Защо толкова много думи, които по същество дори не са близки до обидни се цензурират? Няма втори като този сайт!
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф айде стига с тая тпотия вече, спрете се ..
22
12
 
7
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Ковид медийната кампания заразява с невиждана ярост ! Ще има много жертви и те ще станат "живите мъртви" ! :)
21
15
 
6
 
! Отговори
хахахха преди 3 години
до 24, верно че е така затова в китай няма пандемия нито в северна кореятам няма и лична свободаучудвам се че има пандемия в русия, но може и да е измислена с цел да се пишат част от свободния свят....
20
8
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
да точно и много добре казанолозунга "свобода или смърт" не е само български и е водещ в историята при създаването на нашия съвременен святза това лекари, политици и всякакви други хора мислете други начини за да не стане по-зле отколкото е сега
19
8
 
11
 
! Отговори
проблемът преди 3 години
основният проблем е че нашите общества в малка или голяма степен са базирани на личната свободаза това няма как поради каквито и да е причини тази свобода да се ограничи. това ще доведе до неминуем разпад на обществата низа това провеждайте локални ограничения и то много кратки във времетно не повече от 2-3 седмици последователно и търсете други начини за борба с вируса. затварянето на обществата и налагане на задулжителни практики са невъзможни в нашия свят
18
13
 
12
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Преди 27 години разбрах, че единственият който трябва да се грижи за моите здраве и жовот съм ЕДИНСТВЕНО АЗ, след като разбрах, че т. нар. лекари просто не могат да лекуват, могат да ти продължават и увеличават болестите, но не могат да ги лекуват и оттогава правя точно това - сам си станах лекар и сам се грижа за здравето си и от никой друг не искам той да се грижи за него, просто защото това е нахалство и даже наглост от моя страна!
17
16
 
9
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 3 години
''Няма, как да бъде убеден един егоист и *** да мисли за здравето на други хора...Особено, пък в България, където завистта и злобата са на първо място в съзнанието на много наши съотечественици.(***)''Този който постоянно изисква от другиде да се грижат за неговото здраве и живот как се нарича!? Нарича се нагъл тарикат! Мен твоето здраве и живот въобще не ме интересуват, те са изключително ЛИЧНО ТВОЯ ГРИЖА!
16
11
 
8
 
! Отговори
до 20 от славянин преди 3 години
А защо ти не се хвърлиш откъдето пожелаеш, аз искам да живея и работя като НОРМАЛЕН ЧОВЕК, не като параночно зомби и след като си такова е редно ти да ни освободиш от присъствието си!
15
3
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Същото твърдя за неграмотните!Моля, хвърлете се от някой висок блок, за да не ни тормозите с "умозаключенията" си. Ама на, дишаш и се мъчиш, а още по-лошо - мъчиш и нас!
14
4
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Пич, ти не стопляш, но не се изненадвам. Няма много останали умни хора. В момента богаташите са на страшен плюс, такива като теб кон-и-прасе-спиратори са най-лесната им жертва. Когато ви вземат всичко човешко, дори няма да ви пука, че ядете кучешко. Защото, ако имаше човешко, нямаше да се стига дотук. Виждал ли си в Африка положението? В Иран? В Ирак? Могат да си ходят където им скимне, но даже и кучешко няма, защото са ги върнали доста по-назад от племенния строй. Та, пак си помисли, ако можеш
13
3
 
7
 
! Отговори
Lan преди 3 години
9, явно още не стопляш - демек край с мита за мъдростта на по-възрастните. Икономиките са толкова лабилни, че малко ако претоплим манджата ни чака глад, срив и анархия. Смъртта далеч не е най-страшното. Е те, тогава ще разбереш точно какво е да няма човечност и уважение...ся само си приказваме.
12
7
 
7
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Тия па откриха топлата вода...тук се дискутираше още в края на март. За съжаление хората масово не мислят и ги е страх. Няма как да се приложи, обществото е незряло и ще пати.
11
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната американска простотия. Оня ден техен институт, помощник на СЗО, излезе с официално мнение, че при секс партньорите трябва да са с маски. Взеха го на майтап и интернет се напълни с препоръки, че при секс трябва да се спазва дистанция от1,5 м и предварително двамата да се напръскат с дезинфектант. Те се принудиха да изтрият мнението си. Западът не е в състояние да признае,че Китай се справи с вируса с "тоталитарни" мерки, а Русия направи първа ваксина с непазарна държавна помощ.
10
4
 
5
 
! Отговори
BN преди 3 години
Ами вижте как Китай реши въпроса без много приказки. Май интереса е да се усукват нещата безкрай.
9
5
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Не правете свободни съчинения. Обърнете се към медицинската история и прочетете за Испанската болест 1918 - 1921 г. Каквото е казано там, това е и за Ковид 19. Разликата е, че тогава не са знаели нищо за вирусите.
8
12
 
18
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Имунитета е около 3 месеца на прекарали заболяването. Няма как да има стаден имунитет. Трябва да се заразят всички наведнъж. Ваксина. Друг изход няма. От затваряне на икономиката също няма файда. Възрастните, дебелите които едвам дишат и болните да се пазят.
7
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко забавно. Едно време, за да претопиш едно племе, е трябвало да убиеш живата му памет - старите хора. Ама арогантността на младите е порок на всички животни. Притеснявате се, че ви вземат свободи и кафета, но няма проблем да ви вземат хумаността, паметта, традициите и родствените връзки.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е изначално погрешна. Не възрастните, а хората със съпътстващи заболявания трябва да са защитени. Примерно 60% от хората над 18 години в България са с наднормено тегло - основното съпътстващо заболяване и трябва да ги защитим.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще обясни ли какво значи "да защитим възрастните"? До скоро разни пишмам експерти ни поучава ха да ги изолира ме някъде и те да не се виждат с никой. Та това живот ли е? Питали ли са самите възрастни дали биха искали и биха могли да живеят без да виждат техните деца, внуци, техните близки? Това би било затвор и сигурна смъртна присъда за тях. Ако на това му викате "защита", то мерси