Куба се отваря, отново приема туристи след 6 месеца изолация

Хавана обаче няма да е сред достъпните райони
10 окт 2020 20:45, Елка Василева
93

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Куба Мануел Мареро обяви, че по-голяма част от карибския остров се отваря за международен туризъм от идната седмица, навлизайки в "нова нормалност" след ограничаването на случаите на COVID-19, предаде Ройтерс.

Страната, която затвори границите си преди шест месеца, за да се справи с коронавируса, постепенно се отваря за туризъм преди високия сезон от ноември до март. Първи ще посрещат чуждестранни туристи северните островчета, след това и курортът Варадеро.

Тринайсет от шестнайсетте кубински провинции ще бъдат отворени за туризъм, каза на кръгла маса снощи Мареро.

Столицата обаче няма да е сред достъпните райони. Хавана едва сега изглежда овладява втората вълна от инфекции със строги мерки, включително вечерен час.

Още по темата

Международният туризъм е основен източник на твърда валута за Куба и спирането му нанесе тежък удар върху икономиката на острова, като същевременно САЩ продължиха да засилват търговското си ембарго, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.

Ще дадем възможност за международни полети за всички провинции, които са в третата фаза, заяви премиерът, отбелязвайки, че всички пристигащи ще бъдат тествани.

Здравната система на Куба овладя болестта на острова и ограничи смъртността. Всички потвърдени случаи се хоспитализират, а контактните лица се проследяват и изолират.

Куба отчита само 11 смъртни случая при COVID-19 на милион души, спрямо 203 в Доминиканската република и 647 в САЩ, сочи статистиката на университета "Джонс Хопкинс".

Държавата е покрила разходите за изолирането на 115 000 предполагаеми заразени и контактни, информира Мареро. От тях под 5 процента са се оказали положителни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Все ефно съм тръгнал в тоя соц кнеф"Абе седи си в натовския кнзеф бе, койте те кани и кой те пита какво искаш. Ти си никой.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А американците имат ли визи за България, или си влизат в България като че ли им е бащиния?
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фидел Кастро постъпи умно като пусна недоволните от социализма да се изнасят от страната и да ходят където искат щом не им харесва социализма. Така се изчисти от утайките на обществото, има дори филм за това на Брайън де Палма с Ал Пачино и Мишел Пфайфър.
15
0
 
10
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Ами едното не изключва другото. Имам виза и ходя в САЩ, където също има невероятни и разнообразни природни дадености. Откъм море щатското крайбрежие не може да се мери с Куба или да кажем Мексико, но пък предлага много повече други неща. Не бих живял в нито една от двете държави, но всеки който има възможност трябва да ги посети.
14
4
 
14
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Куба е прекрасна туристическа дестинация и не ме учудва че са успешни в борбата с коронавируса. Страната от десетилетия е "износител" на качествени медицински кадри за цяла Латинска Америка и държави в Африка. В контраст с беднотията дължаща се в огромна степен на продължаващото повече от 50 години ембарго, здравеопазването и образованието наистина са на страхотно ниво и това се вижда от всеки който е обикалял повечко из Карибите и може да направи сравнение.
13
0
 
11
 
! Отговори
Че преди 3 години
"Сигурно има няколко причини за това: Ром, пури и салса!"И момичета, мнооого и красиви, топли естествени мили и добри момичета. Плаче ми се като се сетя какво е в Сантяго де Куба. РААААЙЙЙ.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Волене! Отивай пак на Варадеро!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куба се отваря и предлага на Русия терен за руска ракетна военна база, но Пиндостан е против. Мария Захарова уверява държдепа, че руските ракети няма да бъдат насочени срещу Вашингтон.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Сигурно има няколко причини за това: Ром, пури и салса!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската министърка на туризма ходи пак в Москва да се моли за руски туристи, да идват в България да правят оборот да изкара българина някой лев да не гладува. Членката на ЕС и НАТО България е напълно опустошена страна, без никаква икономика, а всички ключове отрасли принадлежат на западни компании. Българите работят в услугите, туризма, ресторантите, няма производство, или евтини черноработници и *** в западна Европа.
8
0
 
3
 
! Отговори
Това не е шега преди 3 години
Да и след туриста ченге с психогенератор 2020 да му чете мислите както е на Балканите!Абе ПСИХОТЕРОР, прочетете какво е ПСИХОТЕРОР това е истина!
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната продължителност на живота в Куба е както в Дания.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към 1970 г. излиза книгата на RAND Co "Think Tanks". Там пише, че по това време по "Очаквана продължителност на живота" България е на 8-мо място В СВЕТА, като пред нас са страни като Япония и Дания.
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2009 г., две години преди да бъде убит демократично и цивилизовано от американците, Муамар Кадафи каза пред Общото събрание на ООН: "Самите те ще създават вируси и ще ви продават средствата за борба с тях. Ще протакат и ще се преструват, че търсят решения, макар че отдавна ги знаят и ги имат."
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако курсът на рублата е добър, Волен пак ще е на Варадеро.
3
15
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Все ефно съм тръгнал в тоя соц кнеф
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A как е членката на ЕС и НАТО България?
1
6
 
11
 
! Отговори
Потентния преди 3 години
В Куба е райско! Венсеремос чикитааас!